Πείραμα στο Ισραήλ που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη της Google για να ελέγχει τα φανάρια στο δρόμο μείωσε κατά 20% την κατανάλωση καυσίμων και τις καθυστερήσεις λόγω κυκλοφορίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία, η οποία σχεδιάζει να συνεχίσει τις δοκιμές στο Ρίθο ντε Ζανέιρο.
Οι δοκιμές του συστήματος είναι μία από τις πρωτοβουλίες της Google για την κλιματική αλλαγή, τις οποίες ζητούσαν εδώ και καιρό περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένοι εργαζόμενοι, αναφέρει το Reuters.
Στο ίδιο πλαίσιο, τα αποτελέσματα αναζητήσεων στις ΗΠΑ σχετικά με αυτοκίνητα, πτήσεις και ηλεκτρικές εκπομπές θα συνοδεύονται από πληροφορίες για τις εκπομπές άνθρακα.
Για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, οι αναζητήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά θα προβάλλουν στις πρώτες θέσεις περιεχόμενο των Ηνωμένων Εθνών.
Στο Ισραήλ, το πειραματικό σύστημα AI για τους φωτεινούς σηματοδότες δοκιμάστηκε σε τέσσερις τοποθεσίες της Χάιφας και του Μπερ Σαβά. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Τροχαίας στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου οι δοκιμές προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ωστόσο ο Αλεξάνταρ Στενάνοβιτς, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξομαλύνει την κυκλοφορία των οχημάτων σε προσομοιώσεις, ωστόσο αμφισβήτησε το κατά πόσο μία εταιρεία χωρίς εμπειρία στο χώρο μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά την ιδέα.
«Κάθε χρόνο εμφανίζεται κάποιος που ισχυρίζεται ότι κάνει θαύματα» σχολίασε.
Σε μια άλλη περιβαλλοντική πρωτοβουλία της Google στις ΗΠΑ, οι χρήστες των έξυπνων θερμοστατών της Nest, μέλος του ομίλου Alphabet της Google, θα μπορούν να αγοράζουν πιστώσεις ανανεώσιμης ενέργειας για 10 δολάρια τον μήνα, προκειμένου να αντισταθμίζουν τις εκπομπές από συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.