Μετά τις απαντήσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς αντιπάλους στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει εκ νέου να λανσάρει προφίλ Ευρωπαίου ηγέτη με την συνάντησή του με τον Μακρόν σήμερα το απόγευμα.
Και βέβαια οι Γάλλοι τον περιμένουν μετά Βαϊων και κλάδων, αφού η κυβέρνησή του έχει αποδειχθεί από τους καλύτερους πελάτες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης προς το Κοινοβούλιο για τις εξαγωγές όπλων, την οποία μπόρεσε να συμβουλευτεί το Challenges πριν από τη δημοσίευσή της τις επόμενες εβδομάδες, οι γαλλικές πωλήσεις όπλων (παραγγελία) έφθασαν τα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από το 2020, μια χρονιά που επιβαρύνθηκε από την κρίση του Covid.
Είναι επίσης η τρίτη καλύτερη χρονιά στην ιστορία, μετά το 2015 και το 2016, που χαρακτηρίζεται από τεράστια συμβόλαια Rafale (Αίγυπτος, Κατάρ, Ινδία). «Αυτή η αξιολόγηση επιτρέπει στη Γαλλία να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της μεταξύ των τριών κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων», (σ.σ. πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία), αναφέρεται στην έκθεση.
Τα Rafale έφεραν χρήμα με ουρά
Για να επιτύχει αυτό το επίπεδο λήψης παραγγελιών, η Γαλλία μπόρεσε και πάλι να βασιστεί στην εντυπωσιακή εμπορική επιτυχία του Rafale . Ο αριθμός του 2021 περιλαμβάνει την παραγγελία για 12 νέα και 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από την Ελλάδα, τη σύμβαση για 30 επιπλέον Rafales από την Αίγυπτο και αυτή για 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από την Κροατία.
Άλλα αξιοσημείωτα συμβόλαια για το 2021: η παραγγελία για 52 πυροβόλα Caesar (Nexter) από την Τσεχική Δημοκρατία και 10 ελικόπτερα H145M, συστήματα ραντάρ και άμυνα εδάφους-αέρος από τη Σερβία. Η Αίγυπτος ξεχωρίζει ως ο κορυφαίος πελάτης της Γαλλίας το 2021, με 4,5 δισ. ευρώ σε πρόσληψη παραγγελιών, μπροστά από την Ελλάδα (2 δισ.), την Κροατία (972 εκατ.), την Ινδία (492 εκατ. ) και τη Σαουδική Αραβία (381 εκατ.).