Σοβαρή συζήτηση έχει ανοίξει στην Γαλλία σχετικά με το αν πρέπει το επίσημο κράτος να επικαλείται στρατοδικείο εναντίον “οποιουδήποτε σηκώνει τα όπλα εναντίον της χώρας του ή την προδίδει”.
Την ίδια στιγμή στην χώρα μας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να δηλώνει ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις και την αντιπολίτευση να εκφράζει επιφυλάξεις και να ζητά περαιτέρω αποσαφηνίσεις, άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε «την ανάγκη αλλαγών οι οποίες θα βελτιώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που με προχειρότητα και μεγάλη σπουδή, μια μέρα πριν τις εκλογές, ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων».
Σύμφωνα με τις βασικές αλλαγές , που επέρχονται στο νέο Ποινικό Κώδικα, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός, κ.λπ.) και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων και προβλέπεται πλέον ως μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ το αδίκημα του εμπρησμού των δασών από το οποίο επέρχεται έστω και ένας θάνατος ανθρώπου επιφέρει επίσης ποινή ισοβίου καθείρξεως.
Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα, με ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς δυνατότητα άλλης εναλλακτικής ποινής, για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται και εναλλακτική ποινή ως 15 χρόνια κάθειρξη. Επίσης, με ποινές κάθειρξης 15 ετών θα τιμωρούνται τα αδικήματα για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα, τις βαριές σωματικές βλάβες και την πρόκληση αναπηριών ή παραμόρφωσης (πχ βιτριόλι)....Ακόμη, για όσους διαπράττουν ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα ή ειδεχθή εγκλήματα ή βαριά εγκλήματα οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης αυξάνονται κατά 1/5. Έτσι, οι ισοβίτες θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση τουλάχιστον με την συμπλήρωση 18 ετών φυλάκισης.
Στην Γαλλία
Όπως προαναφέραμε στην Γαλλία έχει ανοίξει ευρεία συζήτηση για να παραπέμπονται σε Στρατοδικείο περιπτώσεις εγκληματιών όπως τρομοκράτες τζιχαντιστές.
Να υπενθυμίσουμε πως στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τα τραγικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου 2015. Στο σκαμνί ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστών, αλλά σε κάποια ΜΜΕ τίθεται το ερώτημα αν είναι η γαλλική δικαιοσύνη σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, και να επιβάλλει ποινές ισάξιες με τη ζημιά που προκλήθηκε...
“Θα μπορούσε το κράτος, για παράδειγμα, να επικαλεστεί στρατοδικείο εναντίον οποιουδήποτε σηκώνει τα όπλα εναντίον της χώρας του ή την πρόδωσε, όπως σε τόσο μεγάλο μέρος ενός πολέμου;”, αναρωτιέται ο αρθρογράφος Édouard Roux.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει πολλάκις αναφέρει πως στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη νέος αστικός πόλεμος και πως δικαιώνονται οι Στρατηγοί που προειδοποίησαν τον Μακρόν.
Η συζήτηση προς το παρόν είναι θεωρητική αλλά ο προβληματισμός τέθηκε...