Αλλά ακριβώς πόσος χρόνος είναι αρκετός για να γνωρίσετε τα πλεονεκτήματα της ψυχικής υγείας από το διάλειμμα στα social media;
Οι ερευνητές μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ευημερία τους (που ορίζεται ως το επίπεδο θετικού συναισθήματος, ικανοποίησης από τη ζωή και αίσθηση σκοπού) και μείωσαν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους μετά από ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας.
«Θέλαμε να μάθουμε εάν οι άνθρωποι θα καταφέρουν ή όχι το διάλειμμα μιας εβδομάδας και αν αυτό θα προέβλεπε επίσης αλλαγές στην ψυχική υγεία», δήλωσε ο Jeffrey Lambert, Ph.D., καθηγητής υγείας και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής ερευνητής.
Αυτός και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 154 ενηλίκων. Στην αρχή, ζητήθηκε από κάθε συμμετέχοντα να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσει την ψυχική του υγεία και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βρήκαν, κατά μέσο όρο, ότι οι συμμετέχοντες περνούσαν περίπου οκτώ ώρες την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά τη συμπλήρωση της βασικής έρευνας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – παρέμβασης και ελέγχου. Ζητήθηκε από την ομάδα παρέμβασης να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα, αν και δεν ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αντίθετα, τους δόθηκαν συμβουλές για το πώς να αποσυνδέσουν, όπως λήψη ενός αποκλεισμού εφαρμογών, απενεργοποίηση ειδοποιήσεων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαγραφή εφαρμογών κοινωνικών μέσων.
Εν τω μεταξύ, τα άτομα στην ομάδα ελέγχου κλήθηκαν απλώς να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κανονικά.
Χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους
Μετά από μια εβδομάδα, όλοι ολοκλήρωσαν μια έρευνα παρακολούθησης για να αξιολογήσουν την ψυχική τους υγεία και υπέβαλαν την ανάλυση χρόνου οθόνης στους ερευνητές.
Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν όχι μόνο ότι τα άτομα στην ομάδα παρέμβασης μείωσαν δραστικά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –μειώνοντάς τη σε μόλις 28 λεπτά την εβδομάδα, σε σύγκριση με αυτόν τον μέσο όρο των οκτώ ωρών– αλλά επίσης σημείωσαν βελτιώσεις στην ευεξία και την ευεξία και ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.
Τα social media και η ψυχική μας υγεία
Ο Lambert λέει ότι ο προβληματισμός σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πιθανώς ένα διάλειμμα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης —TikTok, Facebook, ακόμη και Strava— μπορεί να είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας.
Ο Jarrod Spencer, Psy.D., αθλητικός ψυχολόγος και συγγραφέας του Mind of the Athlete: Clearer Mind, Better Performance, συμφωνεί: «Η φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να σας προσφέρουν ντοπαμίνη [μια χημική ουσία που παίζει ρόλο στην πώς νιώθουμε ευχαρίστηση] και το πρόβλημα είναι ότι έχουμε σκοπό να πάρουμε ντοπαμίνη κάνοντας κάτι δύσκολο».
Ο Spencer λέει ότι ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας επιτρέψει να σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά και να λαμβάνετε ντοπαμίνη από άλλες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που αφιερώνετε στην ποδηλασία μπορεί να τονώσει τη διάθεση και την ψυχική σας ευεξία ακόμη περισσότερο από ό,τι ήδη. Και χωρίς να ξοδεύετε όλο αυτό το χρόνο στα social, έχετε ακόμα περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να βγείτε έξω.