Εθνικά θέματα

Η εκμετάλλευση και τα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν με την Κίνα στις πλάτες των μουσουλμάνων Ουιγούρων

Το διπλό προσωπείο του Ερντογάν για ακόμη μια φορά αποκαλύπτεται, αφού η απουσία της Τουρκίας από την υπογραφή της διαπεριφερειακής κοινής δήλωσης, να επιτρέψει την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, να έχει πρόσβαση στην Κίνα για το θέμα των Ουιγούρων ( Μουσουλμανική μειονότητα στην Κίνα) απουσίαζε πανηγυρικά.

Η Ύπατη  Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet και ανεξάρτητων παρατηρητών, ζητά πρόσβαση στο Xinjiang, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων της χώρας, έχουν αυθαίρετα τεθεί υπό κράτηση, με ορισμένους να υποβάλλονται σε βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία,  όπως ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης.

Η κοινή δήλωση για την Κίνα, διαβάστηκε από την Καναδή Πρέσβη Leslie Norton, εξ ονόματος περισσότερων από 40 χωρών στις 22 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της 47ης συνόδου, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Άγκυρα, έχει γίνει λιγότερο υπερασπιστική για την κατάσταση των Ουιγούρων, τα τελευταία χρόνια καθώς ανέπτυξε οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα.

Στην κοινή δήλωση, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αυτόνομη περιοχή του Σινγιάνγκ Ουγκούρ.

Οι χώρες, κάλεσαν επίσης την Κίνα, να «εφαρμόσει την σύσταση της Επιτροπής  για την Εξάλειψη των 8 συστάσεων των φυλετικών διακρίσεων που σχετίζονται με το Σινγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της αυθαίρετης κράτησης των Ουιγούρων, και μελών άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων».

Η μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα, προκάλεσε διεθνή καταδίκη, με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκτιμούν, ότι περίπου 1 εκατομμύριο Ουιγούροι φυλακίστηκαν αυθαίρετα, σε ένα δίκτυο στρατοπέδων φυλακών. 

Το Πεκίνο, αρνείται όλους τους ισχυρισμούς για κατάχρηση των Ουιγούρων, και περιγράφει τα στρατόπεδα ως εγκαταστάσεις επαγγελματικής κατάρτισης, για την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Περίπου 50.000 Ουιγούροι, ζουν σήμερα στην Τουρκία, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη διασπορά Ουιγούρων στον κόσμο. Οι Ουιγούροι, έχουν καταφύγει στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες, λόγω των κοινών πολιτιστικών τους δεσμών.

Καθώς η Άγκυρα εξαρτάται οικονομικά περισσότερο από το Πεκίνο, η τουρκική κυβέρνηση, δεν προσφέρει πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο ή δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Ουιγούρων. 

Η δεινή θέση των οικονομικών της Τουρκίας, την έχει κάνει να ζητά χρηματοδότηση από άλλες χώρες, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να πέσει στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο περιμένει καρτερικά με ανοιχτά τα χέρια. 

Το 2019, η Κίνα επέκτεινε τη γραμμή ανταλλαγής 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία, αφού οι αμερικανικές κυρώσεις ώθησαν τη λίρα να πέσει το προηγούμενο καλοκαίρι.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Η Κίνα, έχει βρει πρόσφορο έδαφος και με γοργά και μεγάλα βήματα, μπαίνει όλο και βαθιά στην τουρκική οικονομία, βάζοντας στο μάτι υποδομές και γενικώς ότι είναι διατεθειμένος ο σουλτάνος να της παραχωρήσει.

Μια κινεζική κοινοπραξία, αγόρασε επίσης τη γέφυρα Yavuz Sultan Selim στον Βόσπορο και τον σχετικό αυτοκινητόδρομο, συνδέοντας την Κωνσταντινούπολη με το νέο αεροδρόμιο.

Η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ήταν σε συνομιλίες για την αναχρηματοδότηση δανείων, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη λειτουργία του αεροδρομίου. Υποσχέθηκε επίσης 3,6 δισ. δολάρια σε δάνεια, για τους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας της Τουρκίας.

Οι σχέσεις Κίνας-Τουρκίας, ήταν "παγωμένες" στο παρελθόν από την παρουσία χιλιάδων Ουιγούρων στην Τουρκία.

Οι εξόριστοι Ουιγούροι, θεωρούνται απόγονοι ενός από των παλαιών τουρκικών φύλων, που ξέμεινε στην περιοχή κατά τις μετακινήσεις των υπολοίπων, πριν από εκατοντάδες χρόνια και είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Χρησιμοποιούνται εκτενώς από την Τουρκία, για πολιτικά παιχνίδια, ως μισθοφόροι στη Συρία.

Διώκονται στην Κίνα, η οποία τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες και σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, όπως και των New York Τimes, αρκετοί κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κίνα και υπόκεινται σε τρομερά βασανιστήρια, όποια ηλικία κι αν έχουν, από όποιον κι αν τους συναντά. 

Τέλος οι Ουιγούροι στην Τουρκία, όχι μόνο ανησυχούν για τις οικογένειές τους, αλλά και φοβούνται για την ασφάλειά τους, καθώς η Κίνα επικύρωσε πρόσφατα μια συνθήκη έκδοσης με την Τουρκία, που υπεγράφη πριν από αρκετά χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ