Την ίδια στιγμή το υπό κατασκευή νέο κέντρο θα έχει σχεδόν τη ίδια έκταση (μετρώντας τον συνεκτικό ιστό) με το Δ.Δ. της Χώρας. Η πληθυσμιακή πυκνότητα όμως στο νέο Κ.Υ.Τ. θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Μυτιληνιών και της Χώρας.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της νέας δομής σε σχέση με τα δεδομένα του νησιού της Σάμου θα πρέπει να λάβει υπόψην του τα εξής:
Το νέο ΚΥΤ θα είναι το μεγαλύτερο "χωριό» στην περιοχή
Με συνολική έκταση που φτάνει τα 250 στρέμματα περίπου θα φιλοξενεί 7.000 κατοίκους, πράγμα που σημαίνει ότι ανά ένα (1) στρέμμα θα κατοικούν 30 άνθρωποι.
Η ίδια αναλογία στο χωριό των Μυτηλινιών, ένα μεγάλο χωριό για την Σάμο, είναι 1982 κάτοικοι σε 309 στρέμματα, αναλογούν δηλαδή 7 άτομα ανά στρέμμα.
Ανάλογη είναι η σύγκριση και με την παλιά πρωτεύουσα του νησιού την Χώρα. Εκεί κατοικούν 1218 άνθρωποι σε έκταση 222 στρεμμάτων. Η πυκνότητα δηλαδή φτάνει στα 6 ανά στρέμμα.
Σε σύγκριση δηλαδή του ΚΥΤ Ζερβου με την Δ.Κ. Μυτιληνιών αυτό θα είναι 4 φόρες πάνω σε πληθυσμιακή πυκνότητα. Ενώ σε σύγκριση με το Δ.Δ. της Χώρας το νέο ΚΥΤ θα έχει πληθυσμιακή πυκνότητα 5 φορές μεγαλύτερη.
Τέλος θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι στο νέο ΚΥΤ θα υπάρχουν εκτός από τους οικίσκους όπου θα διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες και μια σειρά άλλων δομών οι οποίες θα καταλαμβάνουν χώρο που θα περιορίζει την πληθυσμιακή πυκνότητα ανά στρέμμα.
Όπως είπε ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Ηλίας Βασιλείου στο samostimes, μεγάλα αναμένονται να είναι και τα προβλήματα με την υδροδότηση και την διαχείριση των λυμάτων της δομής:
»Καθαρά τεχνικά – και ΟΧΙ πολιτικά- για να έχουμε μια τάξη μεγέθους τι πρόκειται να συμβεί, το νέο ΚΥΤ 5.000+40% = 7.000 ατόμων, πέρα από τα νομικά του κολλήματα, θα επιφέρει σοβαρές δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Πέρα από το ότι δεν έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους (μόνο οι ΠΠΔ του αρχικού υπάρχουν των 1.200 ατόμων) και του χωροταξικού προβλήματος που δημιουργεί αφού κατασκευάζεται χωρις σχεδιασμό, θα απαιτεί ημερήσια 1.050 κ.μ. πόσιμο νερό ή 383.250 κ.μ. το έτος – που δεν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή- θα παράγει αντίστοιχα 850 κ.μ. την ημέρα αστικά λύματα (310.250 κ.μ. ανα έτος) και 14 τόνους την μέρα (5.110 τόνους ετησία) στερεά απορρίματα που πρέπει να συλλέγονται από το δήμο.
Στην Ζερβού αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο μία μικρή δημοτική υδρογεώτρηση παροχής 6,0 κ.μ. την ώρα στα +260μ. υψόμετρο και βάθους 94 μ. Οι υδρογεωτρήσεις που σχεδιάζουν να κάνουν στους Νεογεννεις σχηματισμούς της γεωλογικής λεκάνης των Μυτιληνιών, που θεωρούνται ημιπερατοί σχηματισμοί, θα πρέπει να τους αποφέρουν τουλάχιστον μια υδρογεώτρηση δυναμικότητας τουλάχιστον 55 κ.μ. την ώρα!
Πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο και από ένα σχηματισμό ο οποίος μάλιστα τροφοδοτεί και τον υδροφόρο ορίζοντα της κατάντη περιοχής του Μεσοκάμου (ύδρευση πόλεως Σάμου) ο οποίος και απειλείται με υφαλμύρωση λόγω της υπεράντλησης όλα αυτά τα χρόνια.
Τα παραγώμενα λύματα θα καταλήγουν στο κατάντη ρέμα των Μυτιληνιών (σιδερένιο γεφύρι) και η επεξεργασία τους θα πρεπει να γίνεται σε μεγάλο βιολογικό καθαρισμό εντός του ΚΥΤ και όχι σε μικρά compact συστήματα (που δεν υπάρχουν σε αυτά τα μεγέθη πληθυσμού) και ο οποίος θα πρέπει θα αδειοδοτηθεί.
Τέλος δεν υπολογίζω τις απαιτήσεις για ενέργεια υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι πιο ειδικοί να σας τα πουν καλύτερα που φυσικά θα είναι τεράστιες. Δεν πρόκειται για ένα χωριό αλλά για μια πόλη, που θα γίνει σε ένα βράδυ, και θα πληγώσει περιβαλλοντικά το νησί για μια ζωή.»