Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Άγγελος Συρίγος: Η Ταϊβάν δεν είναι κράτος. Είναι μέρος της Κίνας και εκκρεμεί "μία διευθέτηση"

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναφέρει

Nα θυμίσουμε στους ακροατές τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν γιατί δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές σε όλους οι λεπτομέρειες.

Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των εθνικιστικών και των κομουνιστικών Δυνάμεων στην Κίνα. Επικεφαλής των κομουνιστικών Δυνάμεων είναι ο Μάο Τσε Τουνγκ που νικάει τους εθνικιστές υπό τον Τσανγκ Κάι Σεκ ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν και φτιάχνει δική του κυβέρνηση. Έκτοτε η κυβέρνηση του Πεκίνου ισχυρίζεται ότι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι όλης την Κίνα περιλαμβανομένης και της Ταϊβάν και η κυβέρνηση της Ταϊβάν που ονομάζεται republic of china δηλαδή το ένα λέγεται λαϊκή δημοκρατία της Κίνας το άλλο σκέτο δημοκρατία της Κίνας ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί πάλι ολόκληρη την Κίνα. Μέχρι το 1973 την μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ, κατείχε η Ταϊβάν, τη μόνιμη έδρα που έχει η Κίνα την είχε η Ταϊβάν. Μετά όλος ο κόσμος εκτός 14-15 κρατών έχει αναγνωρίσει το Πεκίνο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας και υπάρχει αυτό το θέμα τι ακριβώς είναι η Ταϊβάν. Η Ταϊβάν δεν θεωρείται ανεξάρτητο κράτος, αντιμετωπίζει ως τμήμα της Κίνας το οποίο πρόκειται να διευθετηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Αμερική όμως λέει ότι για να υπάρξει αυτή η διευθέτηση πρέπει να είναι ειρηνική και έχει πει ότι θα προστατεύσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ταϊβάν μέχρι να υπάρξει μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, προέκυψε ως θέμα αν η Αμερική έχει τη δυνατότητα πραγματικά να προστατέψει άλλα κράτη όπως επί παραδείγματι την Ταϊβάν από ένα ισχυρό κράτος όπως είναι η Κίνα. Η επίσκεψη Πελόζι περνάει το μήνυμα ότι εμείς μπορούμε να προστατέψουμε την Ταϊβάν. (... ) δεν θεωρώ άσχετο αυτό που συμβαίνει από τις εξελίξεις με την Ουκρανία διότι ο πραγματικά μεγάλος κερδισμένος αυτής της ιστορίας στην Ουκρανία είναι η Κίνα γιατί είναι έξω από το παιχνίδι και είναι εκείνη η οποία θα πάρει αυτή τη στιγμή πολύ φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Είναι ένα μήνυμα, των Αμερικανών στην Κίνα, ότι έχεις και εσύ προβλήματα.

Εκτός από τον ουκρανικό λαό είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος της Ουκρανικής κρίσης. Αυτό επειδή είχαν βάλει όλα τους τα καρπούζια σε μία μασχάλη και ουσιαστικά υπήρχε πολύ μεγάλη εξάρτηση από το Ρωσικό Αέριο. Η Γερμανία ακόμα περισσότερο γιατί προσπάθησε να ακολουθήσει μια στρατηγική ανάλογη του Μπίσμπαρκ που ουσιαστικά να ακροβατεί μεταξύ όλων των μεγάλων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ