Μια νέα ανάλυση από την Gallup σε συνεργασία με τη Citi, η οποία κοινοποιήθηκε πρώτα στο CNN, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βιώναν υπερβολική ζέστη -δηλαδή μέρες που ήταν σημαντικά πιο ζεστές από το κανονικό- ανέφεραν επίσης μείωση στην αίσθηση ευεξίας τους την ίδια περίοδο. Κατά μέσο όρο, ο παγκόσμιος πληθυσμός βίωσε τρεις φορές περισσότερες ημέρες ακραίας ζέστης το 2020 από ό,τι το 2008, ανέφερε η Gallup, και η ευημερία μειώθηκε παγκοσμίως κατά 6,5% εκείνη την περίοδο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι επειδή η κλιματική κρίση ωθεί τις θερμοκρασίες σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, η παγκόσμια ευημερία θα μπορούσε να μειωθεί επιπλέον κατά 17% έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.
«Αυτή η μελέτη είναι ένας νέος τρόπος εξέτασης του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ευημερία, αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και της πτώσης στην αξιολόγηση της ζωής», δήλωσε η Nicole Willcoxon, υπεύθυνη έρευνας της Gallup για τη μελέτη.
Ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο επηρεάστηκε από συνθήκες ακραίας ζέστης φέτος το καλοκαίρι
Το φετινό καλοκαίρι η ακραία ζέστη ήταν αδυσώπητη σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Τον Μάιο, το Πακιστάν και η Ινδία αντιμετώπισαν υψηλές θερμοκρασίες που οι επιστήμονες λένε ότι θα γίνουν 100 φορές πιο πιθανές καθώς εξελίσσεταθ η κλιματική κρίση. Τον Ιούλιο, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν καύσωνες-ρεκόρ. Ταυτόχρονα, οι ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζουν να πλήττουν την Κίνα και μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη δυτική πλευρά να προετοιμάζεται για έναν καταιγιστικό καύσωνα αυτή την εβδομάδα.
Η παγκόσμια μελέτη της Gallup δείχνει πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει αυτή η ζέστη στη ζωή μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Για 15 χρόνια, η Gallup ερεύνησε 1,75 εκατομμύρια ανθρώπους σε 160 χώρες, ρωτώντας για την ευημερία που ένιωθαν. Χρησιμοποιώντας δεδομένα θερμοκρασίας από τη NASA, οι ερευνητές εξέτασαν την ακραία ζέστη τις 30 ημέρες πριν από τις συνεντεύξεις και στη συνέχεια τα συνέκριναν με τις απαντήσεις για την αξιολόγηση της ζωής.
Μια μεμονωμένη ημέρα ακραίας ζέστης συσχετίστηκε με μέση μείωση της ευημερίας κατά 0,56%. «Είναι σημαντικό σύνολο ευρημάτων που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι ηγέτες καθώς αξιολογούν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Νομίζω ότι η προσοχή εστιάζεται κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις και στο τι είδους ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να συμβούν και λιγότερο στο αποτέλεσμα και πώς θα επηρεαστούν οι άνθρωποι», σημειώνει η Willcoxon.
Άνιση η επίδραση της ζέστης σε διάφορες ομάδες πληθυσμού
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο αντίκτυπος στην ευημερία είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους πιο μεγάλης ηλικίας και σε εκείνους που ζουν σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες -όπου οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να χειριστούν τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης- όπως η Κίνα και Βραζιλία. Την τελευταία δεκαετία, αυτές οι χώρες έχουν πληγεί από ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές συνέδεσαν επίσης την άνοδο της θερμοκρασίας και τις σχετικές καταστροφές, όπως η ξηρασία, με μεγάλες συγκρούσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια -στοιχεία που μπορούν να ωθήσουν ανθρώπους φτωχώτερων και θερμότερων χωρών να μεταναστεύσουν σε πλουσιότερα έθνη με ψυχρότερα κλίματα.