Εθνικά θέματα

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ -Άγνωστοι οι λόγοι της παραίτησης

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Υποναύαρχος Στέλιος Κωστάλας. Προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της παραίτησης.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διάφορα εσωτερικά ζητήματα που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Τι είναι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

H αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, αποτελεούσε ένα όραμα του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο μετασχηματισμός αυτός δημιουργεί έναν οργανισμό που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων, υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.

Η ΔΕΠ είναι μία αυτόνομη Διοίκηση με διοικητή τον αντιστράτηγο Γιώργο Τσιτσικώστα, που ασκεί τη διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.

Βασικός στόχος του ΓΕΕΘΑ, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με ταχύτατες διαδικασίες τη δημιουργία του... τέταρτου πλέον Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ενίσχυση της διακλαδικότητας, της απόλυτης δηλαδή συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα - τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.

Αναφερόμενος στη ΔΕΠ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε ότι με τη ανασυγκρότηση των ειδικών δυνάμεων διευρύνεται το πεδίο δυνατοτήτων τους και ενισχύεται η διακλαδικότητα. Όπως είπε, επιτυγχάνεται «ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, αυτοδυναμία σε επίγεια, αμφίβια και εναέρια μέσα με οικονομία κλίμακος».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι καθίσταται εφικτή «η τυποποίηση στην εκπαίδευση και τις διαδικασίες με προφανή οφέλη» ενώ αποκτώνται «κοινή διακλαδική αντίληψη, κοινή κουλτούρα και ενισχύμενη αλληλεγγύη που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος» για τις ειδικές δυνάμεις.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα είναι χωρισμένη στα εξής τμήματα:

  1. Μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών.
  2. Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ).
  3. Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90. Οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα, το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) διαμορφώνεται σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – ειδικών δυνάμεων.

«Βήμα Προσθές», θα είναι το έμβλημα της ΔΕΠ. «Προχωράμε μπροστά ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος», ανέφερε ο Στρατηγός Φλώρος στη σχετική τελετή παρουσίασης της διοίκησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ