Εθνικά θέματα

Ο Αλβανός ΠτΔ χαρακτηρίζει τον Ράμα «προδότη» λόγω των 12 ν.μ στο Ιόνιο

Συνεχίζονται οι πολιτικές κόντρες στην Αλβανία, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Αθήνας να προχωρήσει στο κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο, κάτι που θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Πέλαγος, από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι τώρα στα 12.

Τώρα, η πολιτική «βεντέτα» στα Τίρανα ανάμεσα στον Πρόεδρο της αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντυ Ράμα, λαμβάνει σοβαρότερες διαστάσεις, αφού ο πρώτος, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηρίζει τον δεύτερο ως «εκπρόσωπο» της Ελλάδας. Κι' αυτό, διότι ο Ε.Ράμα δήλωσε ότι, όπως η Αλβανία προ δεκαετιών επεξέτεινε τα χωρικά ύδατά της στα 12ν.μ., έτσι και η Ελλάδα έχει το ίδιο δικαίωμα.

Εκτός αυτού, ο Ι.Μέτα, συντασσόμενος με την αλβανική αντιπολίτευση που επέκρινε τον Ράμα και την ελληνική απόφαση για το Ιόνιο, άφησε να αιωρείται η εντύπωση ότι είναι κατά της από κοινού προσφυγής της Ελλάδα και της Αλβανίας στο διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της διευθέτησης των θαλασσίων υδάτων (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) στο Ιόνιο.

Δικαστήριο της Χάγης

Ως γνωστόν, τον Οκτώβριο του 2019, στα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Ε.Ράμα ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσφύγουν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Προηγουμένως, πρέπει να διεξαχθούν οι απαραίτητες διερευνητικές επαφές, προκειμένου να συμφωνηθούν -από κοινού- τα θέματα, των οποίων οι δύο χώρες ζητούν την επίλυση.

Τώρα, όμως, ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, Ora News, ερωτηθείς για τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, είπε: «Εγώ δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν Αλβανό πολιτικό να γίνει εκπρόσωπος μιας άλλης πλευράς».

Και πρόσθεσε, συνεχίζοντας τις αιχμές του σε βάρος του Ε.Ράμα: «Εγώ έμεινα πιστός στο Σύνταγμα, διότι σε αυτό ορκίστηκα. Όποιος ορκίστηκε κάπου αλλού, ας σεβαστεί τον όρκο του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε άλλη ερώτηση εάν ο ίδιος θα δεχτεί να εκπροσωπηθεί η Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Ι.Μέτα, αν και δεν απάντησε ξεκάθαρα, άφησε να εννοηθεί ότι όλα είναι ανοικτά.

«Πιστεύω ότι η Αλβανία θα δώσει λύση σε όλα τα εσωτερικά και περιφερειακά θέματα στις 25 Απριλίου 2021», είπε, παραπέμποντας στην ημερομηνία των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα.

«Βεντέτα» με παρελθόν

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συγκρούονται οι Ι.Μέτα και ο Ε.Ράμα.

Ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας ήταν εκείνος που το 2018, ενώ ουσιαστικά είχαν ολοκληρωθεί οι συνεννοήσεις των τότε υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Νίκου Κοτζιά και Ντίτμηρ Μπουσάτι, για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο, «μπλόκαρε» τη συμφωνία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, τη συμφωνία επρόκειτο να υπογράψουν στην Αλβανία, την Ανοιξη του 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο Αλβανός ομόλογός του, Ε.Ράμα. Κάτι, όμως, που δεν έγινε, σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των ενδοαλβανικών πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η «βεντέτα» Μέτα - Ράμα, βέβαια, είναι πολύ παλαιότερη, αφού οι δύο πολιτικοί για προσωπικούς και κομματικούς λόγους στο παρελθόν βρέθηκαν επανειλημμένως σε τροχιά σκληρών αντιπαραθέσεων.

Διευθέτηση διαφορών

Οι τοποθετήσεις Μέτα, ωστόσο, τώρα αποκτούν ιδιαίτερη σοβαρότητα, δεδομένου ότι ο ίδιος, εμμέσως, προειδοποιεί ότι θα υψώσει εμπόδια στη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων στο Ιόνιο, τα οποία διαρκούν εδώ και δεκαετίες.

Να σημειωθεί πως και παλαιότερα είχαν γίνει προσπάθειες διευθέτησης του θέματος. Το 2009, χαρακτηριστικά, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε υπογράψει συμφωνία με τον τότε πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Ωστόσο, μετά -και- τις εντονότατες διαμαρτυρίες του επικεφαλής της τότε αντιπολίτευσης, και νυν πρωθυπουργού, Εντυ Ράμα, η συμφωνία παραπέμφθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, το οποίο την απέρριψε, το 2010.

Οι συνεχείς «ανακολουθίες» της Αλβανίας, σε συνδυασμό με τις τωρινές τοποθετήσεις μερίδας της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της, δεν μπορούν παρά να γεννούν ερωτηματικά ως προς το εάν θα είναι ομαλή η πορεία προς το διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών.

Κερδισμένη, εκτός των άλλων, από αυτή την κατάσταση, είναι και η Αγκυρα, η οποία, με την ισχυρή επιρροή που διαθέτει σε υψηλόβαθμους κύκλους των Τιράνων, ανέκαθεν «ναρκοθετούσε» την προσέγγιση της Ελλάδας με την Αλβανία.

Το κλείσιμο των κόλπων

Ενα από τα «επιχειρήματα» της αλβανικής αντιπολίτευσης κατά της Αθήνας και εναντίον του Ε.Ράμα, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, μάλλον συμμερίζεται και ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στο Ιόνιο πριν την προσφυγή των δύο χωρών στο διεθνές Δικαστήριο.

Κι' αυτό, παρ' ότι η Αλβανία έχει ήδη επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ., ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ως γνωστόν, επίσης, η επέκταση είναι δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στον κόσμο με βάση το διεθνές Δίκαιο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προ ημερών, ανακοίνωσε ότι κλείνουν οι κόλποι στο Ιόνιο και χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης, προκειμένου στη συνέχεια να επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μια απόφαση που υλοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα, με καθυστέρηση δύο ετών.

Το 2018, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εξωτερικών για επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας, ήταν να κλείσουν οι κόλποι στο Ιόνιο μέχρι τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τμήμα της Κρήτης. Τώρα, επελέγη να γίνει το ίδιο, αλλά μόνον μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, και να εξαιρεθούν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Τώρα, με αφορμή τη επικείμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., στο Ιόνιο, ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί τον Αλβανό πρωθυπουργό για συνδιαλλαγή με την Αθήνα, καθώς και για «παιχνίδια και ελιγμούς που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί η άλλη πλευρά (σ.σ. η ελληνική) για να βλάψει μελλοντική διεθνή διαδικασία (σ.σ. διεθνές Δικαστήριο) και τα κυριαρχικά συμφέροντα της Αλβανίας».

Επιπλέον, κατηγορεί τον Ε.Ράμα για έλλειψη διαφάνειας, αφού, όπως είπε, «οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, περισσότερες πληροφορίες έχουν ακούσει από την ελληνική πλευρά, παρά μια ξεκάθαρη και υπεύθυνη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας».

Ο Ι.Μέτα, τέλος, αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν ο Ε.Ράμα παρακάμπτει την Ομάδα Διαπραγμάτευσης και κάνει τις διαπραγματεύσεις ο ίδιος με την Αθήνα, είπε ότι ο ίδιος δεν θα μοιραστεί τις ευθύνες «με οποιονδήποτε "βούτηξε το κουτάλι του σε χαλασμένο φαγητό"».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ