Τεχνολογία
Ενημερώθηκε στις:

Εδώ σας θέλω! NASA: Δημοσίευσε 225 διαστημικές φωτογραφίες εκ των οποίων η μια αληθινή-Μπορείτε να την βρείτε;

Η NASA μοιράστηκε ένα εκπληκτικό μωσαϊκό ψεύτικων φωτογραφιών του διαστήματος που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση αλγορίθμων για τα τηλεσκόπια της. Η εικόνα αποτελείται από 225 φωτογραφίες, εκ των οποίων οι 224 είναι ψεύτικες, δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά ένα από αυτά δείχνει ένα πραγματικό διαστρικό φαινόμενο που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρήκατε λοιπόν την πραγματική διαστημική φωτογραφία;

Η NASA χρησιμοποιεί αλγόριθμους υπολογιστών για να δημιουργήσει ψηφιακές φωτογραφίες του πραγματικού νυχτερινού ουρανού που λαμβάνονται από τηλεσκόπια για να βρει αστέρια και γαλαξίες και να μετρήσει τις ιδιότητές τους. 

Αλλά για να μπορέσει να συντονίσει αυτούς τους αλγόριθμους, τους δοκιμάζει σε εικόνες πλαστών συμπάντων. 

Κάνει καλύτερη την κατανόηση του πραγματικού σύμπαντος 

Στη δήλωση που έκανε η NASA σχετικά με το θέμα, «Γιατί θα θέλατε να μιμηθείτε ένα σύμπαν; Έχουμε μόνο έναν λόγο: να κατανοήσουμε καλύτερα το πραγματικό μας σύμπαν. Το μωσαϊκό που εμφανίζεται με ψεύτικες εικόνες δημιουργήθηκε ειδικά για να μιμηθεί τις φωτογραφίες που εμφανίζονται στην Αστρονομική Εικόνα της Ημέρας (APOD) της NASA.

Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία ψεύτικων εικόνων κοσμικών φαινομένων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι το θέμα μιας νέας ερευνητικής διατριβής με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσάιρ Μάικλ Τζ. Σμιθ.

Ο Smith εξήγησε ότι η τεχνική βασίζεται σε ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στη βαθμολογία, έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει δείγματα εικόνων υψηλής ποιότητας.

 Εδώ είναι η πραγματική φωτογραφία

Λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να σας ξεγελάσει; Εδώ είναι η πραγματική διαστημική φωτογραφία, μέσα στον κόκκινο κύκλο.

Κάτω δεξιά στο μωσαϊκό είναι το Νεφέλωμα του Καβουριού (Ταύρος) που καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο Hubble.

Σχετικά με το ''Νεφέλωμα του Καβουριού''

Ένα νεφέλωμα, είναι ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και αερίου που γεμίζει το χώρο μεταξύ των αστεριών που χρησιμεύει ως σπίτι για νέα αστέρια. Σχηματίζονται όταν ένα αστέρι μεγαλύτερο από τον Ήλιο αρχίζει να πεθαίνει.

Από την άλλη πλευρά, το νεφέλωμα του Καβουριού, που βρίσκεται 6.500 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου, είναι το απομεινάρι ενός σουπερνόβα με μια ισχυρή αστρική έκρηξη.

Το νεφέλωμα μπορεί να ανιχνευθεί με ένα μικρό τηλεσκόπιο και παρατηρείται καλύτερα τον Ιανουάριο.

 Η Εξήγηση της NASA

Το νεφέλωμα του Καβουριού, το αποτέλεσμα ενός σουπερνόβα που είδαμε το 1054, είναι γεμάτο από μυστηριώδη νημάτια. Όχι μόνο τα νήματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, αλλά φαίνεται να έχουν μικρότερη μάζα από ό,τι εκτοξεύτηκε στο αρχικό σουπερνόβα και έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι θα ήταν αναμένεται από μια ελεύθερη έκρηξη», εξήγησε η NASA.

Νήμα: Λεπτοί, σπειροειδείς αγωγοί υψηλής αντίστασης που λάμπουν και λάμπουν όταν τους περνάει ρεύμα.

Το νεφέλωμα, με διάμετρο περίπου 10 ετών φωτός, από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από αστρονόμους στην Κίνα πριν από χίλια χρόνια.

Ανακαλύφθηκε από τον Άγγλο αστρονόμο Τζον Μπέβις το 1731, ενώ αργότερα παρερμηνεύτηκε με τον κομήτη του Χάλεϋ από τον Γάλλο επιστήμονα Σαρλ Μεσιέ.

Από την άλλη πλευρά, το Hubble αποσύρθηκε φέτος, αφήνοντας το έργο στο τηλεσκόπιο James Webb.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ