Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Ο κόσμος απειλείται με απόλυτο χάος; Δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο

Τα ποσοστά χιονόπτωσης μειώνονται σε όλο τον κόσμο καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προκύπτει από νέες αναλύσεις και χάρτες από κλιματολόγους της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Η έλλειψη χιονιού δεν είναι τόσο ακίνδυνη και δεν σημαίνει απλώς ότι θα έχουμε λιγότερα φτυάρια για να καθαρίσουμε το χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θέρμανση και να διαταράξει τη διαθεσιμότητα τροφής και πόσιμου νερού για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι το μέλλον των χιονοπτώσεων είναι αρκετά ξεκάθαρο: Ένας θερμότερος κόσμος σημαίνει ότι το συσσωρευμένο νερό στην ατμόσφαιρα θα πέσει στη Γη ως βροχή και όχι ως χιόνι.

Είναι πιθανό ότι στο εγγύς μέλλον, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει πιο ακραίες χειμερινές καταιγίδες και λιγότερα χρόνια με αυξημένες χιονοπτώσεις, καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, θα υπάρχουν λιγότερα τέτοια χρόνια.

«Τελικά οι νόμοι της θερμοδυναμικής σημαίνουν ότι όλο και περισσότερο οτι το χιόνι θα μετατραπεί σε βροχή», δήλωσε ο Brian Bretschneider, κλιματολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Αλάσκα και συγγραφέας της ανάλυσης.

«Μπορείς να ξεφύγεις με τέτοια πράγματα για λίγο και κάποιες τάσεις μπορεί να κρυφτούν, αλλά στο τέλος η θερμοδυναμική θα κερδίσει», είπε.

"Το χιόνι επίσης δεν θα πέφτει πλέον με γραμμικό τρόπο", δήλωσε ο Justin Mankin, κλιματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής γεωγραφίας στο Dartmouth College.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αντίθετα, υπάρχει ένα σημείο καμπής, το οποίο θα σήμαινε ότι μόλις επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο όριο θερμοκρασίας, μπορούμε να αναμένουμε αύξηση της απώλειας χιονιού.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι πολλά μέρη που δεν έχουν δει τεράστια μείωση της χιονόπτωσης θα μπορούσαν να αρχίσουν να βλέπουν λιγότερο μόλις οι θερμοκρασίες αυξηθούν λίγο περισσότερο», είπε ο Mankin στο CNN.

«Υπήρξε ήδη μια μείωση 2,7 τοις εκατό στις ετήσιες παγκόσμιες χιονοπτώσεις από το 1973. Η πτωτική τάση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου», την περιοχή βόρεια των τροπικών και νότια της Αρκτικής, όπου μεγάλο μέρος του κόσμου πληθυσμός ζει.

"Λιγότερη χιονόπτωση σημαίνει επίσης λιγότερο χιόνι που συσσωρεύεται στο χιόνι - το βαθύ, επίμονο χιόνι που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι κρίσιμο για τα αποθέματα νερού επειδή λειτουργεί σαν μια φυσική δεξαμενή, αποθηκεύοντας νερό ως χιόνι κατά τις περιόδους βροχής και στη συνέχεια απελευθερώνοντάς το σε με τη μορφή λιωμένου χιονιού όταν το νερό είναι πιο δύσκολο να βρεθεί», δήλωσε στο CNN η καθηγήτρια μηχανικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Τζέσικα Λούντκουιστ.

«Η απειλή για τα αποθέματα νερού από τη μείωση της χιονόπτωσης είναι πιο έντονη σε περιοχές που υπόκεινται σε πιο ακραίους κύκλους βροχοπτώσεων, όπως το μεσογειακό κλίμα της Καλιφόρνια», είπε ο Lundquist.

Η άνυδρη Δύση των ΗΠΑ λαμβάνει περισσότερο από το 50 τοις εκατό του νερού της από το χιόνι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Αυτή η μελέτη προβλέπει ότι τα επίπεδα χιονιού στη Δύση θα συνεχίσουν να μειώνονται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο έως το 2100 υπό την έντονη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 2015, ο Mankin διεξήγαγε μια μελέτη που έδειξε ότι τα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι που παίρνουν το νερό τους από το λιώσιμο του χιονιού διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μείωσης του χιονιού έως και 67%. Αυτά περιλαμβάνουν τμήματα της Νότιας Ασίας, τα οποία βασίζονται στο λιώσιμο του χιονιού των Ιμαλαΐων. τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας· και μέρη της Βόρειας Αφρικής όπως το Μαρόκο, που βασίζονται στο λιώσιμο του χιονιού από τα βουνά του Άτλαντα.

«Η απώλεια χιονιού γίνεται μεγάλη πρόκληση», είπε ο Mankin.

«Αυτό δεν είναι απαραίτητα μια ανυπέρβλητη πρόκληση παντού, αλλά είναι μια σημαντική πρόκληση διαχείρισης, ειδικά σε μέρη όπως η αμερικανική Δύση που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το λιώσιμο του χιονιού», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ