Όπως αποκάλυψε το πρώτο το Πενταπόσταγμα πριν λίγες ημέρες, ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιώτες του Κατάρ θα τοποθετηθούν σε στρατιωτικές βάσεις, περιοχές και αεροδρόμια της Τουρκίας για 5 χρόνια. Θα χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για "πολεμικές προετοιμασίες και εκπαίδευση''.
Η προμήθεια των Rafale από την Ελλάδα, ταυτόχρονα με την (Follow on Support) των Mirage 2000-5 αλλά και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην τουρκική πολεμική αεροπορία, που ψάχνει τρόπους για να μάθει τουλάχιστον πώς συμπεριφέρονται τα γαλλικά αεροσκάφη, που κάνουν και την διαφορά στο Αιγαίο.
Νέες πληροφορίες
Τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπεροπλία που αποκτά η χώρα μας στον ουρανό του Αιγαίου με την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale αναζητά απεγνωσμένα η Τουρκία καθώς γνωρίζει καλά ότι με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας ανατρέπονται οι ισορροπίες. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν να μετέχουν σε τουρκική άσκηση και μαχητικά Rafale από το Κατάρ. Πρόκειται για τη στρατιωτική άσκηση «Αετός της Ανατολής» που διεξήχθη από 21 Ιουνίου έως και 3 Ιουλίου, στην τουρκική αεροπορική βάση του Ικονίου.
Στόχος της Άγκυρας ήταν, με τη συνδρομή των Καταριανών, να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του υπερσύγχρονου αεροσκάφους προκειμένου να γνωρίζουν τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν το προσεχές διάστημα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η γειτονική χώρα συμφώνησε με το Κατάρ προκειμένου να παρέχει ακόμη και μεταστάθμευση των καταριανών Rafale επί τουρκικού εδάφους σε σταθερή βάση.
Πηγές που επικαλούνται σήμερα τα Νέα, αναφέρουν πως δεν πρόκειται να μάθουν και πολλά πράγματα οι Τούρκοι για τα Rafale με αυτή την κίνησή τους, καθώς αυτά αποκαλύπτονται στους πιλότους μόνο στην πράξη, στην εκπαίδευση στο ίδιο το αεροσκάφος και στις αποστολές στον αέρα».
Και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε προσπαθήσει να μάθει τις ικανότητες των αμερικανικών F-35, μόλις πληροφορήθηκε ότι μπορεί να τα αποκτούσαν οι Τούρκοι, και εμείς καλέσαμε πιλότους που γνωρίζουν να πετούν τέτοια μαχητικά ή τα βάλαμε να συμμετέχουν σε ασκήσεις μας που λάμβαναν μέρος χώρες που τα διέθεταν, αλλά σίγουρα δεν γνωρίσαμε πολλά από τα μυστικά τους. Για την ιστορία πάντως η Άγκυρα δεν κατάφερε να προμηθευτεί τα F-35.
Αντιδράσεις Γάλλων
Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αφιερώματα για την εν λόγω συμφωνία και αφού αναλύουν το παρασκήνιο πίσω από το deal Τουρκίας-Κατάρ, αναφέρουν στο τέλος:
''Η Καταριανή Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια την κατασκευαστικής εταιρείας (Dassault) για να αναπτύξει τα γαλλικά μαχητικά στη Τουρκία. Επίσης θα πρέπει να πάρει την άδεια για να κάτσουν στο πίσω κάθισμα οι Τούρκοι, οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευτούν στα γαλλικά μαχητικά. Εξάλλου πάντα υπάρχει αυτός όρος από την Γαλλία. Το Κατάρ δεν έχει στείλει αίτημα και δεν νομίζουμε ότι το Παρίσι θα δώσει το πράσινο φως στο Κατάρ'', αναφέρουν οι Γάλλοι!