Τρομερές οικονομικές κυρώσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, και ζητούν την ελληνική συνδρομή σε αυτό, παρά την απόφαση για ουδετερότητα και εποικοδομητική στάση, κατά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν.
Την ίδια περίοδο έχουμε κινήσεις του ΝΑΤΟ προς Γεωργία, ενώ παράλληλα στο Καζακστάν έχουμε ουσιαστικά εξέγερση του λαού και των δυνάμεων ασφαλείας κατά του καθεστώτος της χώρας, προκαλώντας νέες εστίες έντασης.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, " η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν συνομίλησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Η Αναπληρωτής Γραμματέας και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισαν τη σημασία της προώθησης της αλληλεγγύης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η κ. Σέρμαν και ο κ. Δένδιας υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του συνεχούς συντονισμού μεταξύ των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων εν μέσω της προετοιμασίας πρωτοφανών οικονομικών μέτρων, για την αποτροπή της Ρωσίας από περαιτέρω στρατιωτική δράση και επιθετικότητα”, καταλήγει η ανακοίνωση των ΗΠΑ.
Ρωσική προειδοποίηση
Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας αποφάσισε μετά την συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Β.Πούτιν, να τηρήσει μια “απομακρυσμένη” από επιθετικές ρητορικές και κινήσεις στάση, έναντι της Ρωσίας, δημιουργώντας μάλιστα και μηχανισμό “επικοινωνίας” με την Μόσχα.
"Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρεί ισορροπημένη στάση στην κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια “δομή” για την στάση της Ελλάδος από την Α.Μεσόγειο έως την Ουκρανία", είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.
Πριν μερικές ημέρες, οι δύο ηγέτες αφού αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές ελληνορωσικές σχέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος πέταξε την "βόμβα" λέγοντας: “Να είναι εγκρατής η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ γιατί η στάση του είναι συγκρουσιακή”.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έμοιαζε έκπληκτος μιλώντας συνέχεια για διαφορές που καλό είναι να συζητούνται και για ειλικρίνεια”.
Τώρα όλα αυτά προφανώς αλλάζουν άρδην λόγω εξελίξεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είτε από την ΕΕ είτε από την δύση συνολικά, αυτή που συνεχίζει να πλήττεται πιο σοβαρά είναι η ελληνική γεωργία και η οικονομία μας γενικότερα.
Το τελευταίο έτος εξαγωγών προς τη Ρωσία ήταν το 2013. Εκείνη την εποχή, οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη χώρα, είχαν ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ.
"Για παράδειγμα, οι παραδόσεις γλυκών κερασιών στη Ρωσία αποτελούν το 52% των ελληνικών συνολικές εξαγωγές αυτού του καρπού. Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 64% όλων των εξαγωγών φράουλας, το 40% όλων των ελληνικών εξαγωγών ροδάκινων και ούτω καθεξής. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η ζημία που υπέστησαν οι αγρότες ως αποτέλεσμα του εμπάργκο είναι ανεπανόρθωτη, παρά υποστηρίζουν τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ ", είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2021, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παντέλης Σκαρλάτος.
Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έστελνε τόνους προϊόντων στην ρωσική αγορά, με οικονομικά οφέλη, τα οποία τώρα καρπώνονται οι Τούρκοι, οι οποίοι αν και μέλη του ΝΑΤΟ, και της δύσης ( υποτίθεται) συνεχίζουν να έχουν κανονικές εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία, χωρίς να τους πιάνουν οι κυρώσεις.
Πρόκειται για μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών από την δύση συνολικά, που αντί να “συμμορφώσει” την Άγκυρα για την "ανεξάρτητη" ως προς την πολιτική της δύσης συμφωνηθέντα, την “ χαϊδεύει” συνεχώς, αποθρασύνοντας το καθεστώς Ερντογάν να απειλεί συνεχώς Ελλάδα και Κύπρο.
Στην περιοχή της Ουκρανίας, διαδραματίζεται μια τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια γεωπολιτική κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, τα “απόνερα” της οποίας μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο “τσουνάμι” για όλες τις χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία, με απροσδιόριστες διαστάσεις, και αυτό είναι πλέον μια μεγάλη πραγματικότητα που δεν μπορεί αν αμφισβητήσει κανείς.
Διπλωματικές πηγές
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τέλος πως κατά την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman, ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην Ουκρανία επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας περί της στήριξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας Κρατών Μελών της Ένωσης.