Εθνικά θέματα

Αλλάζουν πλέον οι ισορροπίες: Αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση των F-16 - Αίτημα στις ΗΠΑ για Μ2 Bradley


Κάτι κινείται έστω και αργά στις ΕΔ. Η αναβάθμιση σε ΠΑ, ΠΝ & ΣΞ είναι επιτακτική. Η χώρα μας δεν έχει άλλα περιθώρια και πλέον θα πρέπει στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας. 

Η ΠΑ ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα, με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Είναι μία λύση ανάγκης προφανώς, μέχρι να δει η στρατιωτική ηγεσία το επόμενο μαχητικό το οποίο πρέπει να ενταχθεί στη πολεμική μας φαρέτρα.

Δεν μπορούμε την επόμενη εικοσαετία να συνεχίσουμε μόνο με τα F-16 και τα Mirage. Η χώρα χρειάζεται ισχυρά μαχητικά, όπως για παράδειγμα τα γαλλικά Rafale. 

Πολύ συζήτηση γίνεται για τα F-35, όμως το κόστος τους είναι δυσθεώρητο, ενώ τα προβλήματα σε τεχνικό επίπεδο δεν παύουν να λείπουν, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το Πενταπόσταγμα.  

Η Ελλάδα λοιπόν ξεκινάει μία αντεπίθεση στον τομέα της αναβάθμισης των ΕΔ, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με την εγχώρια παραγωγή. 

Για παράδειγμα η κατασκευή του λεγόμενου εθνικού πλοίου δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο, ενώ η κατασκευή UAV, θα μπορούσε να λύσει τα χέρια μας για τον άτυπο πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Τουρκία με τα Bayaraktar και τα ANKA.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16

Ακριβώς σε δύο εβδομάδες, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ένα μαχητικό f-16 block 52 adv από την 335 μοίρα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα για να «κρυφτεί» σε ένα από τα υπόστεγα της ΕΑΒ για περίπου ένα χρόνο.

Έλληνες αλλά και Αμερικανοί μηχανικοί από την κατασκευάστρια εταιρεία θα το «γδύσουν» αφήνοντας μόνο τον σκελετό του. Και στη συνέχεια θα «χτίσουν» από την αρχή την πρώτη Ελληνική «Οχιά», το πιλοτικό Viper το οποίο θα αποτελέσει το βασικό μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια.

Η αναβάθμιση των f-16 σε επίπεδο Viper αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο project των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα προκύπτουν εκκρεμότητες και οι επαφές όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι καθημερινές, υπάρχει η αισιοδοξία ότι έστω και τελευταία στιγμή όλα θα διευθετηθούν και θα προχωρήσει το πρόγραμμα μέσα στο χρονοδιάγραμμα ή έστω με μικρές χρονικές αποκλίσεις, αναφέρει το newpost.gr

Το «πιλοτικό» f-16 θα πετάξει για τις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να «τρέχει» ουσιαστικά σε περίπου ένα χρόνο.

Δέκα έως 12 μαχητικά ετησίως θα μπαίνουν στα υπόστεγα της ΕΑΒ για να μετατρέπονται σε «Οχιές». Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία σταδιακά θα προσλάβει με συμβάσεις 200 τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων για να στηρίζουν τη γραμμή παραγωγής. Συμβάσεις σε Έλληνες αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑ BRADLEY

Αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) για την πιθανή προμήθεια έως 367 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου M2 Bradley υπέβαλε το υπουργείο εθνικής άμυνας στις ΗΠΑ.

Στην αμερικάνικη απάντηση δεν γίνεται αναφορά σε κόστη ενεργοποίησης των οχημάτων ή εκσυγχρονισμού, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν, αφού τα οχήματα βρίσκονται σε μακρά αποθήκευση.

Εαν η αμερικανική πλευρά γνωστοποιήσει αρχική διαθεσιμότητα των Bradley άμεσα, θα λάβει χώρα μετάβαση στις ΗΠΑ κλιμακίου στελεχών του Τεχνικού και του Πεζικού ώστε να διαπιστωθεί η τεχνική κατάσταση του υλικού και αν αυτό κρίνεται ως αποδεκτό για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ε.Σ, αναφέρει η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

Η βασική έκδοση του M2 έγινε επιχειρησιακή το 1981. Διαθέτει εκτοξευτή βλημάτων TOW, κινητήρα Cummins VT903 των 600 ίππων, πυροβόλο M242 των 25 χλστ. και θερμικά σκοπευτικά.

Η θωράκιση του οχήματος προστατεύει το μεταφερόμενο προσωπικό από πλήγματα βολίδων έως 14,5 χλστ. ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 6 εξοπλισμένους στρατιώτες.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ M1117 GUARDIAN

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε στις 15 Νοεμβρίου 2019 ότι το ΓΕΣ ενημερώθηκε από αμερικανικής πλευράς για την δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας M1117 GUARDIAN στο πλαίσιο του προγράμματος EDA.
https://twitter.com/isozygio/status/1196204990404141056?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ