Τα γαλάζια νερά της Καραϊβικής ενδέχεται να γεμίσουν με μεγάλες μαζές από δύσοσμα φύκια τα οποία έρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και κατευθύνονται αυτή τη στιγμή στη Φλόριντα.
Πρόκειται για τα φύκια sargassum που σχηματίζονται στον Ατλαντικό Ωκεανό και τα οποία παρακολουθούν οι επιστήμονες από το 2011. Όμως, η φετινή μάζα μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ – και εκτείνεται σε περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αφρικής έως τον Κόλπο του Μεξικού.
Η μάζα αυτή τη στιγμή ωθείται προς τα δυτικά και θα περάσει από την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις ακτές της Φλόριντα αναμένεται να φτάσουν γύρω στον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δρα Μπράιαν Λαποΐντε, ερευνητή στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Harbor Branch του Πανεπιστημίου Harbor Atlantic της Φλόριντα.
Ο επιστήμονας δήλωσε ότι η φετινή μάζα άρχισε να σχηματίζεται νωρίς και διπλασιάστηκε σε μέγεθος μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Ήταν μεγαλύτερη τον Ιανουάριο από τότε που άρχισε να αναπτύσσεται αυτή η νέα περιοχή το 2011», δήλωσε στο CNN.
«Πρόκειται για ένα εντελώς νέο ωκεανογραφικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα πραγματικά καταστροφικό πρόβλημα για τον τουρισμό στην περιοχή της Καραϊβικής, όπου συσσωρεύεται στις παραλίες σε βάθος έως και 5 ή 6 μέτρα», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης, ότι στα νησιά Μπαρμπέιντος, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν 1.600 φορτηγά απορριμματοφόρα την ημέρα για να καθαρίσουν τις παραλίες από αυτά τα φύκια, ώστε να είναι κατάλληλες για τους τουρίστες.
Τι είναι το sargassum
Το sargassum είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε περισσότερα από 300 είδη καστανών φυκιών, αν και τα sargassum natans και sargassum fluitans είναι τα δύο είδη που απαντώνται συχνότερα στον Ατλαντικό.
«Αυτός ο πλωτός βιότοπος παρέχει τροφή και προστασία σε ψάρια, θηλαστικά, θαλάσσια πτηνά, καβούρια και πολλά άλλα είδη», σύμφωνα με τον ιστότοπο Sargassum Information Hub, ένα κοινό έργο διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων.
Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν τα φύκια αυτά καταλήγουν στις παραλίες, καθώς εκπέμπουν ένα αέριο που μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό. Έτσι μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε απειλή για τη ζωή στον ωκεανό.
«Έρχεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες που ουσιαστικά απορροφά το οξυγόνο από το νερό και δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε νεκρές ζώνες», εξήγησε ο Λαπουάντ. «Αυτά είναι συνήθως ενδιαιτήματα αναπαραγωγής για την αλιεία και μόλις στερηθούν το οξυγόνο, τα χάνουμε».
Το sargassum μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σημείωσε ο επιστήμονας. Το αέριο που απελευθερώνουν τα σάπια φύκια, το υδρόθειο, είναι τοξικό και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, τα καστανά φύκια μπορεί να συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό και δεν θα πρέπει να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα. Ο καθαρισμός των φυκιών που καταλήγουν στις παραλίες κοστίζει εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το Sargassum Information Hub.
«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τις παραλίες», προειδοποίησε.
Προς το παρόν, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις επιπτώσεις τους στις παραλίες, ενδεχομένως βυθίζοντάς τα στον πυθμένα του ωκεανού ή συλλέγοντάς τα για χρήση σε εμπορικά προϊόντα όπως το σαπούνι.