Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Τελική ευθεία για τις καινούργιες φρεγάτες του ΠΝ: Τι περιμένουμε από την γαλλο-αμερικανική "ναυμαχία"

Σε "ναυμαχία" έχει οδηγηθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα του πολεμικού ναυτικού, σχετικά με την αγορά μονάδων επιφανείας.

Οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα των άμεσα ενδιαφερόμενων είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ, με το Παρίσι να έχει πάρει σαφές προβάδισμα όπως όλα δείχνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως, η απόφαση για τα πλοία που θα ενταχθούν στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού μας, φαίνεται να έχει μπει σε τελική ευθεία.

Η Aθήνα έπειτα από την συνάντηση με τους εκπροσώπους της Lockheed Martin, στις 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο προωθήσεως της προτάσεως MMSC για το πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημο ερώτημα και προς τους Αμερικανούς για τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία προσφέρουν κάτι όμως που δεν θα γίνει τελικά με LOR.

Την επομένη 11 Φεβρουαρίου, σειρά είχαν εκπρόσωποι της Naval Group, που κατέθεσαν την δική τους πρόταση για τη φρεγάτα Belharra.

Στις 11 Φεβρουαρίου επίσης, σε δεύτερη διαδικτυακή ενημέρωση εκπροσώπων Τύπου της Lockheed Martin εντός διαστήματος μερικών ημερών, επαναλήφθηκε ότι από ελληνικής πλευράς δεν έχει εκδοθεί Επιστολή Αιτήσεως (LOR) για νέες πληροφορίες επί της αρχικής προτάσεως που έχει κατατεθεί από τις 7 Νοεμβρίου 2019.

Αυτό σημαίνει πρακτικώς, ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει εκφράσει στην αμερικανική εταιρεία τις απαιτήσεις τροποποιήσεων που το ενδιαφέρουν, ως προς τα συστήματα μάχης, τα ηλεκτρονικά αποστολής, τα όπλα της φρεγάτας κ.λπ.

Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί δηλώνουν πλήρη άγνοια για τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, συνεπώς δεν μπορούν να καταθέσουν “τελική” πρόταση, αναφέρει ο Σάββας Βλάσσης στο doureios.com.

Τα ίδια ισχύουν και με τους Γάλλους ενώ με βεβαιότητα μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει και με τις άλλες εταιρείες που έχουν υποβάλει πρόταση: όλες έχουν καταθέσει μια “βασική” αρχική πρόταση για το σχέδιο φρεγάτας που προτείνουν αλλά δεν έχουν ενημερωθεί για τυχόν τροποποιήσεις που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να καταθέσουν τάξη επιβαρύνσεως κόστους.

Παρουσία του πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ αλλά και του αντιπροέδρου της Νaval Group υπεύθυνου για την αναπτυξιακή πολιτική της εταιρίας Alain Guillou οι Γάλλοι κατέθεσαν την τελική τους πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belhara FDΙ. Πλοία δηλαδή με τη διαμόρφωση του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού και τη δυνατότητα επιπλέον τοποθέτησης στις φρεγάτες οπλικού συστήματος για την εγγύς προστασία CIWS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και μάλιστα η προσφορά τους φέρεται να είναι κάτω των 3 δις ευρώ. Το ζήτημα του οπλισμού και συγκεκριμένα του αριθμού των βλημάτων  Aster 30 τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το πλοίο ουσιαστικά θα καθορίσουν και την τελική τιμή με το κόστος σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά και για τις τέσσερις φρεγάτες τα 4,5 δις ευρώ.

Η εικόνα αυτή είναι παράδοξη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαρρέει τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να επιλέξει το καλύτερο σχέδιο μέχρι τα μέσα Μαρτίου… Και η κυβέρνηση από εκεί και πέρα θα λάβει την απόφασή της μέχρι τον Ιούνιο. “Δεν υπάρχει άλλος χρόνος”, διαδίδει η κυβέρνηση που θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Από την μία δεν υπάρχει χρόνος, από την άλλη δεν έχουν ζητηθεί ακόμη απαντήσεις για εφικτότητα και κόστος τροποποιήσεων σε κάθε σχέδιο φρεγάτας.

https://youtu.be/bW-_zpNCX5c

Πέρα όμως από τις προσφορές για τα καινούργια πλοία το πλέον πολύπλοκο ζητούμενο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που προσφέρει κάθε χώρα και αυτή φυσικά δεν αφορά τις εταιρίες αλλά τα πολεμικά ναυτικά των κρατών. Και εκεί οι εταιρίες δεν έχουν λόγο αλλά οι κυβερνήσεις των κρατών και το ενδιαφέρον που έχουν για να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με την Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί ώστε το Παρίσι να δώσει απάντηση στο ερώτημα για τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία προσφέρει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση λύση με όποιο κόστος. Με τον Γαλλικό τύπο να βάζει στο κάδρο εκτός από τις La Fayette και το αντιτορπιλικό αεράμυνας Jean Bart κλάσης Cassard, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένει πάντως και τις εταιρίες από τις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες χώρες να κάνουν πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το τελικό κόστος. όπως φαίνεται οι Ισπανοί ήδη έχουν ζητήσει χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες προσφέρουν φρεγάτες F-110, οι Άγγλοι ‘’κατεβαίνουν’’ στη ‘’ναυμαχία’’ με τις Type 31, οι Ολλανδοί με τις SIGMA και οι Γερμανοί με τις A200.

Το ελληνικό επιτελείο, θα πρέπει να επιλέξει την καλύτερη και πιο συμφέρουσα πρόταση, σύμφωνα με τις ανάγκες του, αλλά αναλογιζόμενο και την αναβάθμιση των σχέσεων ειδικά σε στρατιωτικό-αμυντικό επίπεδο με τις χώρες "μνηστήρες".

https://youtu.be/IzV8KapHteQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ