Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA), ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 55 μέτρων, κινείται με ταχύτητα 37 χλμ/δευτερόλεπτο και αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 160.000 χιλιομέτρων.
Ο διαστημικός βράχος, που ονομάζεται «2023 DZ2», εκτιμάται σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς ότι έχει διάμετρο έως και 93 μέτρα, ενώ το Big Ben έχει ύψος 96 μέτρα.
Είναι επίσης τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή του Τσελιάμπινσκ που έπληξε τη Ρωσία το 2013, ο οποίος προκάλεσε ωστικό κύμα δύο φορές σε όλο τον κόσμο. Ο αστεροειδής Τσελιάμπινσκ, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τραυμάτισε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους όταν χτύπησε, είχε ύψος μόλις 19 μέτρα.
Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 19:51 GMT (15:51 EDT), με ταχύτητα 28.044 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με τη NASA ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους που περνά τόσο κοντά στη Γη συμβαίνει «μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία».
Το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA λέει ότι «η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών κοντά στη Γη προέρχεται από το εσωτερικό μέρος της κύριας ζώνης όπου, για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, οι τροχιές τους άλλαξαν από τη βαρυτική επίδραση του Δία και του Άρη, και μερικοί από αμοιβαίες συγκρούσεις».
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επισημαίνει ότι το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης για Αστεροειδείς θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τα δεδομένα από την προσέγγιση του «2023 DZ2» για να βελτιώσει το πρόγραμμα πλανητικής άμυνας με σκοπό την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής στο μέλλον.
Στο 2023 DZ2 δόθηκε εν συντομία μία στις 430 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 27 Μαρτίου 2026 στη λίστα κινδύνου της NASA , ωστόσο αυτή η πιθανότητα έκτοτε μειώθηκε στο μηδέν.
Μια ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της προσέγγισής του θα παρέχεται από το The Virtual Telescope Project.