Εθνικά θέματα

Fake news από τη Δύση: Σενάρια περί σύγκρουση Πούτιν-Άσαντ - Στήνουν νέα κρίση

Ο Άσαντ, ελέγχει σήμερα και πάλι σχεδόν τα 2/3 της επικράτειάς του, εκτός από την περιοχή του Ιντλίμπ, την υπό κουρδική διοίκηση της νοτιοανατολικής Συρίας και το τουρκικό προτεκτοράτο στη Βόρεια Συρία.

Σε όλα αυτά, τον στήριξαν η Ρωσία και το Ιράν. Το 2015 η Ρωσία με τη βοήθεια της αεροπορίας, των ειδικών δυνάμεων και της στρατιωτικής αστυνομίας, στήριξε τον Σύρο πρόεδρο από βέβαιη στρατιωτική ήττα.

Το Ιράν, έστειλε Φρουρούς της Επανάστασης και σιίτες πολιτοφύλακες. Χάρη σε αυτήν την στήριξη ο Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο, ακόμη, κι αν δεν έχει τελειώσει.

Ο Άσαντ, εξαρτάται από αυτές τις δυνάμεις, γιατί του εξασφαλίζουν την εξουσία. Τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, η Ρωσία, έχει επενδύσει πολύ στη χώρα.

“Η Συρία αποτελεί βαριά υποθήκη, για τον πρόεδρο Πούτιν και  είναι σαφές ότι μόνη της η Ρωσία, δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τη χώρα. Η κατάσταση εκεί, χαρακτηρίζεται ως εύθραυστη και σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Χιλιάδες τρομοκράτες δρουν στο παρασκήνιο, στη μεθόριο ανάμεσα, στο Ιράκ και τη Συρία.

‘’Η Ρωσία επιδιώκει, ομαλοποίηση σχέσεων ανάμεσα στον Άσαντ και τη Δύση, για να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων την ανοικοδόμησή της χώρας, επειδή η ίδια δεν διαθέτει πόρους”, υποστηρίζει η Κρίστιν Χέλμπεργκ, ειδήμων στο συριακό σε πρόσφατη εκδήλωση. 

‘’Κατά την ρωσική αντίληψη των πραγμάτων, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής. Ακόμη και η συνταγματική επιτροπή, που συστάθηκε το 2018 στη Γενεύη, θα πρέπει να ωθήσει τη Δύση σε προσέγγιση με τη Συρία, χωρίς να χάσει το γόητρό της" σύμφωνα με την Χέλμπεργκ.

Ο Πούτιν, προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα, να στείλει πίσω στη Συρία, όσους διέφυγαν. Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο Άσαντ δεν το επιθυμεί.

Ο Πούτιν χρειάζεται εταίρους για τη Συρία. Διαφαίνεται μάλιστα, ότι κυρίως χώρες της περιοχής, ενδιαφέρονται για ομαλοποίηση των σχέσεών τους μαζί της.

Η Αίγυπτος, επιδιώκει την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άνοιξαν την πρεσβεία τους για διπλωματικές σχέσεις χαμηλού επιπέδου.

Εάν και πότε θα ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία, παραμένει αβέβαιο.

“Αυτές οι αραβικές χώρες, ήθελαν τη Συρία κοντά στον αραβικό κόσμο και μακριά από την ιρανική και τουρκική επιρροή” σημειώνει ο Julien Barnes-Dacey από το Πρόγραμμα για την Εγγύς Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα άλλαζαν αναγκαστικά και οι προτεραιότητες. Επιστροφή του Άσαντ στη μεγάλη διπλωματική σκηνή, π.χ της Ουάσιγκτον ή των Παρισίων, αποκλείεται αυτήν την χρονική στιγμή.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, έχουν ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή. Την ίδια ώρα, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ, χρηματοδοτούν ένα κομμάτι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία.

“Υπο-οργανώσεις των ΗΕ, συνεργάζονται μάλιστα με ανθρώπους και οργανώσεις, που βρίσκονται στην λίστα κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ” λέει η Χέλμπεργκ.

Στην Ευρώπη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, θέλουν να βοηθήσουν τους κατοίκους. Αλλά η Χέλμπεργκ, προειδοποιεί ότι αυτό θα σήμαινε συνεργασία με το συριακό καθεστώς.

Κι αν η Ευρώπη θέλει την επιστροφή στη χώρα τους, όλο και περισσότερων Σύρων προσφύγων, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, όσο καιρό στην εξουσία βρίσκεται ο Άσαντ.

Ένας πρώην διπλωμάτης, που εργάστηκε για λογαριασμό του καθεστώτος του Άσαντ ισχυρίστηκε, ότι υπήρχαν ορισμένα προβλήματα μεταξύ του Άσαντ και της Ρωσίας στη Συρία και ότι έγινε  ένα νέο σχέδιο, για μια Συρία χωρίς τον Άσαντ. 

Είπε ότι η Ρωσία, θα εφαρμόσει στη Συρία  σχέδιο χωρίς την παρουσία του Άσαντ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ο διπλωμάτης Saqr Al Mulhim, είπε σε μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, "Δεν έχει σημασία αν ο Μπασάρ Άσαντ πετύχει στις εκλογές που κέρδισε, απειλώντας τον λαό και διαπράττοντας παρατυπίες. Η Δύση και οι διεθνείς οργανισμοί, δεν θέλουν αυτές τις εκλογές και τον Άσαντ, οι εκλογές αυτές που έγιναν με την έγκριση των Ρώσων, προετοίμασαν το τέλος του Άσαντ στη Δύση. " ανέφερε.

Ο Al Mulhim ισχυρίστηκε, ότι τα κράτη στη Συρία, κατέληξαν σε συμφωνία και ότι η ίδρυση μιας νέας κυβέρνησης στη Συρία, θα ανακοινωθεί σύντομα μετά την εκκαθάριση των ιρανικών πολιτοφυλακών.

Δηλώνοντας ότι ο Μπασάρ Άσαντ, θα ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε μερικές άλλες χώρες, επειδή είναι παντρεμένος με  γυναίκα με βρετανική υπηκοότητα, όχι ως πολιτικός  πρόσφυγας, ο Μουλιχίμ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα φέρει το βάρος της προστασίας των Σύρων από το να διώκονται, οπότε οι επιλογές του θα ήταν πολύ περιορισμένες.

Τόνισε ότι αυτές θα μπορούσαν να είναι το Ιράν, η Κούβα ή η Βενεζουέλα.

"Ως το πρώτο βήμα της λύσης, θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό συμβούλιο, εκτός από το στρατιωτικό συμβούλιο του καθεστώτος και θα δημιουργηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει μερικούς Σύριους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης", δήλωσε ο διπλωμάτης. 

Σημειώνοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι εκπλήξεις, ο Mulhim ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις θα αυξηθούν σε χώρες ή θεσμικά όργανα, που έχουν στενές σχέσεις με το καθεστώς των ΗΠΑ Μπασάρ αλ Άσαντ και δεν εφαρμόζουν τις αρχές του νόμου του Καίσαρα.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι  ο Άσαντ κέρδισε το 95,1% των ψήφων στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου 2021.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ