Αποκλιμάκωση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατέγραψε σήμερα το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, έπειτα από 16 συνεχόμενες ημέρες καύσωνα, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει στους 38,7 °C.
Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν μόνο σε περιοχές της Πελοποννήσου, της νότιας Κρήτης, καθώς και στη Ρόδο.
Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα καταγράφηκε στο Αστέρι Λακωνίας και ήταν ίση με 38,7°C και είναι η πρώτη φορά έπειτα από 16 συνεχόμενες ημέρες που σημειώνεται μέγιστη θερμοκρασία κάτω από τους 40°C στην χώρα.
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 33,1 °C, ενώ 37 από τους 505 ενεργούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37°C.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες και μπουρίνια - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε
Για ένα ισχυρό αλλά σύντομο «κύμα» κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα έως και το μεσημέρι της Πέμπτης προειδοποίησε η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.
Αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), θα σημειωθούν:
Α. Σήμερα Τετάρτη (24-07-2024) το απόγευμα - βράδυ στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένου του νομού Θεσσαλονίκης) και τη Θεσσαλία.
Β. Αύριο Πέμπτη (25-07-2024)
1. από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα, στην κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένου του νομού Θεσσαλονίκης) και την ανατολική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου)
2. από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, στη Θράκη (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Σαμοθράκης)
3. από τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι πρόσκαιρα στην περιοχή Σποράδων - βόρειας Εύβοιας.
Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε:
-Αττική
-περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας και Ηλείας
-Κρήτη
-Κυκλάδες
-Δωδεκάνησα
-Σε νησιά του Ιονίου και του Β.Α. Αιγαίου
Χθες, Τρίτη, είχαμε πολλά περιστατικά πυρκαγιών που ξέσπασαν από κεραυνούς. Στην πλειονότητά τους αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2024
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός όμως από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θράκη και την ανατολική και κεντρική Μακεδονία πιθανόν να είναι έντονα. Βελτίωση από το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα κυμαίνεται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2024
Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και βελτίωση το βραδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός όμως τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι απόγευμα οπότε είναι πιθανό στα ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια.
Copernicus: Η Δευτέρα η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί στα χρονικά
Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η παγκόσμια θερμοκρασία, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus κατέγραψε ότι η Δευτέρα 22 Ιουλίου ήταν η δεύτερη συναπτή θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σπάζοντα μάλιστα για δεύτερη ημέρα το ρεκόρ της Κυριακής 21 Ιουλίου, που μόλις χθες έλαβε τα πρωτεία.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Δευτέρα στους 17,15 βαθμούς Κελσίου και ήταν υψηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ της Κυριακής κατά 0,06 βαθμούς, σύμφωνα με την υπηρεσία, που καταγράφει αυτές τις τάσεις από το 1940.
Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταρριφθεί ήταν για τέσσερις συναπτές ημέρες στις αρχές Ιουλίου του 2023. Πριν από αυτό η θερμότερη ημέρα είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.
«Η περασμένη Δευτέρα πιθανόν να έχει σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στα χρονικά και με αυτό εννοώ πηγαίνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια», είπε ο επιστήμονας του κλίματος Κάρστεν Χόσταϊν του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία.
Ποιες περιοχές επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες
Τις τελευταίες ημέρες πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Χώρες του Κόλπου επίσης υποφέρουν από τη ζέστη, που ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιδεινώνεται από την υγρασία.
Παράλληλα, σε τμήματα της Ευρώπης, οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι για το νέο αρνητικό ρεκόρ ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, που υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το 2023, που η κλιματική αλλαγή συνδυαστικά με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλαν στην καταγραφή ενός νέου ημερήσιου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τον φετινό Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον Χόσταϊν, είναι «αξιοσημείωτο» ότι το ρεκόρ καταρρίφθηκε τώρα που ο πλανήτης δεν βιώνει πλέον τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.