Στο διαρκές κυνήγι της αναζήτησης απαντήσεων για τη μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία είναι αυτή που τροφοδοτεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος διατυπώθηκε πρόσφατα μια νέα θεωρία που συνδέει τη σκοτεινή ενέργεια με τα πιο μυστηριώδη κοσμικά αντικείμενα, τις μαύρες τρύπες. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Cosmology and Astroparticle Physics» ερευνητική ομάδα ενισχύει αυτή τη θεωρία υποδεικνύοντας τις μαύρες τρύπες ως την πηγή προέλευσης της σκοτεινής ενέργειας.
Η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί περίπου το 70% του Σύμπαντος και πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στον απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, για να οδηγήσει την ανάπτυξη του Σύμπαντος. Αλλά από πού ακριβώς προήλθε η μυστηριώδης δύναμη παραμένει ασαφές. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι αστρονόμοι πρότειναν μια ριζοσπαστική θεωρία ότι αντί να διαχέεται διάχυτα σε όλο το Διάστημα, η σκοτεινή ενέργεια θα μπορούσε να αναδύεται από την καρδιά των γιγάντιων μαύρων τρυπών. Πολλοί αστρονόμοι πάντως έχουν διαφωνήσει με αυτή την ιδέα.
Η ερευνητική ομάδα στη νέα μελέτη υποστηρίζει ότι εντόπισε τα πρώτα ίχνη μιας σύνδεσης μεταξύ δύο φαινομενικά άσχετων φαινομένων και πιο συγκεκριμένα μια αντιστοιχία μεταξύ της αυξανόμενης πυκνότητας της σκοτεινής ενέργειας και της αυξανόμενης μάζας των μαύρων τρυπών καθώς το Σύμπαν άρχισε να μεγαλώνει ηλικιακά.
«Αν αναρωτηθείτε: ‘Πού στο μεταγενέστερο Σύμπαν βλέπουμε τη βαρύτητα τόσο ισχυρή όσο ήταν στην αρχή του Σύμπαντος;’ η απάντηση βρίσκεται στο κέντρο των μαύρων τρυπών. Είναι πιθανό αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού να τρέχει αντίστροφα, η ύλη ενός τεράστιου άστρου να γίνει ξανά σκοτεινή ενέργεια κατά τη διάρκεια της βαρυτικής κατάρρευσης όπως μια μικρή Μεγάλη Έκρηξη γίνεται αντίστροφα» λέει ο Γκρέγκορι Ταρλέ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Το κυνήγι της σκοτεινής ενέργειας
Για να αναζητήσουν ενδείξεις ότι η σκοτεινή ενέργεια μπορεί να συνδέεται με μαύρες τρύπες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Φασματοσκοπικό Όργανο Σκοτεινής Ενέργειας (DESI) που τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο 4 μέτρων Nicholas U. Mayall στην Αριζόνα, το οποίο εντοπίζει με ακρίβεια τις μηνιαίες θέσεις εκατομμυρίων γαλαξιών για μελέτη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αστρονόμους να συμπεράνουν την πυκνότητα της σκοτεινής ενέργειας σε όλη τη ζωή του Σύμπαντος από την ταχύτητα με την οποία το Σύμπαν εκτείνεται προς τα έξω. Συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα για τη σκοτεινή ενέργεια με την ανάπτυξη της μαύρης τρύπας σε διαφορετικά στάδια της ζωής του Σύμπαντος, οι ερευνητές έκαναν μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
«Τα δύο φαινόμενα ήταν συνεπή μεταξύ τους – καθώς δημιουργήθηκαν νέες μαύρες τρύπες στους θανάτους μεγάλων άστρων, η ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν αυξήθηκε αναλογικά. Αυτό καθιστά πιο εύλογο το σενάριο ότι οι μαύρες τρύπες είναι η πηγή της σκοτεινής ενέργειας» αναφέρει ο Ντάνκαν Φαράχ αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, επίσης εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ωστόσο, παρά την ενδιαφέρουσα σύνδεση, οι αστρονόμοι λένε ότι απαιτούνται πολλές περισσότερες παρατηρήσεις, από το DESI και άλλα πειράματα, προτού καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.