Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

''Όχι'' Γερμανών σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Συζήτηση και …αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο! Και πολύ κοροϊδία βεβαίως. Αυτά θα πρέπει να αναμένουμε από τη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.  

Ανώνυμος “ευρωπαίος αξιωματούχος” μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε», υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».  

Την ίδια ώρα γίνεται γνωστό ότι στο 9μηνο του 2020 η Γερμανία είναι η πρώτη παγκοσμίως χώρα στην απορρόφηση τουρκικών εξαγωγών,ύψους 11,28 δις δολαρίων! Μόνο το Σεπτέμβριο οι Γερμανοί απορρόφησε εξαγωγές 1,5 δις! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής 

Η Τουρκία δεν είναι επίσημα στην ατζέντα της Συνόδου η οποία έχει αντικείμενο το Brexit κι άλλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ. Ούτε υπάρχει θέμα για το οποίο θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι το βέτο, σε μια επίδειξη σκλήρυνσης της αντίδρασης όπως προτείνει η αντιπολίτευση (ΚΙΝ.ΑΛ κλπ). 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κτίζουν συμμαχίες και θα θέσουν θέμα για τις συνέπειες που θα έχει η Τουρκία εφόσον συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από την πρόσκληση στους ηγέτες των κρατών – μελών η όποια συζήτηση γίνει για θέματα εξωτερικής πολιτικής θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Ωστόσο αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να θέσει το ζήτημα της Τουρκίας από την έναρξη της συζήτησης.

Ο στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να περιγράφονται συγκεκριμένα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν από μέρους της Άγκυρας μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις τόσο σε ότι αφορά στην ελληνοτουρκική κρίση όσο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 1-2 Οκτωβρίου. Οι «27» θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα που το πάει η Τουρκία και πως αντιδρά η ΕΕ στον εμπαιγμό και τον εκβιασμό.

https://www.youtube.com/watch?v=35FRnmFhTc4

Με τη δημιουργία του οδικού χάρτη για τις κυρώσεις θα μπορούσαν να επιφορτιστούν οι υπουργείο Εξωτερικών της ΕΕ. Τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής ανέφεραν ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί την Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου και θα λάβει αποφάσεις. Πάντως, μετά τη νέα έξοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο διπλωματικός χρόνος πύκνωσε και πάλι και το διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο μοιάζει πολύ μακρινό. 

«Nein» από το Βερολίνο στις κυρώσεις 

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στη Γερμανία, που παρά τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, προς ώρας ξορκίζει το ενδεχόμενο κυρώσεων. Από το Βερολίνο, επισημάνθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Πρόκειται για μια εύσχημη διατύπωση που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ώστε να πει πως η όποια συζήτηση για κυρώσεις, θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Περισσότερο ξεκάθαρη για το ζήτημα ήταν η γερμανική προεδρία, η οποία μέσω διαρροής, ανέφερε πως το Βερολίνο δεν αναμένει να ληφθούν αποφάσεις για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι στόχος της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέζει για διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Γερμανία είνα ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters. 

Για την θέση αυτή του Βερολίνου, προϊδέασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας την Τρίτη από την Αθήνα. Μπορεί να εξέφρασε τη γερμανική δυσφορία για τις τουρκικές ενέργειες και μάλιστα σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που ζητά το Βερολίνο, είναι αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο: «έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα». 

Νοτίως της Ρόδου δίνει στίγμα το Oruc Reis

Με χαμηλή ταχύτητα φαίνεται στους χάρτες ναυσιπλοΐας ότι πλέει νοτίως της Ρόδου το τουρκικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο πάντα από άλλα τουρκικά πλοία.

Παράλληλα, φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή το πλωτό γεωτρύπανο «Kanuni» το οποίο έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης. Το «Kanuni» από χθες εξέπλευσε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας στην επαρχία της Μερσίνης. 

https://www.youtube.com/watch?v=F1lJUmB0HzE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ