Τεχνολογία

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Κυβερνοχώρος, το πεδίο μάχης του 21ου αιώνα

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί, αν μη τι άλλο, από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν. Μια επίθεση ransomware από Ρώσους χάκερ τον Μάιο παρέσυρε τον αγωγό Colonial Pipeline . Η υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας τον Μάρτιο, παραβίασε το λογισμικό Microsoft Exchange Server που χρησιμοποιείται από πολλές χιλιάδες εταιρείες.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον φαίνεται να αντεπιτίθενται. Τους τελευταίους επτά μήνες, ο Μπάιντεν έχει λάβει μια σειρά από ενέργειες, συχνά με ελάχιστες τυμπανοκρουσίες ( άλλωστε αυτά δεν ανακοινώνονται),   για να κινητοποιήσει μια απάντηση σε όλη την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα.

 Ένα εκτελεστικό διάταγμα του Μαΐου, επέβαλλε καλύτερα πρότυπα εμπορικής ασφάλειας εντός έξι μηνών και δημιούργησε μια επιτροπή αναθεώρησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, για την αξιολόγηση των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού με τον τρόπο που το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών ερευνά τα αεροπορικά δυστυχήματα. Ο Λευκός Οίκος ανταποκρίνεται σε παραβιάσεις με μια «Ενοποιημένη Ομάδα Συντονισμού», που περιλαμβάνει ιδιωτικές εταιρείες καθώς και κρατικούς φορείς. Η NSA, το FBI και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εκδίδουν μια σειρά από δημόσιες συμβουλές, που εξηγούν πώς να μειωθούν τα τρωτά σημεία, όπως η ασφάλεια των ασύρματων συσκευών σε δημόσιους χώρους.

Η Ρωσία είναι μια ιδιαίτερη απειλή. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για κυβερνοεπιθέσεις στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στη Γενεύη και ζήτησε από τη Ρωσία να καταδιώξει εγκληματίες χάκερ, που δρουν στην επικράτειά της. Πρότεινε επίσης, μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία 16 περιοχές ζωτικής σημασίας υποδομές, θα πρέπει να είναι «εκτός ορίων» για επίθεση, όπως είναι τα νοσοκομεία σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Μια νέα παγκόσμια σύγκρουση ξεσπά ήδη στον κυβερνοχώρο, ισχυρίστηκε κορυφαίος Ρώσος αμυντικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ελπίζει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να μειώσει τους κινδύνους που απορρέουν από τις ψηφιακές αψιμαχίες.

Ο Αντρέι Κρούτσκιχ, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών επιφορτισμένος με την επίβλεψη της διεθνούς συνεργασίας της χώρας για την ασφάλεια των πληροφοριών, μίλησε την Πέμπτη σε ακαδημαϊκό συνέδριο, με θέμα τη θέση της Ρωσίας στον σημερινό πολιτικό κόσμο. Υποστήριξε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν γίνει τόσο συχνές και σοβαρές, που αποτελούν μια νέα παγκόσμια σύγκρουση, κρυμμένη από τα μάτια του κοινού.

«Ένας πόλεμος διεξάγεται και λαμβάνει χώρα πολύ έντονα» , προειδοποίησε στην ομιλία του στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. «Όσο και αν ενεργούμε έτσι είναι όλα κρυμμένα, στην πραγματικότητα, πλήρους κλίμακας εχθροπραξίες συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο. Και γενικά, τα ΜΜΕ έχουν δίκιο να λένε ότι πρόκειται ήδη για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Απλώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς, ούτε ποιος θα χάσει στο τέλος, ούτε ποια θα είναι η διαμόρφωση του κόσμου ως αποτέλεσμα του πολέμου», είπε.

Τον Ιανουάριο, ανέφερε, θα πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική σύνοδος ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, για την ανάπτυξη συμβάσεων για τον κυβερνοπόλεμο.

Τον Μάρτιο, η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye, προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερες κυβερνοεπιθέσεις στο μέλλον. «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν όλα τα πράγματα από τα οποία εξαρτώνται. Ξαφνικά η αλυσίδα εφοδιασμού αρχίζει να διακόπτεται επειδή οι υπολογιστές δεν λειτουργούν» , είπε στον Axios ο Kevin Mandia, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στον  Αμερικανικό κυβερνοχώρο από την  Κίνα, ήταν το ίδιο επιθετικές όπως και αυτές της Ρωσίας. Η Microsoft αποκάλυψε τον Μάρτιο ότι η ασφάλεια του ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού Exchange της είχε παραβιαστεί, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε ότι αυτό το καταστροφικό χακάρισμα, οργανώθηκε από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας , το οποίο εργαζόταν μέσω ενός δικτύου εγκληματικών συμβάσεων χάκερ. 

Σε αυτήν την εκπληκτική απόδοση της κινεζικής «ανεύθυνης συμπεριφοράς», συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ.

Όπως έδειξε το χάκερ του Exchange, διεξάγεται ένας κυβερνοπόλεμος χαμηλού επιπέδου σε έδαφος που είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικό. Μέρος της απάντησης της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν να συνεργαστεί πιο στενά με εταιρείες τεχνολογίας, για να ανταποκριθεί καλύτερα στις επιθέσεις  και να αποτρέψει νέες. Μετά την παραβίαση του Exchange, ο Λευκός Οίκος συνδέθηκε με τον Πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ και η εταιρεία ανέπτυξε γρήγορα μια ενημέρωση κώδικα για ευάλωτο λογισμικό.

Το «Οχυρό», όπως είναι γνωστό τα κεντρικά γραφεία της NSA στο Fort Meade, δεν φαίνεται να είναι πλέον ένα κλειστό καταφύγιο.

Ο κυβερνοχώρος έχει γίνει το νέο πεδίο μάχης για τις ανταγωνιστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη. Ο Ψυχρός Πόλεμος στον κυβερνοχώρο μεταξύ των ΗΠΑ και από την άλλη μεριά της Κίνας  και Ρωσίας, φαίνεται να είναι ήδη πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κάποιου είδους διεθνούς δημόσιας τάξης στον ψηφιακό χώρο έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...