Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες με τις μοναδικές εικόνες που μεταδίδει στη Γη από κάθε γωνιά του Διαστήματος αλλά το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, που ήταν εκείνο που έφερε την πρώτη μεγάλη επανάσταση στην αστρονομία συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακές σκηνές από τα φαινόμενα που εξελίσσονται στο Σύμπαν.
Σε απόσταση 670 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ηριδανού εξελίσσεται μια συνήθης κοσμική διαδικασία που προκαλεί όμως κάθε φορά μια σειρά από εντυπωσιακά όσο και ζωτικά για την ύπαρξη του Σύμπαντος φαινόμενα όπως η μαζική αστρογέννεση. Πρόκειται για την συγχώνευση δύο γαλαξίων με την επιστημονική κοινότητα να έχει δώσει την κωδική ονομασία Arp-Madore 417-391 σε αυτό το γαλαξιακό ζευγάρι που χορεύει το κοσμικό ταγκό που θα ολοκληρωθεί τελικά με την ένωση των δύο γαλαξιών. Η συγχώνευση ανάμεσα στα άλλα έχει δημιιουργήσει ένα τεράστιο δακτύλιο που αποτελείται από άστρα. Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται μόνο όταν οι γαλαξίες που συγχωνεύονται πέφτουν με ταχύτητα μετωπικά ο ένας πάνω στον άλλο διαδικασία που είναι σπάνια αφού συνήθως οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις πραγματοποιούνται με αργό ρυθμό και όχι μετωπικά.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτού είδους οι αστρικοί δακτύλιοι έχουν διάρκεια ζωής περί τα 100 εκατ. έτη και στη συνέχεια οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις υποχρεώνουν τα άστρα να επιστρέψουν πίσω στους γαλαξίες που ανήκουν. Εχουν εντοπιστεί μόλις 100 τέτοια δακτυλίδια προϊόν γαλαξιακών συγχωνεύσεων και αυτό του Arp-Madore 417-391 είναι το πιο εντυπωσιακό και περισσότερο σφαιρικό από τα υπόλοιπα.