Περιβάλλον

Λέκκας: Να βάλουμε ταμπέλες στα νησιά να ξέρει ο κόσμος που θα πάει αν γίνει τσουνάμι

Την άποψη ότι θα πρέπει στα νησιά να τοποθετηθούν ταμπέλες, που θα υποδεικνύουν στους πολίτες, αλλά και στους τουρίστες, που να κατευθυνθούν, αν συμβεί μεγάλος σεισμός και τσουνάμι, εκφράζει με δήλωσή του στο Dnews, ο  Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.

Ο κ. Λέκκας αναφερόμενος, στην σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη και τις ταμπέλες που έχουν τοποθετηθεί εκεί, για την περίπτωση τσουνάμι, αναφέρει:

«Μακάρι να είχαμε και εμείς εδώ ταμπέλες, όταν πρέπει. Αλλά εδώ υπάρχουν και τα συμφέροντα που παίζονται. Έπρεπε να είχαμε ταμπέλες στα νησιά το καλοκαίρι. Που να αναφέρουν που θα πάει ο κόσμος, σε περίπτωση σεισμού και τσουνάμι. Δεν είναι δύσκολο να γίνει. Είναι μία αναγκαιότητα που έχει διατυπωθεί από παλιά. Αλλά συναντάμε την αντίδραση ντόπιων παραγόντων. Παλιά, είχε βάλει στην Κω το αστεροσκοπείο Αθηνών ταμπέλες και πήγαν και τις έβγαλαν. Οι ταμπέλες αυτές έδειχναν, που πρέπει να πάει ο κόσμος σε περίπτωση τσουνάμι. Τελικά, το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε», δηλώνει ο κ. Λέκκας.

Σε ότι αφορά την σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη και την περιοχή του ρήγματος εκεί, ο κ. Λέκκας, θεωρεί ότι στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, θα καταρρεύσει το ένα τρίτο των κτισμάτων της πόλης.

«Στην Τουρκία συνεχίζεται η δραστηριότητα και αυτό είναι ανησυχητικό. Δεν είμαστε ήρεμοι εκεί. Βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη. Όταν γίνονται αυτοί οι μικροσεισμοί εκεί στην περιοχή, πάει να πει ότι είναι σε διέγερση ο χώρος. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός, αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Είναι βέβαια ένα καμπανάκι σε κάθε περίπτωση. Δεν μας αφήνει αδιάφορους. Είναι πολύ επικίνδυνο να γίνει ένας μεγάλος σεισμός εκεί και ένα τσουνάμι. Αν συμβεί ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ, θα πέσει το ένα τρίτο των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης. Και φυσικά θα δημιουργηθεί και τσουνάμι».

Για το «σμήνος» σεισμών, στην Κεφαλλονιά, ο κ. Λέκκας αναφέρει:

«Εμμένει η δραστηριότητα εκεί, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουμε σμήνος σεισμών, κατά 95%, δεν οδηγούν σε μεγαλύτερο σεισμό. Παραμένουν σε ένα επίπεδο 3,7 Ρίχτερ και σιγά σιγά τελειώνουν», είπε.

Για το ότι οι σεισμολόγοι ανησυχούν, αφού στη χώρα μας δεν έχει γίνει εδώ και πάνω από δύο χρόνια μεγάλος σεισμός, ο κ. Λέκκας μας είπε:

«Μας κάνει να είμαστε σε ετοιμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε, αν θα γίνει που κλπ. Είναι στατιστική αυτή, μπορεί να ισχύει μπορεί και να μην ισχύει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...