Εθνικά θέματα

Αντίδραση από το ΥΠΕΞ για τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν –Κύριο θέμα και στα ρωσικά ΜΜΕ οι δηλώσεις του «Σουλτάνου»

H δήλωση από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 προκάλεσε την  πολύ έντονη αντίδραση στην χώρα μας και έστω και αργά το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι την εκτιμά  ως μια προσπάθεια να τεθούν  υπό αμφισβήτηση τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών με παράλληλες προκλήσεις  προς τα ελληνικά νησιά, αναφέρει το RIA Novosti.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απαίτησε από τον Ερντογάν να σεβαστεί τη συμφωνία του 1923.

«Η συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο είναι μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, και κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της Άγκυρας, δεν μπορεί να  μην την αναγνωρίζει και όλοι πρέπει να την σέβονται ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρή μπορεί να φαίνεται ..», είπε  διπλωματική πηγή δήλωσε στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας τα λόγια του Τούρκου προέδρου.

Οι δηλώσεις του  Ερντογάν αποτέλεσαν το κύριο θέμα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, υποβιβάζοντας όλα τα άλλα θέματα στο παρασκήνιο.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η ηγεσία της Τουρκίας αμφισβητεί ανοιχτά την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης.

Όλα  τα  ελληνικά πολιτικά κόμματα, καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ερντογάν, ως  επικίνδυνες και προκλητικές,  εκτιμώντας ότι  αποτελούν μέρος συστηματικών προσπαθειών της τουρκικής ηγεσίας να τεθούν  υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών του Αιγαίου.

Η συνθήκη αυτή  υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1923, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδα, της Ρουμανία, της Γιουγκοσλαβίας, από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας  από την άλλη πλευρά, χαράσσοντας  τα νυν  σύνορα της Τουρκίας, μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία θέλει να ανασυστήσει ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...