Εθνικά θέματα

"Ξεψάχνισμα" της συμφωνίας με την Βρετανία! Δεν υπεγράφη τίποτε σχετικό με αμυντική συνεργασία-Ποιες οι δικλείδες ασφαλείας

Μόλις χθές ο ΥΠΕΞ μας με την Βρετανίδα ομόλογό του  υπέγραψαν το "Μνημόνιο Κατανόησης Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Μ. Βρετανίας και Ελλάδας", το οποίο θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουμε τα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Εισαγωγή

Στην εισαγωγή του εν λόγω μνημονίου γίνεται μνεία αναφορικά με την κοινή άποψη των δύο χωρών περί ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών, σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας, της σχέσης καλής γειτονίας και την προώθηση μιας Διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Οι δύο χώρες προσβλέπουν σε μια κοινή μελλοντική εταιρική σχέση με την εγκαθίδρυση του παρόντος Στρατηγικού Πλαισίου.

Γίνεται επιβεβαίωση προσήλωσης στην Ευρωατλαντική  Ασφάλεια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για  τακτικές διμερείς διαβουλεύσεις για αποτίμηση προόδου, ανταλλαγή πληροφοριών και  αποτίμηση προτάσεων για πρωτοβουλίες συνεργασίας των δύο χωρών πέραν των τομέων που θα αναλυθούν στη συνέχεια.

Από τα παραπάνω γενικόλογα στοιχεία ικανοποιείται η χώρα μας σε όλα τα σημεία και ιδιαίτερα αναφορικά με το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ χωρών, φωτογραφίζοντας τον κοινό τρόπο αντιμετώπισης τουρκικών αυθαιρεσιών σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Παράλληλα η μνεία για προσήλωση στο ΝΑΤΟ ικανοποιεί και τις δύο χώρες και ειδικότερα την Μ.Βρετανία η οποία πλέον δεν ανήκει στην ΕΕ.

Εξωτερική Πολιτική

Εδώ αναφέρεται οι δύο χώρες προάγουν την Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της χρηστής διακυβέρνησης.

Εδώ φωτογραφίζεται η διακυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα παραπάνω.

Τονίζεται η συνεργασία των 2 χωρών στο πλαίσιο του ΟΗΕ για αποτροπή διενέξεων και αντιδράσεων σε περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις, ενώ υπογραμμίζεται η προτεραιότητα των δύο χωρών για προώθηση της σταθερότητας και μείωση των κινδύνων ασφαλείας σε  Δυτικά Βαλκάνια, Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική

Συρία, Λιβύη, Β. Ιράκ,  Παλαιστινιακό, Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ΝΑ Μεσόγειος, Κύπρος, Αιγαίο, Κόσοβο, Αλβανία, είναι περιοχές όπου είτε διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε έχουν τερματιστεί πρόσφατα, είτε είναι περιοχές έντασης, στις οποίες φυσικά πρωτοστατεί η συνήθως ύποπτη Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διμερής Αμυντική Συνεργασία

Εδώ αναφέρεται στην αρχή της επί λέξει :

" Αξιοποίηση της δήλωσης για το κοινό Όραμα ως θεμελίου της από κοινού Αμυντικής μας δραστηριότητας που θα υπογραφεί με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία "

Από αυτή τη διάταξη συνάγεται ότι δεν υπεγράφη τίποτε σχετικό με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, παραπέμποντας για το θέμα μελλοντικά.

Επισημάνθηκε εκ νέου ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωατλαντικής ασφάλειας και να ενισχυθεί  η Ευρώπη έναντι απειλών κατά της ασφάλειάς της και έναντι υβριδικών απειλών, ενώ αναφέρεται και η διεύρυνση των ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας των 2 χωρών προς υποστήριξη της αμοιβαίας ανάπτυξης τεχνολογιών, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Τα παραπάνω ικανοποιούν πρωτίστως την Μ. Βρετανία αναφορικά μ το ΝΑΤΟ, ενώ για η συνεργασία σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας εξυπηρετεί και τις δύο χώρες, με την Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας  και την Μ. Βρετανία να είναι σε ώσμωση μέσω Ελλάδας στην PESCO, που αποτελεί το πρόπλασμα της κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Εμπόριο-Ψηφιοποίηση-Υγεία-Εκπαίδευση-Τουρισμός-Ναυτιλιακές υποθέσεις

Στους παραπάνω τομείς στο Μνημόνιο, υπάρχει πρόβλεψη για βελτίωση της συνεργασίας των 2 χωρών, ενώ ειδικότερα για τις ναυτιλιακές υποθέσεις γίνεται μνεία για ανταλλαγή γνώσεων και τεχνική συνεργασία σε ναυτιλιακά ζητήματα, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η ναυσιπλοϊα και η θαλάσσια διπλωματία.

Δυτικά Βαλκάνια

Για την συγκεκριμένη περιοχή γίνεται ειδική μνεία αναφορικά με την συνεργασία των 2 χωρών σε θέματα όπως το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η διαφθορά και οι παράνομες χρηματοοικονομικές ροές.

Εδώ διαφαίνεται ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί το μαλακό υπογάστριο και πύλη εισόδου πρός ΕΕ και Μ. Βρετανία έκνομων στοιχείων και ενεργειών, οπότε ζητείται η συνδρομή της χώρας μας στην αντιμετώπισή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετανάστευση

Για την μετανάστευση προβλέπεται από το Μνημόνιο ετήσιος στρατηγικός διάλογος με έμφαση στην ασφάλεια θαλάσσιων συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών. 

Αυτή η διάταξη καλύπτει την Ελλάδα από τις  θαλάσσιες μεταναστευτικές ροές, δείχνοντας εκ νέου ως κύρια υπεύθυνη για αυτό την Τουρκία.

Εφαρμογή του Μνημονίου 

Ως κύριοι εκπρόσωποι αναφορικά με την τήρηση των διατάξεων του Μνημονίου και της προόδου του ορίζονται οι πρέσβεις Ελλάδας και Μ. Βρετανίας σε Λονδίνο και Αθήνα αντίστοιχα, ενώ το υπόψιν μνημόνιο δύναται να αναθεωρηθεί ή τροποποιηθεί με αμοιβαία συναίνεση των δύο χωρών και ισχύει μέχρι να τερματιστεί από οποιαδήποτε από τα δύο μέρη μέσω γραπτής γνωστοποίησης 6 μήνες νωρίτερα.

Οι δικλείδες ασφαλείας για Ελλάδα και Μ. Βρετανία

Πάντα στα Μνημόνια, Διεθνείς Συμβάσεις και Συνθήκες, λένε ότι ο "διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες", όπου υπάρχουν κάποια μεμονωμένα άρθρα τα οποία από μόνα τους είναι σε θέση να αυξήσουν, διαφοροποιήσουν ή και να υποβαθμίσουν τη σπουδαιότητα των προβλέψεων των υπολοίπων άρθρων.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα άρθρα 19 και 20 του Μνημονίου Ελλάδας-Μ. Βρετανίας που αναλύσαμε παραπάνω, τα οποία αναφέρουν:

19. H Ελληνική Δημοκρατία θα επιδιώξει τους στόχους του παρόντος πλαισίου σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ

20. Το πλαίσιο αυτό δεν είναι νομική δέσμευση και δεν γεννά δικαιώματα ή υποχρεώσεις βάσει του εσωτερικού ή Διεθνούς Δικαίου

Συνεπώς οι διατάξεις του παρόντος Μνημονίου δεν δεσμεύουν την Ελλάδα , η οποία θα ενεργεί πρωτίστως βάσει των υποχρεώσεων της ως μέλος της ΕΕ, ενώ παράλληλα το παρόν δεν γεννά ούτε δικαιώματα ούτε υποχρεώσεις για τις δύο χώρες.

Πρόκειται λοιπόν μέχρι στιγμής για ένα Μνημόνιο διμερούς Στρατηγικού πλαισίου το οποίο υπολείπεται πάρα πολύ από το Ελληνογαλλικό σύμφωνο και την Ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Ωστόσο μένει να δούμε την υλοποίηση της πρόβλεψης για την άμυνα μελλοντικά , όπως μνημονεύεται στο παρόν για " Αξιοποίηση της δήλωσης για το κοινό Όραμα ως θεμελίου της από κοινού Αμυντικής μας δραστηριότητας που θα υπογραφεί με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία", οπότε και θα επανέλθουμε.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά