Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγός Ζιαζιάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Σοβαρή διπλωματική τουρκική αντεπίθεση - Άτυπος γεωπολιτικός πόλεμος με παρέμβαση στους συμμαχικούς άξονες της Ελλάδας στην Μ. Ανατολή

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη-Μέρος Α΄

 

Η Ελλάδα ανήκει στην Δύση, οφείλει να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία, αλλά δεν πρέπει να πατάει σε δύο βάρκες όπως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια” εκτιμάει μιλώντας στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος (εα).

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που παρουσιάζουμε σήμερα, σχολιάζει τις συμφωνίες της χώρας μας τονίζοντας πως “αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο που ενισχύει και αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας όχι μόνο ως προς την Τουρκία αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή” .

Για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μας χαρακτηρίζει την συμφωνία μας με τις ΗΠΑ “φανερά «ετεροβαρή» προς τις ΗΠΑ” διευκρινίζοντας πάντως πως “συμβάλει και αυτή στην λεγόμενη στρατηγική εξισορρόπηση της απειλής , που είναι η Τουρκία”

Εστιάζει στον κομβικότατατο ρόλο της “νέας Σούδας” της Αλεξανδρούπολης και εξηγεί τους λόγους, υπογραμμίζοντας πως “δεν είναι μόνον γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί, αλλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με πολιτικές προεκτάσεις”.

Η παρουσία των Αμερικανών στην Θράκη ψαλιδίζει τον ευρύτερο τουρκικό σχεδιασμό για μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια” προσθέτει, ενώ σχολιάζει και την ρωσική αντίδραση επί τούτου.

Ελπίζει δε πως “πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού επέλυσε ή θα επιλύσει τουλάχιστον κάποια θέματα” διευκρινίζοντας ωστόσο πως “η Ελλάδα ανήκει στην Δύση, οφείλει να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία , αλλά δεν πρέπει να πατάει σε δύο βάρκες όπως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια”

Αναφορικά με την κατάσταση στην γειτονική μας χώρα τονίζει πως ναι μεν η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά όχι οικονομική κατάρρευση, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως εκτιμάει είναι σε εξέλιξη “μια σοβαρή διπλωματική αντεπίθεση, ένας άτυπος γεωπολιτικός πόλεμος της Τουρκίας ,που προσπαθεί να παρέμβει στους συμμαχικούς άξονες της Ελλάδας στην Μέση Ανατολή”

Δεν θεωρεί, πάντως, πιθανή μια τουρκική ενέργεια “που θα έχει στόχο την εθνική μας κυριαρχία και θα την καταστήσει «επιτιθέμενο κράτος» με την έννοια του όρου κατά τον ΟΗΕ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί το πρώτο μέρος της συνέντευξης: 

 

-Στρατηγέ, δύο μήνες μετά τις υπογραφείσες συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ τι αξιολόγηση μπορούμε να κάνουμε σε συνάρτηση και με άλλες, οικονομικές, ενεργειακές ή στρατιωτικές, όπως αυτές με Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου;

 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε σαν χώρα εφαρμόσει μια σοβαρή εξωτερική πολιτική , που υποστηρίζει ενεργά τα εθνικά μας συμφέροντα . Εχουμε συνάψει συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, έχουμε συνάψει , συμφωνίες Στρατηγικής Συνεργασίας με Ισραήλ, Γαλλία , Σαουδική Αραβία και Εμιράτα, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να τορπιλίσει αυτες τις συμφωνίες, έχουμε επεκτείνει και εμβαθύνει την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ (MDCA), ενώ πρόσφατα υπογράφηκε μια Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, τεράστιας γεωπολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής σημασίας εφόσον υλοποιηθεί.

Οι παραπάνω συμφωνίες αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο που ενισχύει και αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας όχι μόνο ως προς την Τουρκία αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή .

Για την πρακτική αξιοποίηση τόσο των δυο συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ, όσο και η επεξεργασία των τριμερών, τετραμερών και άλλων σχημάτων, όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν με τρόπο συστηματικό τόσο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας (ΝΑΤΟ, ΕΕ ), όσο και στην εσωτερική πολιτική κουλτούρα, στην οποία πρέπει να ωριμάσει η επίγνωση του γεγονότος ότι οι συμφωνίες δημιουργούν αμοιβαίες υποχρεώσεις και οφείλουμε να αποφεύγουμε την μίζερη και μικροκομματική αντιμετώπιση των σοβαρών εθνικών θεμάτων.

Οι δύο συμφωνίες είναι αναμφισβήτητα σημαντικές, μόνες τους όμως δεν πρόκειται να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εναπόκειται στην Ελλάδα να τις αξιοποιήσει ενεργητικά, δυναμικά και με υψηλούς στόχους, γιατί αν αφεθούν στην συνήθεια, στην καθημερινότητα και στον εφησυχασμό, τα οποία πλεονεκτήματα και οι όποιες προσδοκίες θα εξανεμισθούν ταχύτατα.

Αυτες οι Συμφωνίες πρέπει να ενταχθούν πολλαπλασιαστικά και σε μια νέα εθνική στρατηγική ως ένα εργαλείο πολλαπλασιασμού των εθνικών δυνατοτήτων , μας πολλαπλασιάζουν τις διπλωματικές και τις στρατιωτικές δυνατότητες μας απέναντι στη γείτονα χώρα .

Μπορεί το εκ πρώτης όψεως το «δόγμα» των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά της Ελλάδας να επιμένει ότι δεν στρέφονται έναντι τρίτων, ωστόσο η παραδοσιακή αρχή ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» αντικατοπτρίζει μία πραγματικότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Ειδικά για την συμφωνία με τις ΗΠΑ πως κρίνετε την πολυποίκιλη κι ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα; Τουρκική αντίδραση έχει ήδη υπάρξει, πιστεύετε θα έχουμε και ρωσική;

 

Με την παραπάνω συμφωνία παρέχονται σημαντικές στρατιωτικές διευκολύνσεις για τις Αμερικανικές ΄Ενοπλες Δυνάμεις , οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος (Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Σούδα, Στεφανοβίκειο, Βόλο ,Λάρισα) .

Είναι μια καλή, αλλά φανερά «ετεροβαρής» στρατιωτική αμυντική συμφωνία, προς τις ΗΠΑ , η οποία όμως συμβάλει και αυτή στην λεγόμενη στρατηγική εξισορρόπηση της απειλής , που είναι η Τουρκία, προσθέτει, με την κατάλληλη βέβαια διαχείριση, σημαντική «ενέργεια» στην δημιουργία συνθηκών ρεαλιστικής αποτροπής, για αυτό έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία .

Ασφαλώς δεν είναι όλα όπως τα θέλαμε στην πενταετούς διάρκειας Συμφωνία μας με τις ΗΠΑ . Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκούσε ότι η Συμφωνία θα περιλάμβανε την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτικών και σε ελληνικές βάσεις στα νησιά, πρωτίστως στη Σκύρο. Χωρίς όμως να το επιτύχει . Αυτό δείχνει ότι επιδίωξη των Αμερικανών ήταν μια ισορροπημένη κι όχι επιθετική προς την Τουρκία Συμφωνία με την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να θεωρούν ότι η Τουρκία έχει σημαντικό στρατηγικό ρόλο γι’ αυτούς.

Ελπίζουμε η παρουσία ισχυρών αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατηγικής σημασίας περιοχές της ελληνικής επικράτειας, να λειτουργούν ή έτσι αναμένεται, ανασχετικά της τουρκικής επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί με στρατιωτικά μέσα.

Είναι φανερό ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε δεύτερη Σούδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αμυντική προοπτική της Χώρας μας.

Οι Αμερικανοί επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη διότι εξυπηρετεί καλύτερα τα γεωστρατηγικά, αλλά και τα επιχειρησιακά τους συμφέροντα σε σχέση με την Ρωσία και την κρίση στην Ουκρανία , αφού μέσω αυτής μπορει να γίνει παράκαμψη των Στενών του Βόσπορου ή της νέας φαραωνικής διώρυγας που προανήγγειλε ο Ερντογάν, για να αναπτυχθούν ταχύτατα, τόσο σιδηροδρομικά όσο και οδικά, αμερικανικά στρατεύματα όχι μόνο προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη, αλλα και προς την Ανατολική Ευρώπη. Επισης από το 2016 και έπειτα οι Αμερικανοί γνωριζουν πως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Στενά εναντίον της Ρωσίας καθώς οι Τούρκοι δεν θεωρούνται πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι. Ήθελαν, λοιπόν, να μπορούν να τα παρακάμψουν και να μη χάσουν το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα. Άλλωστε στις ΗΠΑ θεωρούσαν απαραίτητη μια εναλλακτική και πιο προστατευμένη δίοδο προς την Μαύρη Θάλασσα.

Η Αλεξανδρούπολη γίνεται επίσης κομβικό σημείο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση των Βαλκανικών και κεντροευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εκεί θα φθάνει το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο για να διοχετευθεί εν συνεχεία στις χώρες τις οποίες η Ουάσιγκτον θέλει να αποσπάσει από την ενεργειακή «αγκαλιά» της Μόσχας. Δεν είναι μόνον γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί, αλλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με πολιτικές προεκτάσεις.

Το αν προσφέρει στη χώρα μας η παρουσία Αμερικανικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, αρκεί να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας, η οποία καθημερινά αναφέρεται στην παρουσία αυτών των δυνάμεων και κυρίως στην περιοχή της Θράκης . Η παρουσία των Αμερικανών στην Θράκη ψαλιδίζει τον ευρύτερο τουρκικό σχεδιασμό για μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια .

Όσο για το αν υπάρξουν αντιδράσεις από τη Ρωσία, προφανώς και κάποιες λεκτικές αντιδράσεις υπήρξαν άμεσα, καθώς ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, αναφερόμενος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε: «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα». Ουσιαστικά με πολύ ευγενικό τρόπο ο Ρώσος πρέσβης μας προειδοποιεί ότι η Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιπες περιοχές θα τεθούν στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων . Ελπίζω ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού επελυσε ή θα επιλύσει τουλάχιστον κάποια θέματα, αλλά η Ελλάδα ανήκει στην Δύση, οφείλει να εχει καλές σχέσεις με την Ρωσία , αλλα δεν πρέπει να πατάει σε δύο βάρκες όπως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια .

Το τετελεσμένο της Κριμαίας ουδέποτε έγινε αποδεκτό από το ΝΑΤΟ, τη Δύση και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το δίλημμα ασφαλείας των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν πάντοτε υπόθεση πολύ περισσότερο σύνθετη από ό,τι «υπαινίσσεται» η γλαφυρή αφήγηση για κοινές θρησκευτικές παραδόσεις ,τα γεγονότα της ελληνικής ανεξαρτησίας και τον αντιναζιστικο ηρωισμό . Οι διακρατικές σχέσεις δεν ηταν ποτέ αυτόνομες από το ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο έθετε και θέτει πάντοτε όρους και όρια στην προαγωγή τους.

 

-Θεωρείτε πως το προβληματικό καθεστώς Ερντογάν, που όλο πέφτει κι όλο στην θέση του βρίσκεται, θα μας δημιουργήσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα; 

 

Στην παρούσα φάση η Τουρκία αντιμετωπίζει μεν μεγάλη οικονομική κρίση, όχι βέβαια οικονομική κατάρρευση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι «Τουρκολόγοι» εδώ στην Ελλάδα, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οικονομία δεν είναι αυτή που προσδιορίζει αν η Τουρκία θα είναι περισσότερο η λιγότερο απειλητική για τη χώρα μας, αλλά ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό της στην περιοχή. Και τον βλέπει ως μια περιφερειακή δύναμη . Κλυδωνίζεται από μια σοβαρή νομισματική κρίση, αλλά δεν έχει παραλύσει ως σοβαρό και υπολογίσιμο παραγωγικό και κυρίως γεωπολιτικό μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ενσωματωμένες και ενεργές, όλες τις δυνατότητες άμεσης ανάταξης και επιθετικής επαναφοράς της υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη μια σοβαρή διπλωματική αντεπίθεση, ένας άτυπος γεωπολιτικός πόλεμος της Τουρκίας ,που προσπαθεί να παρεμβει στους συμμαχικούς άξονες της Ελλάδας στην Μέση Ανατολή , άρα ούτε στριμωγμένο, ούτε απομονωμένο είναι το καθεστώς Ερντογαν όπως υποστηρίζουν ορισμένοι στην χώρα μας .

Εκτιμω η προκλητική ρητορική εκ μέρους αξιωματούχων της Τουρκίας σίγουρα θα συνεχιστεί, καθώς παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό και σε «ερευνητικές δραστηριότητες» υδρογονανθράκων με τα 4 πλέον σκάφη που διαθέτει, κυρίως όμως στην κυπριακή ΑΟΖ, ή ακόμα σε περιοχές όπου δεν έχουν οριοθετηθεί από την Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θεωρώ πιθανή μια τουρκική ενέργεια που θα έχει στόχο την εθνική μας κυριαρχία και θα την καταστήσει «επιτιθέμενο κράτος» με την έννοια του όρου κατά τον ΟΗΕ.

 

 

Αύριο ακολουθεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης.....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ