Μπορούμε να εξορύξουμε τη Σελήνη; Μάλλον είναι απαραίτητο. Η επιφάνειά της είναι πλούσια σε ήλιο-3, στοιχείο που θα μπορούσε να καλύψει μέσα σε έναν χρόνο το 1/4 των αναγκών ενέργειας της Γης.
Τα κράτη που κατέκτησαν το διάστημα, παρακάμπτουν τη Συμφωνία για τις Δραστηριότητες των Κρατών επί της Σελήνης και των Άλλων Ουράνιων Σωμάτων του 1979. Πέρσι οι ΗΠΑ αναίρεσαν τα νομικά εμπόδια για εξω-γήινη δραστηριότητα και εκμετάλλευση, και ήδη αρκετοί είναι εκείνοι, που συναγωνίζονται ποιος θα εξορύξει πρώτος το πιο πολύτιμο αγαθό που έχει να προσφέρει μέχρι στιγμής η Σελήνη.
Αυτό το αγαθό είναι το ισότοπο ήλιο-3, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της Γης στο μέλλον. Με καμία απολύτως ρύπανση. Επιπλέον το ήλιο-3 αποτελεί ισχυρό καύσιμο για τους πυραύλους αλλά και εκρηκτικό υλικό για πυρηνικές βόμβες.
Τι είναι:
Το ήλιο-3 είναι ελαφρώς διαφορετικό από το αέριο που γεμίζει τα μπαλόνια των γενεθλίων. Πρόκειται για ένα σταθερό ισότοπο του ηλίου, που του λείπει ένα νετρόνιο - με αυτό το χαμένο νετρόνιο επιτρέπεται να παράγει καθαρή ενέργεια.
Πού υπάρχει:
Το ήλιο-3 εντοπίζεται στο πέτρωμα Troclotite το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Το φεγγάρι έχει ένα τεράστιο απόθεμα του ηλίου-3 στην επιφάνειά του. Η Γη δεν έχει επαρκές απόθεμα, διότι το σκορπίζει ο ηλιακός άνεμος. Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα μόνο 30 κιλά, πολύ λιγότερο από τους θεωρητικούς 25 τόνους που είναι απαραίτητο για να λύσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Πώς θα πάρουμε το ήλιο-3:
Στην επιφάνεια της Σελήνης και σε μικρό βάθος του εδάφους της, έχει υπολογιστεί πως υπάρχουν 1 εκατομμύριο τόνοι ηλίου-3. Το ισότοπο αυτό, μπορεί να εξορυχτεί με τη θέρμανση της σεληνιακής σκόνης στους 650°C και εν συνεχεία να μεταφερθεί στη Γη.
Αλλά υπάρχει ένας αγώνας που είναι εντελώς εκτός ραντάρ του ευρύτερου κοινού:
Ποιός θα είναι ο πρώτος που θα εξορύξει Ήλιο-3 στο διάστημα σε σημαντικές ποσότητες, προκειμένου να προσπαθήσει να αναπτύξει αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης που δεν δημιουργούν επικίνδυνα πυρηνικά απόβλητα και άλλους ρύπους.
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας:
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας για την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας προχωράει πολύ γρήγορα. Με στόχο να είναι εκείνη που θα εξορύξει πρώτη και θα εκμεταλλευθεί το ήλιο-3 της Σελήνης, η οικονομική υπερδύναμη έχει ήδη εγκαταστήσει στο Φεγγάρι από το 2013 ένα ρομπότ ανίχνευσης. Το τελικό στάδιο του τρέχοντος προγράμματος, περιλαμβάνει την αποστολή διαστημικού σκάφους, το οποίο θα φέρει πίσω στη Γη τα σεληνικά πετρώματα.
«Σχεδόν σίγουρα η Κίνα θα χρησιμοποιήσει οποιουσδήποτε πόρους είναι σε θέση να αποκτήσει εις βάρος των αντιπάλων της, των ανταγωνιστών της και των παρευρισκομένων», δήλωσε ο Chrisman στην Jerusalem Post σε συνέντευξή του.
Το Πεκίνο προχωρά προς πιθανές επαναστάσεις στην εξόρυξη ενέργειας στο διάστημα και την εξόρυξη διαστημικών υλικών και θα μπορούσε να αφήσει πίσω τις ΗΠΑ, είπε ο Κρίσμαν.
Η Κίνα έχει ένα εκ των προτέρων πλεονέκτημα, επειδή τα στρατιωτικά και οικονομικά στοιχεία της είναι ουσιαστικά αδιαχώριστα.
Η Αμερική αντιμετωπίζει μια μεγαλύτερη πρόκληση, να συσπειρώσει και να ενώσει διαφορετικές πτυχές της εθνικής δύναμης για να επιδιώξει μια ενιαία προκλητική μακροπρόθεσμη αποστολή.
«Το να φτάσετε πρώτα εκεί μπορεί να μοιάζει περισσότερο με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, όπως οι διαστημικοί αγώνες της Ρωσίας και των ΗΠΑ», είπε για τον αγώνα για το Helium-3.
«Θα ήταν μια μεγάλη πολιτική και διπλωματική νίκη. Πολλά εξαρτώνται από το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στο πίσω μέρος, εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα για ενέργεια ή να επαναφερθεί στη Γη μαζικά αξιόπιστα. Ανοίγει δυνατότητες για δραματικές αλλαγές». είπε
Οι επιστήμονες λένε ότι δύο πλήρως φορτωμένοι κόλποι φορτίου του Διαστημικού Λεωφορείου, αξίας Ήλιου-3 - περίπου 40 τόνων φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα χρόνο με τον τρέχοντα ρυθμό κατανάλωσης ενέργειας.
Ο καθηγητής Ouyang Ziyuan, ο επικεφαλής επιστήμονας του Κινεζικού Προγράμματος Εξερεύνησης Σελήνης, είπε πρόσφατα ότι το φεγγάρι είναι «τόσο πλούσιο» σε Ήλιο-3, που θα μπορούσε να «λύσει την ενεργειακή ζήτηση της ανθρωπότητας για περίπου 10.000 χρόνια τουλάχιστον».
Αρκετά μεγάλα ιδρύματα στην Κίνα, μελετούν τώρα πετρώματα που συλλέχθηκαν από τη Σελήνη από την αποστολή Chang'e 5 για έρευνα που περιλαμβάνει την αξιολόγηση του υλικού ως πιθανής πηγής ενέργειας σύντηξης.
Η αποστολή απέδωσε 3,82 λίβρες. (1,73 κιλά) σεληνιακού υλικού στη Γη τον Δεκέμβριο. Μια πρώτη παρτίδα 31 δειγμάτων , συνολικά 0,616 ουγγιές (17,4764 γραμμάρια), συμπεριλαμβανομένων λεπτών κόκκων, θραυσμάτων βασάλτη και γυαλιών, διανεμήθηκαν σε 13 κινεζικά ιδρύματα τον Ιούλιο, ανέφερε το Space.com.
Η Solar System Resources, υπέγραψε σύμβαση για την παροχή 500 κιλών ηλίου-3 που εξορύσσεται από τη Σελήνη, στην αμερικανική πυρηνική εταιρεία στο χρονικό πλαίσιο 2028-2032, ανέφερε η έκθεση.
Σε αντίθεση με τη Γη, η οποία προστατεύεται από το μαγνητικό της πεδίο, η Σελήνη έχει βομβαρδιστεί με μεγάλες ποσότητες ηλίου-3 από ηλιακούς ανέμους. Αυτό κάνει να είναι 100 φορές πιο άφθονο στη Σελήνη από ότι στη Γη.
Η ίδια η τεχνολογία των αντιδραστήρων σύντηξης, έχει κολλήσει με διάφορα εμπόδια για δεκαετίες, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια σημαντική προμήθεια ηλίου-3 θα μπορούσε να είναι ο απαραίτητος παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού.
Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκτόξευση ενός νέου διαστημικού σταθμού ηλιακής ενέργειας κλίμακας μεγαβάτ γύρω στο 2030, με βασικές δοκιμές να πραγματοποιηθούν το 2022, είπε ο Chrisman, προσθέτοντας ότι έχει κάνει την επέκταση στο διάστημα μια αληθινή εθνική αποστολή και έχει αφήσει πίσω της σημαντική χρηματοδότηση.
«Δεν πρόκειται μόνο για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι σε ολόκληρο τον πολιτικό μηχανισμό, υπάρχει σχεδόν η αίσθηση ότι το εμπορικό δυναμικό και η δημιουργία θέσεων εργασίας στο διάστημα είναι 100 χρόνια μακριά», λέει ο πρώην αναλυτής της CIA ενώ υποστήριξε, ότι απέχει μόλις λίγα χρόνια, ή λιγότερο από μια δεκαετία.
Όσον αφορά άλλα χρήσιμα υλικά, οι γεωλόγοι, καθώς και οι αναδυόμενες εταιρείες, όπως η Planetary Resources με έδρα τις ΗΠΑ, μια εταιρεία πρωτοπόρος στη βιομηχανία εξόρυξης διαστήματος, πιστεύουν ότι οι αστεροειδείς είναι γεμάτοι με σιδηρομετάλλευμα, νικέλιο και πολύτιμα μέταλλα σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από αυτές που βρίσκονται στη Γη , συνθέτοντας μια αγορά που αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια.
Η οδηγία ταξινόμησε το διάστημα ως «νομικά και φυσικά μοναδικό τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας» αντί για «παγκόσμια κοινά», ανοίγοντας το δρόμο για την εξόρυξη της Σελήνης χωρίς κανενός είδους διεθνής συνθήκης.
Με επικεφαλής την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA), τις Συμφωνίες Άρτεμις υπέγραψαν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αγγλία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Εμιράτα.
Η NASA σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μόνιμη βάση σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι που ονομάζεται Gateway, παρόμοια με το ISS. Από εκεί, ο οργανισμός ελπίζει να κατασκευάσει μια βάση στη σεληνιακή επιφάνεια, όπου θα μπορεί να εξορύξει τους πόρους που απαιτούνται για να πετάξει τους πρώτους αστροναύτες στον Άρη.
Η Κίνα, η οποία έγραψε ιστορία το 2019, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που προσέγγισε ένα ανιχνευτή στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση. Από τότε που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά οι Συμφωνίες της Άρτεμις, το Πεκίνο προσέγγισε τη Ρωσία για να οικοδομήσει από κοινού μια σεληνιακή ερευνητική βάση.
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φρόντισε επίσης να βάλει η Κίνα τη σημαία της στη Σελήνη, κάτι που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2020, περισσότερα από 50 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ έφτασαν στην επιφάνεια της Σελήνης.