Οι εμφανίσεις καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες είναι σπάνιες και οι εξαιρέσεις που έχουν καταγραφεί από ερασιτεχνικές κάμερες τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι στις περιπτώσεις που εμφανίζονται στα ρηχά, οι τελευταίοι που πρέπει να φοβούνται είναι οι λουόμενοι. Σχεδόν, δύο εβδομάδες μετά, εντοπίστηκε και φάλαινα στα Άσπρα Σπίτια.
Μία φάλαινα φυσητήρα αντίκρισαν έκπληκτοι στις 10 Ιουλίου οι λουόμενοι στα Άσπρα Σπίτια μπροστά στο Μεδεωνα, στα 50 μ.. Το θηλαστικό έχασε ενδεχομένως τον προσανατολισμό του και βρέθηκε εγκλωβισμένο στον Κορινθιακό Κόλπο, σύμφωνα με το e-sterea.
Tο Λιμεναρχείο που ειδοποιήθηκε και ερεύνησε την περιοχή, δεν κατάφερε να εντοπίσει τη φάλαινα. Το θηλαστικό έχασε ενδεχομένως τον προσανατολισμό του, λόγω τροφής και βρέθηκε εγκλωβισμένο στον Κορινθιακό Κόλπο. Έγινε αντιληπτό από τους λουόμενους, λόγω του δυνατού ήχου που έκανε να φυσήξει το νερό.
Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών ”κήτη” όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-18 μ. Κατέχει το ρεκόρ κατάδυσης των φαλαινών, καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2250 μ.
Η φάλαινα φυσητήρας έχει μια γκρι απόχρωση σε όλο της το σώμα. Το κεφάλι της είναι στρογγυλό, με το στόμα της να βρίσκεται κάτω από τη μέση του κεφαλιού. Μετά το κεφάλι της, το σώμα της είναι ρυτιδωμένο, έως λίγο πριν την ουρά της. Η ουρά της είναι κάπως χοντρή, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο σώμα της. Τα πτερύγιά της βρίσκονται αρκετά μπροστά, και είναι σχετικά μικρά σε σχέση με το πελώριο σώμα της.