Τεχνολογία

Ταξίδι στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Η Ακρόπολη ζωντανεύει στην εποχή της ακμής της

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, η εφαρμογή αποκαλύπτει μια υψηλού επιπέδου ψηφιακή έκδοση της Ακρόπολης των Αθηνών, με 3D φωτορεαλιστικά μοντέλα των μνημείων της, όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους.

Ειδικότερα, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν ψηφιακές εικονικές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, καθώς και του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης που δεν σώζονται σήμερα, στο φυσικό τους μέγεθος. Η εφαρμογή αναπαριστά, επίσης, μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Οι αναπαραστάσεις είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιήγηση στα μνημεία από την άνεση του σπιτιού μας

Η εφαρμογή έχει δύο τρόπους λειτουργίας, για χρήστες εντός και εκτός Ακρόπολης. Στην περίπτωση που ο χρήστης βρίσκεται πάνω στον Βράχο ή στο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να δει της ψηφιακές αναπαραστάσεις να «συμπληρώνουν» τα μνημεία που έχει μπροστά του και να τα θαυμάσει, όπως ήταν στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Εάν κάποιος θέλει να περιηγηθεί στο εσωτερικό των μνημείων, ενώ βρίσκεται στο σπίτι του ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, τότε δεν έχει παρά να επιλέξει τη σχετική λειτουργία ανοίγοντας το app.

H εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλον τον κόσμο, σε Ελληνικά και Αγγλικά, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, είναι διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη: «Το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη και τα μνημεία της, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, γίνονται πιο άμεσα κατανοητά, στο ευρύτατο κοινό. Η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα υπηρετούν το μεγαλείο της Ακρόπολης και τον οικουμενικό της χαρακτήρα κάνοντας, ψηφιακά, προσβάσιμο ένα πλήθος πληροφοριών, σε πραγματικούς και εικονικούς επισκέπτες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για την προσβασιμότητα του συνόλου της κοινωνίας στα μνημεία της Ακρόπολης. Χάρη στην εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, αυτή η προσβασιμότητα τώρα επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο. Οι πραγματικοί επισκέπτες στην Ακρόπολη ή εικονικοί επισκέπτες οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να γίνουν μέτοχοι της ιστορικής γνώσης. Ταυτόχρονα, θα έχουν την εμπειρία να «δουν», στην πληρότητά τους, ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ιερού της Αθηνάς, στην εποχή της ακμής τους. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτιστική μας κληρονομιά ανοίγει και στην ψηφιακή διάσταση».

Ψηφιακή βοηθός-ξεναγός με τη χρήση ΑΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία ακόμα καινοτομία της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS, είναι η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός «Κλειώ». Η Κλειώ λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να απαντά σε πραγματικό χρόνο σε ερωτήσεις του χρήστη σχετικά με τα μνημεία και την ιστορία τους. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που της διατυπώνει, προφορικά ή γραπτά, και απαντά άμεσα. Η ψηφιακή βοηθός «Κλειώ» μιλά Ελληνικά και Αγγλικά και έχει ήδη την ικανότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις.

Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη όταν η κινητή συσκευή βρίσκεται συνδεδεμένη σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτείται γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικός χρόνος απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, η ξενάγηση πραγματοποιείται με τρόπο αυτοματοποιημένο.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας, και διαθέτουμε δωρεάν σε όλους, την πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, που συνδυάζει μοναδικά την τεχνητή νοημοσύνη με την επαυξημένη πραγματικότητα. Γυρνάμε πίσω στον χρόνο και φέρνουμε το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας μια ψηφιακή κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη μέσα από τα Apple store και Google play Google Play για κινητές συσκευές Android και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα.

Ακολουθεί ένα σύντομο demo της εφαρμογής:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ