Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*
Η ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς (405 πΧ) είχε για τους Σπαρτιάτες νικηφόρο αποτέλεσμα επειδή οι Αθηναίοι φάνηκαν επιχειρησιακά επιπόλαιοι:
1. Αιφνιδιάστηκαν από τους Σπαρτιάτες που έκαναν παραπλανητικές συνεχείς δοκιμές επίθεσης για 4 μέρες μπλοφάροντας ενώ την 5η ημέρα ο Λύσανδρος ο ναύαρχος – στρατηγός των Σπαρτιατών, εφάρμοσε την τακτική του αιφνιδιασμού με απόλυτη επιτυχία καταστρέφοντας τον Αθηναϊκό στόλο.
2. Δεν άκουσαν οι Αθηναίοι τις συμβουλές του Αλκιβιάδη, τον απαξιωμένο αλλά έμπειρο πολιτικό – στρατιωτικό, που διέμενε κοντά στη Σηστό, ο οποίος τους συνέστησε να ελλιμενιστούν στη Σηστό και όχι στους Αιγός Ποταμούς, απ’ όπου οι Αθηναίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν το πότε θα ναυμαχήσουν με τους Σπαρτιάτες.
Πολλοί διεθνολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ιστορικοί, στρατιωτικοί ε.α., αναλυτές, και άλλοι δημοσιολογούντες γενικότερα, επαΐοντες των εθνικών θεμάτων, δεν λαμβάνονται υπόψη όταν συνιστούν στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας ότι το συγκεκριμένο timing της συνεχιζόμενης απόκτησης της μέγιστης στρατιωτικής ισχύος που είχε ποτέ η χώρα μας είναι κατάλληλο για επαναφορά της ολικής Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με επιχειρησιακά αντίμετρα.
Οι πρακτικές των κέντρων εξουσίας και των οπαδών αυτών προκειμένου να αποποιούνται των ευθυνών τους για αδράνεια και εφησυχασμό, χαρακτηρίζουν απαξιωτικά τους δημοσιολογούντες για τα εθνικά θέματα ως εθνικόφρονες, ακραίους, γραφικούς, λαϊκιστές, κινδυνολόγους.
Τα αίολα διλήμματα που προωθούνται κυρίως από πολιτικούς κύκλους στα ΜΜΕ έχουν σκοπό να προκαλέσουν φοβικά σύνδρομα στους Έλληνες πολίτες όπως “η Τουρκία μας προκαλεί να χτυπήσουμε πρώτοι σε θερμό επεισόδιο” ή “και τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο’’ ή “δεν είναι το κατάλληλο timing’’ ή “όταν πάρουμε όλα τα Rafale και τις Belhara’’ ή “τηρούμε στρατηγική ψυχραιμία” χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την μεγάλη Ελληνική στρατιωτική ισχύ.
Επιπλέον πολλών πολιτικών το γνωστικό τους επαγγελματικό αντικείμενο απέχει και έχουν πλήρη άγνοια για την τεράστια απόσταση στο Εθνικό Σύστημα Συναγερμού των ΜΕΤΡΩΝ μεταξύ έντασης, κρίσης, θερμού επεισοδίου και πολέμου.
Οι 80 τουρκικές παραβιάσεις από οπλισμένα αεροσκάφη της 26 Ιουλίου 2022, οι 315 παραβιάσεις των τελευταίων 10 ημερών σε συνδυασμό με την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου την 09 Αυγούστου 2022 για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ή Νοτίως Καστελόριζου, αποκαλύπτουν την επιθετική πλέον επιχειρησιακή τακτική της Τουρκίας.
Η κάθε παραβίαση ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ αποτελεί ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ απώλεια εθνικής κυριαρχίας και υποχωρητικότητα. Δεν είναι απλά μια παραβίαση ΡΟΥΤΙΝΑΣ, εφησυχασμού, συμβιβασμού και κατευνασμού. Ο λόγος είναι ότι όλες οι παραβιάσεις προστίθενται αθροιστικά και σχηματίζουν παγιωμένες τουρκικές θέσεις με αίολα επιχειρήματα και σχηματίζουν αφηγήματα τουρκικών αξιώσεων ενώ η χώρα μας να είναι συνεχώς απολογούμενη για το δίκαιο των θέσεών της.
*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.
(Πρώτη δημοσίευση armynow.gr)