Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τιμωρητική διάθεση προς τη γειτονική χώρα.
Ο κ. Δένδιας μίλησε για δυνάμεις που δρουν στα Βαλκάνια με σκοπό να κρατήσουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εκτός ΕΕ.
Μάλιστα είπε ότι με τον Σλοβένο ομόλογό του αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ένταση που διατηρεί η Τουρκία και στην προκλητική ρητορική απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
«Η Ελλάδα δεν έχει τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και ζήτησε οι χώρες που θέλουν να έχουν καλή σχέση με την ΕΕ να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, Anže Logar
Αγαπητέ Anže, καλώς ήρθες στην Αθήνα. Έχουμε συναντηθεί αμέτρητες φορές, είναι όμως περίεργο που είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.
Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοινού και με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή μας και να συζητήσουμε προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς μας συνεργασίας στα οικονομικά και αμυντικά θέματα, στον πολιτιστικό τομέα, και στους διεθνείς οργανισμούς.
Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας. Βασικό θέμα της συζήτησής μας ήταν βεβαίως η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό αποτελεί πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2003, όταν υιοθετήσαμε την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
Εμείς, η Ελλάδα, σαν πρώτη χώρα των Βαλκανίων που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, 4 δεκαετίες πριν, έχουμε ηθικό χρέος να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όποιους άλλους στα Βαλκάνια θέλουν να ενταχθούν στην κοινή Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Και βεβαίως προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μαζί σας, με τη Σλοβενία, την πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη χώρα που ασκεί σήμερα υπό την ηγεσίας της κυβέρνησής σου και με μεγάλη δική σου προσωπική συνεισφορά, με ιδιαίτερη επιτυχία την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και έχεις την ευκαιρία αγαπητέ μου Anže με αυτή σου την ιδιότητα, να έχεις έναν ιδιαίτερα σημαντικό, έναν καταλυτικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Στις πολλές προκλήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει.
Εκφράζουμε σαν Ελλάδα ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκή Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.
Εμείς εκπροσωπηθήκαμε εκεί στο πιο υψηλό επίπεδο, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ακριβώς για να δείξουμε την τεράστια σημασία που αποδίδουμε σε αυτό.
Και να υπογραμμίσουμε την σαφή αναφορά στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διαδικασία διεύρυνσης και στην πλήρη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Βεβαίως οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ. Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργανώνει στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Νοεμβρίου, πρωινό εργασίας όπου έχουν προσκληθεί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και οι Υπουργοί Εξωτερικών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Επίσης κατόπιν κοινών μας συντονισμένων προσπαθειών, δηλαδή της Ελλάδας και της Σλοβενίας αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, στο ίδιο Συμβούλιο σε δύο εβδομάδες θα έχουμε μία στρατηγική συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Δυστυχώς όμως θα πρέπει να κρούσω ένα κώδωνα κινδύνου. Η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη. Και για αυτό το λόγο θα πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα Δυτικά Βαλκάνια να γλιστρήσουν πίσω, θα μου επιτρέψετε να πω, στο βαλκανικό τους παρελθόν.
Και είναι πολύ σημαντικό ότι η Σλοβενία, υπό την Προεδρία της οποίας αυτή τη στιγμή τελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβάνεται αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
Και όπως είπα και εχθές, υπάρχουν στα Βαλκάνια και λειτουργούν και άλλες δυνάμεις πέρα των ευρωπαϊκών, οι οποίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, δήθεν ανταλλάγματα, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα, μέσω φορέων, οι οποίοι ευαγγελίζονται περισσότερο τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και πολύ λιγότερο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης.
Σήμερα, επίσης, συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο. Η Σλοβενία μαζί με την Κροατία έγινε πρόσφατα μέλος της άτυπης ομάδας των 9 πλέον Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και βεβαίως αυτό ήταν κάτι το απολύτως σωστό. Ήταν εκπλήρωση, αν μου επιτρέπεις να πω, απλού γεωγραφικού καθήκοντος καθώς τόσο η Κροατία, όσο και η Σλοβενία είναι χώρες της Μεσογείου.
Συζητήσαμε επίσης ενδελεχώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική συμπεριφορά, τη διατήρηση της έντασης, την έξαρση της ρητορικής απέναντι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Θέλω να επαναλάβω και εδώ αυτό που λέμε πάντοτε, ότι η Ελλάδα δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία. Δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία.
Αντίθετα, η Ελλάδα επιδιώκει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, επιδιώκει διάλογο με την τουρκική κοινωνία γιατί πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας ελπίζει ακόμα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, σε ένα διαφορετικό τουρκικό γίγνεσθαι.
Πρέπει όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει ένα σαφές δείγμα ότι οι χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα αυτές, που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να σέβονται τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους θεμελιώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και πάλι θερμά για την παρουσία σου σήμερα εδώ, για την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε και που θα έχουμε μαζί και με τον Αναπληρωτή Υπουργό.
Εύχομαι μια επιτυχημένη συνέχεια της σημαντικής σλοβενικής προεδρίας στους μήνες που υπολείπονται. Ευχαριστώ πολύ Anže για την παρουσία σου σήμερα εδώ στην Αθήνα.