Κώστας Φλώρος
Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις - Αναμένονται προκλήσεις

Στις συμμαχίες της Ελλάδας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην Άμυνα, το Μεταναστευτικό και άλλους τομείς, στον ρόλο της εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και στις προσλήψεις που θα γίνουν, αναφέρθηκε ο Κώστας Φλώρος, στην ομιλία του, στην Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, με θέμα «ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι νέες Διατλαντικές Σχέσεις από Στρατιωτικής Πλευράς».

Μεταξύ άλλων, ο Κ.Φλώρος είπε:

-Για τη νέα δομή των ΕΔ: Με τη νέα 2020 – 2034, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΥΣΕΑ, εξασφαλίζουμε την προαγωγή της διακλαδικότητας, τον εκσυγχρονισμό των Δομών Διοίκησης, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και τη βελτίωση της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καταστούν ακόμα πιο αποτελεσματικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


-Για προσλήψεις: Θα προσλάβουμε σημαντικό αριθμό νέων στελεχών. Θα έχουμε στις τάξεις μας 15.580 νέα στελέχη τα επόμενα πέντε χρόνια.

-Για τις ΗΠΑ: Στις στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στοχεύουμε ακόμα υψηλότερα. Η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ αποτελεί γνωστή πλέον επιθυμία και των δύο πλευρών, και το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται συζητήσεις για εκ νέου αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

-Για τη Γαλλία: Η συνεργασία μας με τις Ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας έχει και αυτή αυξηθεί ιδιαίτερα και είμαι σίγουρος ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

-Για τον αραβικό κόσμο: Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις των ελληνικών ΕΔ με αυτές των αραβικών χωρών. Κυρίως της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου.

-Για το Ισραήλ: Εχω ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ισραηλινό ομόλογό μου και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς προωθούμε ολοένα νέες δραστηριότητες που μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά. Και θέλω να τονίσω εδώ, ότι η ειδική σχέση που χτίζουμε με το Ισραήλ, αφενός αναφέρεται στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου περιλαμβάνει τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε – και το κάνουμε – ως αξιόπιστος ενδιάμεσος εταίρος για πολύ σημαντικές χώρες που επιθυμούν να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας για την προώθηση και υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η διμερής στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ είναι εδώ και αρκετά χρόνια στενή. Παρόλα αυτά διευρύνεται συνεχώς τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές πλαίσιο, στο οποίο προστίθενται επιπλέον χώρες ανάλογα με τη στόχευση και την περίπτωση, και αναφέρομαι στα γνωστά σχήματα 3+1, όπου το 3 περιλαμβάνει τη χώρα μας, το Ισραήλ και την Κύπρο και το +1 τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ μέχρι τώρα.

-Για τα Βαλκάνια: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρωταγωνιστούν και απολαμβάνουν εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Ηγούμαστε βεβαίως σχήματος συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Έχουμε αναλάβει το καθήκον της «εναέριας αστυνόμευσης», σε συμμαχικό πλαίσιο, από κοινού με την Ιταλία - κατά τη συμμαχική στρατιωτική ορολογία «AIR POLICING» - στον Εναέριο Χώρο της 5 Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Και της Βόρειας Μακεδονίας βέβαια, σε διμερές επίπεδο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της γειτονικής χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Για τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, επιδιώκει την πλήρη συμμετοχή της στο σχεδιασμό επέκτασης του κεντρικού συστήματος διανομής καυσίμων στην Ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, δεδομένου ότι οι ημέτερες εγκαταστάσεις στη Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα, και ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προσφέρουν οικονομικά συμφέρουσες και βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Η προστιθέμενη αξία της περιοχής στην ασφάλεια της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναδεικνύεται και από τη συχνή πλέον, όπως σας είπα, χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από και προς την περιοχή.

-Για το ΝΑΤΟ και την προστασία της Ελλάδας: Κορυφαία μεταξύ των αποφάσεων, είναι ασφαλώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για διευρυμένες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, όταν η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου, ή οι βασικές συμμαχικές αξίες και αρχές τίθενται σε κίνδυνο. Αυτή η αναφορά, η οποία βαίνει σαφώς πέραν των προβλέψεων του Άρθρου 4 της Ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον, και η οποία πρέπει να σημειώσω ότι περιελήφθη κατόπιν επιμονής της χώρας μας, θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...