Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Ποιο είναι το μεγαλύτερο τσουνάμι στην καταγεγραμμένη Ιστορία - Τι προκάλεσε

Μια μέση ταινία καταστροφής απεικονίζει τα τσουνάμι ως τεράστια «τείχη» του ωκεανού που καταστρέφουν πόλεις και κωμοπόλεις στην κυριολεξία μέσα σε μία στιγμή. Και δικαίως. Πρόκειται, όντως, για τεράστια κύματα των ωκεανών που προκαλούν τεράστια καταστροφή και θάνατο, χωρίς ωστόσο να είναι από μόνα τους ένα φυσικό φαινόμενο. Αντί, λοιπόν, να επηρεάζονται από τον άνεμο ή ακόμα και το φεγγάρι, όπως συμβαίνει και με τα κύματα στον ωκεανό, τα τσουνάμι είναι αποτέλεσμα μιας άλλης μεγάλης καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το grunge.com και όσα αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανού, τα τσουνάμι προκαλούνται είτε από υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις είτε από σεισμούς. Το βάθος του ωκεανού από το οποίο προέρχεται το τσουνάμι καθορίζει πόσο γρήγορα ταξιδεύει πέρα από το νερό και πόσο ψηλά θα φτάσουν τα κύματα. Όσο βαθύτερο είναι το νερό, λοιπόν, τόσο πιο γρήγορα κινείται το τσουνάμι, με την ταχύτητά του να φτάνει ακόμη και εκείνη του αεροπλάνου.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει ποτέ καταγραφεί

Το 1958, λοιπόν, καταγράφηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία, στον κόλπο Lituya στην Αλάσκα. Στην ουσία πρόκειται για ένα φιόρδ που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αλάσκας και ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο εξερευνητή Jean-François de Galaup La Pérouse το 1786. Λόγω της γεωγραφικής του κατάστασης, ο κόλπος Lituya ήταν φυσικά επιρρεπής σε σεισμούς και υψηλές παλίρροιες. Το 1899 ένας σεισμός στον κόλπο Lituya προκάλεσε ένα τσουνάμι που κατέστρεψε ένα χωριό, σκοτώνοντας 5 άτομα. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα το 1936, ένα ακόμη τσουνάμι «κατάπιε» ξανά τον μικρό κόλπο.

Όμως, το πιο σφοδρό τσουνάμι δεν είχε ακόμη έρθει. Στις 9 Ιουλίου του 1958, ένας σεισμός 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα στις 10.16 μ.μ. Ήταν τόσο έντονος στην πραγματικότητα, που η είσοδος του κόλπου μετακινήθηκε 6 μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ακτής, ενώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης, ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις πάνω από 90 εκατομμύρια τόνους βράχου στον Κόλπο Lituya.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζημιά στη γύρω περιοχή ήταν εκτεταμένη, αναφέρει το grunge.com. Τα κύματα κατέκλυσαν τη γύρω οροσειρά ύψους μεγαλύτερου των 500 μέτρων. Ωστόσο, παρά το μέγεθος της καταστροφής, μόλις πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Σεισμικής Πολιτικής των Δυτικών Πολιτειών, τρία άτομα σκοτώθηκαν όταν το πρώτο αρχικό κύμα νερού οδήγησε το μικρό νησί Khantaak Island όπου και βρισκόντουσαν 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τα άλλα δύο θύματα έχασαν την ζωή τους όταν το τεράστιο κύμα βύθισε το πλοίο τους που βρισκόταν στον κόλπο.

Για χρόνια μετά οι επιστήμονες αγωνίστηκαν να καθορίσουν την αιτία που θα προκαλούσε ένα κύμα τόσο τεράστιο όσο το «τέρας» που κατέστρεψε τον κόλπο Lituya. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ένα γιγαντιαίο κομμάτι βράχου, έπεσε στην είσοδο που τροφοδοτεί τον κόλπο, κατά τη διάρκεια της κατολίσθησης. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι ο βράχος που προκάλεσε το κύμα ήταν ύψους περίπου 730- 910 μέτρων και πάχους 90 μέτρων, προκαλώντας την απίστευτη καταστρεπτική αλυσίδα γεγονότων που «έσβησε» τον Κόλπο Lituya.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ