ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αφού είπαν ο ένας στον άλλον τα "σπασίμπα" και αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές ελληνορωσικές σχέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος πέταξε την "βόμβα": Να είναι εγκρατής η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ γιατί η στάση του είναι συγκρουσιακή.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έμοιαζε έκπληκτος μιλώντας συνέχεια για διαφορές που καλό είνια να συζητούνται και για ειλικρίνια
Κατά τα λοιπά:
Σε δηλώσεις του ο Β.Πούτιν τόνισε ότι “η Ρωσία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία το 1828. Είχαμε καλή συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό".
Ενδεικτικά είπε:
-Με αφορμή την παρουσία του Κ.Μητσοτάκη υπογράψαμε συμφωνία ασφάλειας στην θάλασσα και άλλες.
-Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ύψους 650 εκατ δολάρια και είναι έτοιμες για επένδυση ακόμα μεγαλύτερου ποσού, αναμένοντας την ελληνική πλευρά στο θέμα.
-Η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργειακή συμφωνία με Ελλάδα, καλύπτοντας 60 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας, και θέλουμε να την αναβαθμίσουμε ακόμα πιο πολύ.
-Βοηθήσαμε την Ελλάδα το καλοκαίρι με τις φωτιές με ειδική δύναμη και αεροσκάφη.
-Συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό και είμαστε ευγνώμονες για την αναγνώριση από την Αθήνα του εμβολίου Sputnik για τους Ρώσους Τουρίστες.
-Για διεθνή ατζέντα μιλήσαμε για τα προβλήματα σε Βαλκάνια, ΕΕ ενώ για την Κύπρο στηρίζουμε την ένωση του νησιού,
και εύχομαι χρόνια πολλά λόγω εορτών.
Ο Κ.Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο, τόνισε ότι “δεν μπόρεσε να παραστεί πέρυσι στις εκδηλώσεις για την λήξη του Β. Παγκοσμίου πολέμου και πρόσθεσε:
-Το έτος Ελλάδος-Ρωσίας θα το επεκτείνουμε και το 2022. Υπογράψαμε 4 συμφωνίες και κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα επόμενα Τρία χρόνια.
-Υπάρχουν τομείς συνεργασίας με την Ρωσία, ενώ ευχαριστούμε για την βοήθεια των φωτιών του καλοκαιριού του 2021, και θα έχουμε ενοικιάσεις ρωσικών αεροσκαφών και τα επόμενα χρόνια.
-Η Ρωσία είναι αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την χορήγηση φυσικού αερίου της Ελλάδος. Συζητήσαμε προοπτικές συνεργασίας, όπως ο τουρισμός κά.
-Θα πάρουμε τα αρχεία των Εβραίων που είχαν οι ναζί.
-Επισήμανα επίσης ότι η Τουρκία προβαίνει σε επιθετικές δράσεις κατά της Ελλάδος, παραβαίνοντας το διεθνές δίκαιο.
-Για το κυπριακό εξέφρασα την θέση μου, για λύση στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στην οποία συμφωνεί η Ρωσία.
-Αν προχωρήσει η Τουρκία στα Βαρώσια με εποικισμό θα κλείσουν όλα τα περιθώρια συνεννόησης.
-Απαιτούνται δίαυλοι επικοινωνίας ΕΕ-Ρωσίας, αφού η ρωσική πλευρά είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της ηπείρου.
-Αν γίνει πόλεμος στην Ουκρανία θα χάσουν όλοι, ενώ η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον για το Ντονμπάς, διότι έχει ισχυρή ελληνική κοινότητα.
-Ελπίζω να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας που στηρίζονται σε περίοδο πολλών αιώνων”.
Μετά από ερώτηση Έλληνα και Ρώσου δημοσιογράφου στον Πούτιν ειπώθηκαν τα εξής:
-Για Α.Μεσόγειο θέλουμε διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ μιλήσαμε και για την Λιβύη και είμαστε σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους και την Τουρκία.
-Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και δεν έχουμε καμία εναντίωση σχετικά με την ελληνική πλευρά.
-Η Ελλάδα ήταν υπερ ισσοροπημένης λογικής στάσης στην συνεργασία με Ρωσία-ΕΕ.
-Για το ΝΑΤΟ, έχει μια συγκρουσιακή πολιτική, και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εγκρατής
-Στην επικοινωνία με τον Μπάιντεν, μιλήσαμε για Α.Ουκρανία και για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολικά, είναι κόκκινη γραμμή.
-Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρεί ισορροπημένη στάση στην κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια “δομή” για την στάση της Ελλάδος από την Α.Μεσόγειο έως την Ουκρανία
-Η Ρωσία δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλεια της, και για αυτό μιλάμε με τις ΗΠΑ. Θέλουμε να εισακουστούν οι ανησυχίες μας, ενώ το ΝΑΤΟ πλησιάζει την Ρωσία, και αναμένουμε αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία, και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.
Ερώτηση Έλληνα και Ρώσου δημοσιογράφου σε Μητσοτάκη
-Οι διαφορές Ελλάδος-Τουρκίας θα συζητηθούν με τους Τούρκους μόνο στην βάση του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματα της.
-Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, και ευχαριστώ τον κ. Πούτιν που με ενημέρωσε για την συνομιλία με τον Μπάιντεν.
-Αν διολισθήσει η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας θα πάμε πολλά χρόνια πίσω.
Προηγούμενο κείμενο
Πριν από λίγο ρωσικά ΜΜΕ, ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, κατά την συνάντηση του με τον Κ.Μητσοτάκη είπε ότι το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει πρακτικά φτάσει στο προ-πανδημικό επίπεδο, και ότι οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις εξελίσσονται με θετικό τρόπο.
“Ο όγκος των αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας έχει φτάσει σχεδόν σε επίπεδο προ της πανδημίας”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανοίγοντας συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι σήμερα Τετάρτη.
Ανοίγοντας τη συνομιλία, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη πραγματοποιείται τη χρονιά του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, στην οποία η συμβολή της Ρωσίας ήταν σημαντική.
Παράλληλα, ο Πούτιν σημείωσε ότι πλέον οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις εξελίσσονται με θετικό τρόπο.
«Αν πέρυσι είδαμε μείωση του εμπορίου κάπου στο 35%, τότε φέτος η ανάπτυξη έφτασε το 56%, και πρακτικά έχουμε φτάσει στο προ-πανδημικό επίπεδο», είπε ο ίδιος.
Ο Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι κατά τις συναντήσεις του Μητσοτάκη με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, «έχουν ήδη επιτευχθεί καλές συμφωνίες, και τα δύο μέρη έχουν φτάσει στην υπογραφή σχετικών συμφωνιών».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τόσο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όσο και κατά το γεύμα σε ανεπίσημο κλίμα.
Ο K. Μητσοτάκης, με τη σειρά του, εξέφρασε την ετοιμότητά του να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας, μεταξύ άλλων στον τομέα της οικονομίας.
Προτάθηκε επίσης να συζητηθούν θέματα της περιφερειακής ατζέντας, καθώς «η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη πολλών γεγονότων στην περιοχή και στον κόσμο συνολικά». «Υπάρχει προοπτική τόσο για αύξηση του εμπορικού και οικονομικού μας τζίρου όσο και για ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός μπορούν να νικηθούν μόνο εάν δεν υπάρχει ανταγωνισμός με τη Ρωσία, τονίζουν ρωσικά ΜΜΕ.
Την προηγούμενη ημέρα, το Κρεμλίνο είπε ότι κατά τις ρωσοελληνικές συνομιλίες προγραμματίζεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα διεθνή και περιφερειακή ατζέντα. Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα. Τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε μακροχρόνιες παραδόσεις φιλίας, πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας.