Τεχνολογία

Ρομπότ μιμείται τα πουλιά - Κουρνιάζει στα δέντρα και φέρνει αλλαγές στα drones

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια δημιούργησαν το πρώτο ρομποτικό που μιμείται τις κινήσεις ενός πτηνού, και έτσι πλέον ρομπότ και drones μπορούν να γραπώνονται και να κάθονται πάνω σε δέντρα ή άλλες επιφάνειες, όπως τα πουλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπνεόμενοι από την ανατομία των ποδιών των γερακιών, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουίλ Ρόντερικ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics», ανέπτυξαν τη νέα τεχνολογία «Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper» (SNAG), η οποία προσδίδει αυξημένες δυνατότητες στα εναέρια ρομποτικά συστήματα, έτσι ώστε να μπορούν να προσγειώνονται προσωρινά σε διάφορες επιφάνειες στη διάρκεια της πτήσης τους κι έτσι να εξοικονομούν ενέργεια.

https://youtu.be/JEKttzocgwU

Κάθε ρομποτικό πόδι μπορεί να κλείσει αστραπιαία σε 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου π.χ. γύρω από ένα κλαδί και παράλληλα ένας ειδικός αλγόριθμος βοηθά στη σταθεροποίηση του ρομπότ.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα ρομποτικά πόδια σαν του πουλιού επιτρέπουν στα drones να προσγειώνονται και να απογειώνονται χωρίς πρόβλημα από κλαδιά δέντρων ενός δάσους. Αυτό μελλοντικά θα είναι χρήσιμο για τα ρομπότ που θα είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες παρακολούθησης των φυσικών οικοσυστημάτων ή θα μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα από μια τοποθεσία σε άλλη και θα χρειάζονται ενδιάμεσες στάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάπτυξη του νέου συστήματος χρηματοδοτήθηκε και από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που προφανώς διαβλέπει και στρατιωτικές εφαρμογές στη νέα τεχνολογία.

Πέραν αυτών, μπορεί να αξιοποιηθεί σε γενικότερες αποστολές έρευνας και διάσωσης, για την επιτήρηση πυρκαγιών κ.α.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...