Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ι. Μάζης στο Πενταπόσταγμα: ''Εθνικό έγκλημα οι διερευνητικές''

Σε αποκαλύψεις-''φωτιά'' προχώρησε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πενταπόσταγμα και στον Ανδρέα Μουντζουρούλια, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, την ΑΟΖ, τις διερευνητικές και για την Κύπρο.  

 

Δείτε το βίντεο:  

 

 

 

Eρώτηση: Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ, μετά τις εικόνες που είδαμε στο Καπιτώλιο;

 

Ι. Μάζης: Κατ’αρχάς πιστεύω ότι πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου μιας κατάστασης. Το να ονομάσεις 74 εκατ. ψηφοφόρους του κ. Τραμπ «ψεκασμένους, συνομωσιολόγους ή ακροδεξιούς φασίστες» είναι λάθος!

Εγώ θα σας πω το εξής: Θυμάστε πως παρέλαβε ο κ. Τραμπ; Η πλέον ιερή στιγμή της αμερικανικής δημοκρατίας, που ήταν η παράδοση-παραλαβή από τον προηγούμενο πρόεδρο, τον πρόεδρο Ομπάμα, συνοδεύτηκε με καλέσματα του ίδιου του κυρίου Ομπάμα για αμφισβήτηση της εκλογής του κ. Τραμπ και είδαμε φοβερά και τρομερά να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της παραδόσεως-παραλαβής.  Διαδηλώσεις, φασαρίες, σπασίματα, τα οποία ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο κ. Τραμπ και μέχρι την τελευταία μέρα.

Κάποιος «δίδαξε» λοιπόν στους Αμερικανούς, αυτού του είδους τις αντιδράσεις και ξέρετε «όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες»! Όταν δηλαδή δείχνεις ότι δεν σέβεσαι αυτές τις ιερές στιγμές όπως είναι η Παράδοση-Παραλαβή, δηλαδή τη συνέχιση της Δημοκρατίας και θέλεις να τις περιτυλίξεις με ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα, για να προωθήσεις τις δικές σου απόψεις, τότε να ξέρεις ότι θα τα εισπράξεις με το ίδιο νόμισμα. 

Τώρα, εάν «εδιδάχθησαν» οι ψηφοφόροι του κ. Τραμπ από αυτές τις εκδηλώσεις και αντέδρασαν με ανάλογο τρόπο, είναι φυσικό. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι διαδηλωτές υπέρ του κ. Τραμπ στο Καπιτώλιο είχαν τελείως διαφορετική προσέγγιση από ότι είχαν ας πούμε τα Black Lives Matter ή οι Antifa και οι λοιποί, οι οποίοι έσπαγαν, έκαιγαν κλπ. Στο Καπιτώλιο μπήκαν πολύ σεμνά, σεβαστικά και προσεπάθησαν να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους απέναντι με μία κατάσταση, την οποία την πίστευαν. Την πίστευαν δικαίως - την πίστευαν αδίκως, το θέμα είναι ότι 75 εκατ. άνθρωποι δεν μπορεί να είναι «ψεκασμένοι».

 

Ερώτηση: Θα εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν τα γεγονότα στο Καπιτώλιο; - Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο; 

 

 

Ι. Μάζης: Η εσωστρέφεια στις ΗΠΑ οδηγεί σε εξαχρείωση την Τουρκία, συνεπώς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε το νου μας. Διότι εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε απέναντί μας αυτόν τον γείτονα ο οποίος έχει εξαχρειωθεί και θα πρέπει να δείξουμε μόνοι μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα.

Στο ΥΠΑΜ ξέρουν πολύ καλά τι λέω και συμφωνούν απολύτως, συνεπώς, επειδή έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πιστεύω ότι αν χρειαστεί να προσφέρουν τη δική τους συμβολή στην διπλωματική πραγματικότητα θα το κάνουν και θα το κάνουν πολύ επιτυχώς.

Αυτό μαρτυρά και η στάση της Τουρκίας. Αν η Τουρκία πίστευε ότι με μία επέμβαση τύπου Συρίας ή τύπου Ιράκ ή τύπου Λιβύης ή τύπου Αζερμπαϊτζάν θα είχε τελειώσει με την Ελλάδα, θα την είχε κάνει. Ξέρει όμως πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ένα συγκροτημένο κράτος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος χαρακτηρίζονται από υψηλό επαγγελματισμό και δεν είναι κατσαπλιάδες.


Ερώτηση: Τι πιστεύετε για τις διερευνητικές επαφές με Τουρκία;

 

Ι. Μάζης: Ο πρώτος όρος είναι να τηρήσουμε αυτό που θέσαμε βασιζόμενοι στην κοινή λογική, να προηγηθεί δηλαδή ένα διάστημα συμπεριφοράς της Τουρκίας ως κανονικού κράτους το οποίο σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας και αφού η Τουρκία επιδείξει αυτή τη συμπεριφορά, να δημιουργηθεί το κατάλληλο θετικό κλίμα και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις διερευνητικές. Δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι το ξεχάσαμε, μέχρι προχθές το λέγαμε και μεσολάβησαν τα καινούρια Ίμια και οι 4 NAVTEX οι οποίες απαιτούν το αφοπλισμό 4 νησιών στο Αιγαίο.

Αυτό δε δείχνει συμπεριφορά "κανονικού κράτους", ούτε κράτους που σέβεται την καλή γειτονία, ούτε κράτους το οποίο θέλει σοβαρά να αρχίσει διάλογο. Ο δεύτερος όρος είναι ότι θα πρέπει επίσης η ελληνική πλευρά να καταστήσει απολύτως διαυγές ότι οι διερευνητικές είναι διαδικαστικού περιεχομένου και δεν έχουν σαν στόχο να νομιμοποιήσουν καμία λίστα Καλίν, δηλαδή κανένα κατάλογο έκνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Αν δεν κάνουμε αυτά τα δύο, τότε διαπράττουμε εθνικό έγκλημα.



Ερώτηση για ''casus belli'', αποστρατικοποίηση & ΑΟΖ

 

Ι. Μάζης: Η Ελλάδα έπρεπε προτίστως να διευρύνει την αιγιαλίτιδά της ζώνη σε 12 ν.μ, έχοντας προηγουμένως κλείσει τους κόλπους και χαράσσοντας τις γραμμές βάσεως, οι οποίες δεν είναι κάποια αοριστία ή κάποιο βίτσιο του ομιλούντως, αλλά είναι οι βάσεις μετρήσεων των αιγιαλίτιδων ζωνών. Από κάπου πρέπει να βάλεις ένα σύστημα αναφοράς που θα αρχίζει η μέτρηση.

Όταν η αιγιαλίτιδα ζώνη έφτανε τα 12 νμ, έπρεπε να επεκτείνουμε και τον εναέριο χώρο ούτως ώστε να ταυτίζεται ο εθνικός εναέριος χώρος με αυτό των υδάτων. Όταν λέμε αιγιαλίτιδα ζώνη δεν εννοούμε απλά εθνικά χωρικά ύδατα, εννούμε ταυτόχρονα και εθνικό εναέριο χώρο, συνεπώς με μία τέτοια κίνηση θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με την υπόθεση αυτή.

Ως αντεπιχείρημα ακούγαμε το ''casus belli''. Είναι κάτι νόμιμο; Γιατί ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, που είναι το Μέγα Σύνταγμα της διεθνούς κοινότητος μας λέει ότι η χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας είναι παράνομη. Και μάλιστα απειλή άσκησης βίας απέναντι στην άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος μονομερώς ασκουμένου, όπως είναι η διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Εμείς δε λέμε ότι «είμαστε αγκυροβολημένοι στο διεθνές δίκαιο»; Ο [σ.σ.: Έλληνας] ΥΠΕΞ δεν έχει πει αυτή τη φράση; Εάν είμεθα αγκυροβολημένοι στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούμε να δεχόμαστε μία έκνομη, εξωδικαϊκή, παράνομη απειλή από πλευράς Τουρκίας και να μην εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο στη δική μας περίπτωση. Τη στιγμή που είναι μονομερώς εφαρμοζόμενο.

Eίμαστε σε θέση να τιμήσουμε τον όρκο που δώσαμε στο Σύνταγμα ως πολιτική ελίτ; Ορκιστήκαμε να προστατεύσουμε το χώμα αυτής της χώρας, την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της κυριαρχία. Αν λοιπόν κρίνουμε ότι υποχωρούμε σε τέτοιου είδους απειλές, όπως το ''casus belli'', τότε «ο κατήφορος δεν έχει τέλος».

Τότε βεβαίως θα υποχωρήσουμε στην παραχώρηση των εθνικών χωρικών υδάτων της Ελλάδος, βεβαίως και θα προχωρήσουμε και στον αφοπλισμό των νησιών και όταν δεν υπάρξει αυτό το πλέγμα νήσων του Αιγαίου, το οποίο προστατεύει τη χερσαία μάζα της Ελλάδος από την Τουρκία, η Ελλάδα πλέον, στην καλύτερη περίπτωση και μόνο αν οι Τούρκοι έχουν καλή θέληση, θα καταστεί απλώς σαντζάκι της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αν δεν υπάρξουν αυτά τα νησιά οπλισμένα.

Αυτό όταν το καταλάβουμε και σκεφτούμε και τους όρκους που δώσαμε στο σύνταγμα, για την προστασία αυτού που παραλάβαμε – δε ζητάει κανένας να πάρουμε την Αγιά Σοφιά σήμερα, ούτε να πάρουμε τη Σμύρνη, ούτε να εισβάλουμε στην Κύπρο, να την κάνουμε εξ ολοκλήρου ελληνική - το μόνο που ζητάει είναι να διατηρήσει αυτό το οποίο παρέλαβε από τους προγόνους του.  

Αν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, να βγούμε να το ομολογήσουμε, να καταργήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες μας κοστίζουν και ένα σωρό λεφτά, να μετατραπούμε σε μία χώρα άνευ Ενόπλων Δυνάμεων και... να τεθούμε υπό την προστασία της UNESCO (!) και να πούμε ότι επειδή είμεθα ένα χώρος, μία πηγή διεθνούς πολιτισμού από τούδε και στο εξής θα μας προστατεύει η UNESCO (!).


Ερώτηση για τα Ίμια

 

Ι. Μάζης: Αυτή τη στιγμή «οι κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης είναι τα 6 μίλια (!), το οποίο είναι το πάγιο τουρκικό αίτημα (!). Άλλος υπουργός μας είπε ότι «είναι εθνικισμός η διεύρυνση των 6 στα 12 νμ.»!

Εμείς προσπαθήσαμε να υποβαθμίσουμε το γεγονός και να το παρουσιάσουμε ως «πόλεμο της τσιπούρας». Και όταν βγήκε η αλήθεια είπαμε ότι «όλα από κάπου ξεκινάνε»! «Στο κάτω κάτω αλιεία είναι» (!). Έχετε δει τι σημαίνει αλιεία, η συμβολή της, στον εθνικό πλούτο; Ζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες από όλα αυτά. Από τα αλιεύματα και την εμπορεία τους. Ο οποιοσδήποτε εθνικός πλούτος, πάσης μορφής και τάξεως, οφείλεται να υπερασπίζεται από το κράτος το ελληνικό, όπως και από κάθε κράτος. Εκτός εάν και αυτό το θέτουμε εν αμφιβόλω και εάν ήδη «το έχουμε κλείσει το μαγαζί». Διότι εκεί οδηγούν όλες αυτές οι λογικές.


Ερώτηση για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία

 

Ι. Μάζης: Δεν με ενοχλεί αν είναι Belh@rra, άλλη εταιρεία, ή βρετανικά σκάφη ας πούμε... Αρκεί να προσφέρουν αυτά τα στοιχεία που έχω αναφέρει στα άρθρα μου. Οι Belh@rra προσφέρουν Scalp Νaval, δηλαδή ένα υποστρατηγικό όπλο βεληνεκούς 1000χλμ. με ακρίβεια πλήγματος 50 εκατοστών. Να είσαι στην Αίγινα δηλαδή και να πλήττεις στόχους στην Άγκυρα, να μην χρειάζεται να βάλεις τον κόσμο σου στο μάτι του κυκλώνα των τουρκικών πυρών, να μη δίνεις δηλαδή «κρέας» για τους πυραύλους και τα σκάφη τα τουρκικά! «Κρέας» ελληνικό! 

Να έχει ένα ραντάρ, το οποίο να έχει τη δυνατότητα ορίζοντος 600χλμ, χωρίς τυφλές γωνίες, όπως έχουν οι Belh@rra. Τρίτον, να έχει ανάλογα συστήματα με τους πυραύλους Aster 15 & 30, οι οποίοι είναι αντιβαλλιστικοί και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί για ένα βεληνεκές 130 χλμ. 

Επίσης να έχει ειδικά sonars τα οποία να καλύπτουν ακόμα και τα 214 (υποβρύχια), τα οποία σε λίγα χρόνια θα τα πάρουν οι Τούρκοι, να έχει επιπλέον σύστημα ανθυποβρυχιακό, οποιουδήποτε τύπου, αλλά σαν αυτό που έχουν οι Belh@rra που είναι το τελειότερο με τα jammers τα οποία παραπλανούν τις πλέον σύγχρονες μορφές τορπιλών και προστατεύουν τα σκάφη και εν ολίγοις, όλη αυτή η πλατφόρμα να έχει τη δυνατότητα του area denial και anti access, το οποίο είναι απαραίτητο για να έχει χρήση και όφελος η κατοχή ενός τέτοιου σκάφους, από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα αυτά, όποιος μας τα προσφέρει καλοδεχούμενα. Ελέχθησαν πολλές ανακρίβειες. Π.χ. πρόκειται λέει για ένα ποσό 3,5 δισεκ. σε 10 δόσεις. Η πραγματικότης, την οποία κατέγραψα λεπτομερώς και σχολαστικά και δεν με διέψευσε ουδείς, είναι ότι πρόκειται για 2 δισεκ. 682 εκατ. μαζί με τα follow-on support και όλο τον οπλισμό. Και επιπλέον όχι 10 δόσεις, αλλά 13 δόσεις!

Εμείς 13 Ιουλίου ακυρώσαμε την υπογραφή, με πρόσχημα ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε 1 δισεκ. ευρώ επιστρεπτέα αναδρομικά στους συνταξιούχους και ότι δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε τα όπλα». Λες και οι συνταξιούχοι δεν ενδιαφέρονται να προστατευθεί πρωτίστως η πατρίδα τους, που σημαίνει αυτοί οι ίδιοι, ώστε να μπορέσουν μια μέρα να καταναλώσουν τις συντάξεις τους.

Δεν μας έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα, λοιπόν, τί ήταν εκείνο που τίναξε στον αέρα τη συμφωνία. Και ακόμα, έχοντας υπογράψει αυτή τη συμφωνία, η Γαλλία πρόσφερε στρατιωτική συνδρομή, και μάλιστα στο άρθρο 2 της αμυντικής συμφωνίας, το οποίο ποτέ δεν τόλμησαν να το «βγάλουν στον αέρα», έλεγε ότι οποιοδήποτε εκ των δύο συμβαλλομένων μερών διαπιστώσουν κίνδυνο στην εδαφική τους ακεραιότητα, τότε ο έτερος των συμβαλλομένων οφείλει να τους συνδράμει στρατιωτικώς, δηλαδή να πολεμήσει μαζί τους.

Και μόνο εάν υπήρχε αυτή η ρήτρα, δεν θα χρειαζόταν ποτέ, μα ποτέ, να φτάσουμε στην ανάγκη να την αποδείξουμε. Γιατί οι Τούρκοι δεν τολμούν να επιτεθούν σε εμάς, φαντάζεστε να είχαν και τους Γάλλους «απέναντι»; Άρα αυτή η συμφωνία, που την έλεγαν «ακριβή» κλπ, ήταν μια συμφωνία διαρκούς ειρήνης και αποφυγής πολέμου. Επειδή ακριβώς είχαν υψηλότατο κίνδυνο στο πλαίσιο της ελληνικής αποτροπής οι Τούρκοι, ουδέποτε θα απεφάσιζαν να διεξαγάγουν πόλεμο εναντίον της Ελλάδος. Άρα ήταν το ασφαλέστερο μέτρο για τη διατήρηση της ειρήνης.


Ερώτηση: Τι συμβαίνει με την Κύπρο & Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα 

 

Ι. Μάζης: Δυστυχώς από την περίοδο της εισβολής και κατοχής, από το ’73 και μετά, η Ελλάδα, και η δημοκρατική μετά Ελλάδα, διατύπωσε ένα κυρίαρχο δόγμα, το οποίο βασίζεται πάνω στη ρήση «Η Κύπρος κείται μακράν». Δημιούργησε λοιπόν μετά το βλακώδες δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς στηρίζει». Τι να «αποφασίσει» η Κύπρος όταν στο έδαφός της έχει 40.000 στρατό κατοχής τουρκικό, παρανόμως; Όταν ουσιαστικά παρανόμως και εκνόμως βρίσκεται ακόμα υπό κατοχή και διαίρεση, και όταν είναι ουσιαστικά άοπλη. Τί αποφάσεις να λάβει αυτή η Κύπρος;

Δεύτερον, ξεχάσαμε ότι στο κυπριακό σύνταγμα, και η Ελλάς είναι εγγυήτρια δύναμις της Κύπρου; Όποιος τολμάει να μιλήσει για την Κύπρο πρέπει να καταγγέλεται ως «Ελληνάρας» ή ως «ψεκασμένος» ή ως «επικίνδυνος για την ειρήνη» και οι δήθεν «λάτρεις του δικαίου» να προσπαθούν να ξεχαστεί αυτή η βασική δικαϊκή και νομική ρήτρα, που είναι ότι η Ελλάς είναι εγγυήτρια δύναμις της Κύπρου! Και ότι αυτό είναι καταγεγραμμένο εις στο ισχύον κυπριακό σύνταγμα. Προσπαθούμε την Κύπρο να τη βγάλουμε από την εξίσωση των ελληνοτουρκικών και το έχουμε καταφέρει!

Τι μας λέει ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του, το 2001; «Δεν υπάρχει σοβαρό κράτος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο να μην καταλαβαίνει την τεραστίας στρατηγικής σημασίας της νήσου Κύπρου. Και ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος μουσουλμάνος στην Κύπρο, η Τουρκία οφείλει να συντηρεί κυπριακό ζήτημα». Αυτά τα λέει το 2001 και σήμερα εφαρμόζονται κατά γράμμα από τον κ. Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι απεμακρύνθη ο κ. Νταβούτογλου από το ΑΚΡ.

Αυτό που θέλω να καταλάβουν είναι το εξής: Εάν η Τουρκία καταφέρει να προβάλλει ισχύ επί της Κύπρου και να ελέγξει όλο το νησί, τότε αλίμονο στην Ελλάδα, διότι από τη στιγμή εκείνη και μετά η Τουρκία θα είναι πανίσχυρη. Ο κ. Ερντογάν δε θέλει δύο κράτη, θέλει ολόκληρη την Κύπρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ