Το Μαύρο Κουτί της Γης (Earth’s Black Box), όπως ονομάστηκε ο μονόλιθος, θα καταγράφει κάθε βήμα που θα κάνει η ανθρωπότητα προς την κατεύθυνση ή μακριά από την επικείμενη κλιματική καταστροφή.
Το μαύρο αυτό κουτί θα περιέχει σκληρούς δίσκους οι οποίοι θα καταγράφουν συνεχώς την κλιματική κρίση, δίνοντας μια «αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων». Σε περίπτωση κλιματικής αποκάλυψης, θα παρέχει ένα ντοκουμέντο για το πώς η ανθρωπότητα απέτυχε να αποφύγει την καταστροφή.
Την κατασκευή του μαύρου κουτιού έχει αναλάβει η εταιρεία μάρκετινγκ Clemenger BBDO σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Η Σόνια βον Μπίμπρα, επικεφαλής παραγωγής της Clemenger BBDO και πρόεδρος του Earth’s Black Box, δήλωσε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί φέτος.
Αν και η ακριβής τοποθεσία του κουτιού δεν έχει διευκρινιστεί, φέρεται να βρίσκεται περίπου τέσσερις ώρες από την πόλη Χόμπαρτ, κάπου κοντά στη δυτική ακτή, μεταξύ Στράχαν και Κουίνσταουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα λειτουργεί όπως και τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων, τα οποία καταγράφουν τις επιδόσεις και την κατάσταση ενός αεροσκάφους και παρέχουν ζωτικές πληροφορίες σε περίπτωση ατυχήματος.
Το πάνω μέρος του κουτιού θα συνδεθεί με ηλιακούς συλλέκτες. Η ηλιακή ενέργεια θα τροφοδοτεί τη λήψη επιστημονικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκρασιών της θάλασσας, της οξίνισης των ωκεανών, των επίπεδων του διοξειδίου του άνθρακα, της εξαφάνισης ειδών και των αλλαγών στη χρήση γης σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, ένας αλγόριθμος θα λαμβάνει υλικό σχετικό με την κλιματική κρίση, όπως τίτλους εφημερίδων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του έργου, σκοπός της συσκευής «είναι να παράσχει μια αμερόληπτη αναφορά των γεγονότων που οδηγούν στον αφανισμό του πλανήτη, να φέρει την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές και να εμπνεύσει επείγουσα δράση». Το Μαύρο Κουτί της Γης θα πρέπει να έχει αρκετή χωρητικότητα για να αποθηκεύσει δεδομένα για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια, περίοδος-κλειδί για την προσπάθειά μας να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ακόμη επεξεργάζονται το πώς θα μπορούσε κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά μετά από μια κλιματική αποκάλυψη – ή αν θα υπάρχουν επιζώντες για να το κάνουν.