Οι τραγικές καταστάσεις που έζησε η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια και ο φόβος για τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την Αθήνα τον φετινό χειμώνα, επαναφέρουν τη συζήτηση γύρω από τα αίτια που έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα στην πόλη. Τα μπαζωμένα ρέματα και η άναρχη δόμηση, ταυτόχρονα με την αδιάλλειπτη τσιμεντοποίηση της πόλης και τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που γεννούν το... χάος κάθε φορά που οι δυνατές νεροποντές χτυπούν την Αττική.
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, μίλησε στην ΕΡΤ και για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στον Κηφισό λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών.
«Για να φτιάξουμε ένα υδραυλικό έργο παίρνουμε τα στατιστικά δεδομένα πενήντα – εκατό ετών και φροντίζουμε το μεγαλύτερο γεγονός να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο Κηφισός φτιάχτηκε με μελέτες πενήντα ετών, οι οποίες ολοκληρώθηκε το 1982. Το έργο υλοποιήθηκε το 2004, καθυστερήσαμε 22 χρόνια. Από τότε έως σήμερα οι βροχοπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές. Με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερες. Το λεκανοπέδιο έχει τσιμεντοποιηθεί πολύ περισσότερο από ότι ήταν το 1982 και τώρα οι πυρκαγιές δημιουργούν επιπλέον προβλήματα με την έννοια ότι το νερό πολύ γρήγορα θα φτάσει στο ποτάμι. Όλοι οι παράγοντες είναι αρνητικοί».
Μετά από σχετική πρότασή του προς τους δημάρχους Πειραιά και Μοσχάτου-Ταύρου, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα στο Πενταπόσταγμα, απεστάλη κοινή επιστολή προς τη γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με την επιστολή οι δήμαρχοι ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού καθώς και την κατασκευή ειδικού αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπει ένα σύστημα τηλεειδοποίησης ώστε να ξέρουμε μισή ή μια ώρα νωρίτερα αν θα πλημμυρίσει το ποτάμι. Το δεύτερο είναι να ολοκληρωθούν τα έργα της Περιφέρειας στην Παραλιακή, όπου το νερό από το Μοσχάτο θα φεύγει πολύ πιο εύκολα προς τη θάλασσα και το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να μπουν κορμοδέματα στο βουνό, ώστε να καθυστερήσουμε τη ροή του νερού και να μην πέσει όλο αυτό μαζί στον Κηφισό».
Απαντώντας στην ερώτηση για το αν προλαβαίνουμε ο κ. Ιωακειμίδης είπε ότι αν δεν τρέξουμε δεν θα προλάβουμε τίποτα. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι το αν θα γίνει κάτι άλλο εδώ. Δεν βλέπω την Πολιτεία ούτε τα χρήματα να έχει ούτε τη διάθεση. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί πολλά χρήματα που πρέπει να πέσουν σε αυτή την ιστορία τα οποία είτε δεν έχουμε είτε δεν θέλουμε να δώσουμε ως Κράτος είτε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πολιτικά πιο προσοδοφόρο σε ψήφους. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο τους δήμους Νίκαιας – Ρέντη, το Μοσχάτο και τον Πειραιά. Εμείς μόνο την ανησυχία μας μπορούμε να λέμε».