Ήδη με τα Rafale και τα Mirage που δεν αφήνουν περιθώρια στους αιθέρες, οι Τούρκοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενώ τρέμουν τις νέες φρεγάτες που θα πλεύσουν στο Αιγαίο.
Η απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ο βασικός στόχος της χώρας μας, καθώς τρέχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα «χτίσουν» απόσταση από τους εξοπλισμούς της Άγκυρας. Ήδη με τα Rafale και τα Mirage που δεν αφήνουν περιθώρια στους αιθέρες, οι Τούρκοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενώ τρέμουν τις νέες φρεγάτες που θα πλεύσουν στο Αιγαίο.
Η μεγάλη μάχη για τις νέες φρεγάτες
Όπως όλα δείχνουν η τελική μάχη για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Στόλου θα δοθεί με τους Γάλλους να φαίνεται ότι πλέον έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων». Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι, το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλοίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής αλλά και η πρόθεση των Γάλλων να παραδόσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη καινούργια φρεγάτα μέσα στο 2025 αποτελούν τα ισχυρά σημεία της Γαλλικής πρότασης.
Ουσιαστικά η αξιολόγηση όλων των προτάσεων από την ειδική επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη ολοκληρωθεί με τα πλοία να έχουν περάσει εξονυχιστική «ακτινογραφία» από τα έμπειρα στελέχη του Στόλου.
Όλα τα στοιχεία έχουν τεθεί ενώπιον της ηγεσίας του ΠΝ και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά σε σύσκεψη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η τελική τετράδα
Μετά τη «μάχη» στην DEFEA 2021, η «ναυμαχία» οδηγείται στην τελική αναμέτρηση με την τετράδα να διαμορφώνεται ως εξής:
Σύμφωνα με το newpost.gr, oι Γάλλοι με τις πανίσχυρες σε οπλισμό και προηγμένης τεχνολογικά Belh@rra, οι Ολλανδοί με τις εξαιρετικών δυνατοτήτων και φθηνές Sigma 11515, οι Ιταλοί με τις πάντα αξιόπιστες Fremm και οι Αμερικανοί με τις MMSC ή HF 2 όπως ονόμασαν στη Lockheed Martin το πλοίο που διαμορφώθηκε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως και κατά τη διάρκεια της DEFEA η Ιταλική πρόταση φαίνεται ότι έχασε «πόντους», εξέλιξη από την πλευρά των Αμερικανών δεν προέκυψε με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς να δείχνουν πλέον ως τα «άλογα» που οδηγούν την κούρσα.
Η πρόταση μάλιστα που έγινε από το Παρίσι για παράδοση στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερης καινούργιας φρεγάτας FDI μέσα στο 2025 η οποία επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί αποτελεί στοιχείο που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη Γαλλική πρόταση.
Αυτό που προτείνεται είναι η κατασκευάστρια εταιρία Naval Group να παραδόσει στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025 εκτός από την φρεγάτα η οποία θα κατασκευαστεί για την Ελλάδα και τη φρεγάτα η οποία σχεδιάζεται να «χτιστεί» για τις ανάγκες του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Πρόταση η οποία ικανοποιεί ιδιαίτερα το ΠΝ με δεδομένες τις μεγάλες και άμεσες ανάγκες του Στόλου για ανανέωση στον ταχύτερο χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της DEFEA οι Γάλλοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην προβολή της τεχνολογικής υπεροχής των FDI με αιχμή του δόρατος το ραντάρ και τους αισθητήρες αλλά κυρίως το αντιαεροπορικό βλήμα Aster 30.Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αποτελεί το μοναδικό Α/Α βλήμα το οποίο έχει τη δυνατότητα «one shot one kill». Και μάλιστα αποδεδειγμένα όπως υποστηρίζουν όπως φάνηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Formidable Shield 2021» όταν με ένα και μόνο Aster 30 ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Horizon κατέστρεψαν υπερηχητικό στόχο ο οποίος είχε αναπτύξει ταχύτητα 3.000 χλμ.
Τα ανανεωμένα Mirage και η ισχύς των Rafale
Το ένα μετά το άλλο τα καθηλωμένα από έλλειψη ανταλλακτικών Mirage 2000-5 γίνονται και πάλι επιχειρησιακά αφού η ροή ανταλλακτικών από τη Γαλλία ‘’τρέχει’’ και οι τεχνικοί της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα στέλνουν τα πανίσχυρα ‘’Δελταπτέρυγα’’ και πάλι στη γραμμή απογείωσης. Και μπορεί στην Πολεμική Αεροπορία όλοι να περιμένουν με αγωνία στα τέλη του 2021 τα πρώτα Ελληνικά Rafale στην Τανάγρα και στην 332 Πολεμική Μοίρα ‘’ΓΕΡΑΚΙ’’ ωστόσο η ‘’αναγέννηση’’ της 331 αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιχειρησιακή ισχύ των Ελληνικών ‘’γερακιών’’. Οι αντιδράσεις των γειτόνων άλλωστε για την απόκτηση των Rafale καταδεικνύουν ότι τα Ελληνικά ποιοτικά όπλα όπως τα Mirage τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον τα Rafale αποτελούν ‘’θηλιά στο λαιμό’’ για τους ιπτάμενους της TuAF. Και ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν συνηθίσει να μην βλέπουν μεγάλο αριθμό Mirage πάνω από το Αιγαίο πλέον σχεδόν καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν ‘’Δελταπτέρυγα’’ ενώ προετοιμάζονται για τον ‘’εφιάλτη’’ με τις ‘’ριπές ανέμου’’, τα δικινητήρια game changer Rafale.
Tα ξεχωριστά ποιοτικά μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας όπως και το ‘’μέταλλο’’ των Ελλήνων ιπτάμενων ήταν άλλωστε πάντα τα ισχυρά πλεονεκτήματα που διέθετε η HAF με τα οποία όχι μόνο κάλυπτε το αριθμητικό μειονέκτημα αλλά κυριαρχούσε και εξακολουθεί να κυριαρχεί στον αέρα έναντι των γειτόνων. Και μπορεί ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ να προσπαθεί να πείσει ότι ‘’τέσσερα, πέντε μεταχειρισμένα Rafale δεν αλλάζουν κάτι’’ όμως οι Τούρκοι πτέραρχοι γνωρίζουν καλά ότι τα 18 Rafale μαζί με τα Mirage 2000-5, τα 84 Viper, τα 38 υπό αναβάθμισηF-16 block 50 μαζί με τα υπόλοιπα μαχητικά της HAF συγκροτούν έναν ανίκητο στην περιοχή στόλο μαχητικών.
Και δεν είναι μόνο τα ποιοτικά αεροσκάφη αλλά και ο ακόμα πιο ποιοτικός οπλισμός που θα φέρουν με τους Meteor αλλά και τα υπόλοιπα όπλα και ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως τα ατρακτίδια Sniper τα οποία αποκτούν τα ‘’μπλε’’ φτερά το επόμενο διάστημα. Ίσως έτσι εξηγείται και η προκλητικότητα της Τουρκικής αεροπορίας τις τελευταίες ημέρες πάνω από το Αιγαίο. Όπου παρά τις δηλώσεις για ‘’ήρεμο καλοκαίρι’’ το μπαράζ παραβιάσεων αλλά και οι εμπλοκές δείχνουν διάθεση των γειτόνων να διατηρήσουν την ένταση.