Καιρός
Ενημερώθηκε στις:

"Φίλιππος": Απολογούνται οι μετεωρολόγοι για τα χιόνια στην Αττική που… δεν ήρθαν ποτέ (upd)

Δεν… ήρθε τελικά το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Φίλιππος», το οποίο αναμενόταν να σαρώσει τη χώρα μας σήμερα, Σάββατο.

Οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για «χτύπημα» της κακοκαιρίας με χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ ακόμα και η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε έκτακτες ανακοινώσεις, συνιστώντας στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους σήμερα, Σάββατο.

Ωστόσο ο καιρός είχε άλλα σχέδια, με τον «Φίλιππο» να… περνάει και να μην ακουμπάει τη χώρα μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι μετεωρολόγοι απολογούνται μέσω social media για την «άστοχη» πρόβλεψή τους.

«Λυπάμαι ειλικρινά»

Πρώτος ο Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος έγραψε στο Facebook πως «έχετε δίκιο εσείς που γκρινιάζετε!!! Η χθεσινή πρόγνωση για σήμερα ήταν «εκτός», συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσσαλονίκης και μεγάλου τμήματος της Αττικής».

«Όμως ήταν «εκτός» για συγκεκριμένες περιοχές και όχι για όλες που αναφέρθηκαν στο χθεσινοβραδινό δελτίο!» συμπληρώνει

«Λυπάμαι ειλικρινά γι’ αυτό» καταλήγει στην ανάρτησή του.

Δείτε την ανάρτηση

Ζιακόπουλος: Τι δεν πήγε καλά

Γιατί... η Αττική δεν είδε άσπρη μέρα, παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας;

Στο «Τι δεν πήγε καλά με την κακοκαιρία ‘Φίλιππος’», η οποία εν τέλει… δεν χτύπησε ποτέ την Αττική, παρά τις προβλέψεις όλων των μετεωρολόγων, αναφέρεται με νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, εξηγεί τους λόγους που η… Αττική δεν είδε «άσπρη μέρα» αυτή τη φορά, παρά το γεγονός ότι ακόμα και η Πολιτική Προστασία είχε προχωρήσει σε έκτακτες ανακοινώσεις συνιστώντας στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, σήμερα, Σάββατο.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου:

Την Καθαρά Δευτέρα (7/3) είχα ανεβάσει στο μπλογκ την παρακάτω πρόγνωση: «Στην ΑΤΤΙΚΉ το επόμενο πενθήμερο (8-12/3) χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης αναμένονται κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού. Από πλευράς υψομέτρου, ως την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές, αλλά από την Πέμπτη, με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, θα κατέβουν και στα πεδινά. Στην πόλη της Αθήνας είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις, αλλά η χιονόστρωση είναι λίαν αμφίβολη». Την επομένη, Τρίτη, έγραψα ότι το όνομα «Φίλιππος» είναι βαρύ για μια μέτριας εντάσεως κακοκαιρία τουλάχιστον ως προς τον υετό και τις μέρες που ακολούθησαν εξήγησα τις δυσκολίες της χιονόστρωσης στα πεδινά – παραθαλάσσια, παρόλο που το θερμοκρασιακό προφίλ της ατμόσφαιρας ήταν κατάλληλο για χιονοπτώσεις ως τη θάλασσα. Στην «εξίσωση» μπήκε και η θερμοκρασία του εδάφους από την οποία εξαρτάται η ταχύτητα τήξης των νιφάδων που φθάνουν στο έδαφος.

Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας στο μυαλό μου είχε κολλήσει η ιδέα ότι ο πολύ ψυχρός στρόβιλος που από τη ΒΑ Ευρώπη θα κινούνταν νότια δεν θα επηρέαζε σοβαρά την περιοχή μας. Οι διαστάσεις του Σκανδιναβικού αντικυκλώνα – εμποδιστή, που πραγματικά «έφαγε» πολλά μοντέλα και πολλούς προγνώστες, και η αναγκαστική «συμμετρία» της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στα δυτικά και τα ανατολικά κράσπεδά του δεν θα ευνοούσαν την αποφασιστική κίνηση του πολικού αεροχειμάρρου από τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Όταν ο στρόβιλος έφθασε στα ΒΑ Βαλκάνια και σχεδόν αποκόπηκε από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, έγινε αντιληπτό ότι ήταν δύσκολο να κινηθεί ατόφιος προς την περιοχή μας. Αυτό που έμενε ναι ερευνηθεί ήταν το κατά πόσο θα επηρέαζε τον καιρό της χώρας η τελευταία περιφερειακή του τράφ που θα περνούσε σήμερα από την περιοχή μας. 

Στο σημείο αυτό, μπαίνοντας λίγο στα βαθιά της συνοπτικής-δυναμικής μετεωρολογίας, να αναφέρω ότι στην ανώτερη ατμόσφαιρα οι τραφ διακρίνονται σε τραφ απορροής (diffluent upper-level trough) και τραφ συρροής (confluent upper-level trough). Στην πρώτη περίπτωση οι άνεμοι στα ανάντη της κίνησης είναι ισχυρότεροι από τους ανέμους στα κατάντη της κίνησης, γεγονός που οδηγεί στην ενίσχυσή της, την ενίσχυση της προς τον ισημερινό συνιστώσας της κίνησής της και στο σκάψιμο (βάθεμα) του πεδίου των υψών (πιέσεων). Αντίθετα, στην τραφ συρροής οι άνεμοι στα κατάντη της κίνησης είναι ισχυρότεροι από τους ανέμους στα ανάντη της κίνησης, γεγονός που οδηγεί  στην εξασθένησή της, την ενίσχυση της προς τους πόλους συνιστώσας της κίνησής της και στην ανύψωση (γέμισμα) του πεδίου των υψών (πιέσεων).

Η τραφ που πέρασε σήμερα από τη χώρα μας, κινούμενη από τα Β-ΒΔ προς τα Ν-ΝΑ (βλέπε τόσο το χάρτη των 500 hPa όσο στο χάρτη των αεροχειμάρρων), ήταν τραφ συρροής, η οποία δεν έδωσε την καιρικότητα που κάποιοι περίμεναν στις περιοχές από τις οποίες θα περνούσε. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι επιφανειακές πιέσεις μπροστά από την τραφ ήταν ανεβασμένες με αποτέλεσμα και τους εξασθενημένους ανέμους. Λόγω της έλλειψης οργανωμένου ΒΑ ρεύματος και κυρίως λόγω της καθ’ ύψος ύπαρξης μεγάλου wind shear δεν υπήρξε σοβαρή ενεργοποίηση του Aegean Snow Effect. Χωρίς το συγκεκριμένο «χιονομηχανισμό» και με το ασθενούς έως μέτριας έντασης ΒΑ ρεύμα ανίκανο να φθάσει ως την Α-ΝΑ Στερεά ήταν επόμενο οι χιονοπτώσεις στα υπήνεμα της Εύβοιας και στην Α-ΝΑ Στερεά να μην ήταν οι αναμενόμενες.

Μαρουσάκης: Δεν τελείωσε ο χειμώνας, έρχεται νέα ψυχρή εισβολή

Προσοχή αύριο το πρωί και το βράδυ στον παγετό, επισημαίνει ο γνωστός μετεωρολόγος

Η  κακοκαιρία «Φίλιππος» αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά από αύριο το πρωί. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, ωστόσο, τις προσεχείς ώρες οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Εύβοια, τη Βοιωτία και στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής.

«Θα επιμείνουν τα φαινόμενα από τις Σποράδες και πιο νότια, στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, την Αττικοβοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Αύριο όμως, μετά τις πρωινές ώρες αναμένουμε υποχώρηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στην Κρήτη» ανέφερε ο έμπειρος μετεωρολόγος.

Πάντως, ο κ. Μαρουσάκης προσέθεσε ότι τόσο τις βραδινές ώρες όσο και το πρωί απαιτείται προσοχή λόγω του παγετού. «Νωρίς το πρωί θα έχουμε παγετό και ίσως χιονόστρωση, στα βόρεια και βορειοανατολικά της Αττικής», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Λίγο πριν το μεσημέρι θα δούμε βελτίωση όμως» προσέθεσε.

Πάντως, ερωτηθείς αν με την αποδρομή της κακοκαιρίας «Φίλιππος» τελειώνει ο χειμώνας, ο Κλέραρχος Μαρουσάκης είπε ότι «δεν τελειώνει. Θα ανέβει η θερμοκρασία τις προσεχείς ημέρες, όμως από το άλλο Σαββατοκύριακο αναμένουμε μια νέα ψυχρή εισβολή, για την οποία θα ενημερώσουμε αναλυτικά».

Νωρίτερα

Στον Ωρωπό εγκλωβίστηκαν οδηγοί

Σε όλον τον δήμο Ωρωπού η κακοκαιρία Φίλιππος βρίσκεται σε εξέλιξη. Το χιόνι πέφτει, ωστόσο η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε πως για την ώρα (19:30 – 12.03.2022), το βασικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό και τα μηχανήματα θα συνεχίζουν να επιχειρούν.

Στον ανηφορικό δρόμο Συκαμίνου – Αυλώνος προς το Μοναστήρι αναγκάστηκαν να σταματήσουν κάποια οχήματα, όμως επενέβη άμεσα η Πολιτική Προστασία του δήμου και κατά τις 4:30 το απόγευμα απεγκλωβίστηκαν, χωρίς άλλες επιπτώσεις.

Οι δημοτικές υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή και τα συνεργεία θα συνεχίσουν να εργάζονται στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να μην κλείσουν οι βασικές οδικές αρτηρίες και να επέμβουν όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κανονικά η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε Αττική Οδό, Περιφερειακή Υμηττού και Αιγάλεω

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε Αττική Οδό, Περιφερειακή Υμηττού και Περιφερειακή Αιγάλεω, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων είχε απαγορευτεί σε Αττική Οδό, Περιφερειακή Υμηττού και Περιφερειακή Αιγάλεω λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Ωστόσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 06.00, σήμερα (12/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά από εισήγηση των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από τις 18.15, σήμερα, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέως τύπου οχημάτων, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, που είχε τεθεί σε ισχύ από το πρωί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φρέσκο χιόνι στην Αθηνών – Λαμίας, τα πιο δύσκολα στα Οινόφυτα

Βελτιωμένη αλλά όχι ιδανική η κατάσταση που επικρατεί στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας από την κακοκαιρία «Φίλιππος».

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» έπληξε με σφοδρότητα κυρίως Βοιωτία, Εύβοια και βόρεια Αττική. Ειδικότερα, ασθενής είναι η χιονόπτωση στο ύψος του Μαρτίνου, στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Από το μεσημέρι χιόνιζε από τα διόδια Αφιδνών μέχρι το Ακραίφνιο, ωστόσο, χιονόστρωση και προβλήματα υπήρξαν μόνο στην περιοχή των Οινοφύτων.

Δείτε το βίντεο του LamiaReport.gr:

Εύβοια: Διακοπές ρεύματος από χιονοθύελλα που έριξε δέντρα πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ

Μαίνεται ακόμα η κακοκαιρία «Φίλιππος» στην Εύβοια. Από το πέρασμά της έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση.

Συγκεκριμένα, μετά από χιονοθύελλα που προκάλεσε η κακοκαιρία Φίλιππος στην περιοχή της Καμαρίτσας στην Εύβοια, σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Αποτέλεσμα, να γίνουν ζημιές στο δίκτυο – όπως αναφέρει το evima.gr – και οι κάτοικοι του χωριού να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για να επιδιορθώσουν τη βλάβη.

Χωρίς ηλεκτρικό είναι και τα χωριά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, Καστέλλα, Σταυρός, Κοντοδεσπότι, Κυπαρίσσι, Παγώντας και Άκρες.

Για τον λόγο αυτό έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα από την Καστέλλα μέχρι το Δερβένι στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πάγωσε και η θάλασσα στο λιμάνι του Αλιβερίου

Η κακοκαιρία Φίλιππος «χτύπησε» και την Εύβοια. Στην περιοχή του Αλιβερίου πάγωσε και η θάλασσα στο λιμάνι Κάραβος λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στον Κάραβο Αλιβερίου ιδιαίτερα τη νύχτα είναι πολύ χαμηλές εξαιτίας της κακοκαιρίας Φίλιππος, όπως σημειώνει το evima.gr. Το θαλασσινό νερό με περιεκτικότητα 35 τοις χιλίοις αλάτι, παγώνει στους -2 βαθμούς.

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε αλάτι, τόσο πιο χαμηλή θερμοκρασία απαιτείται για να παγώσει.

Αυτό ακριβώς συνέβη και το Σάββατο (12.03.2022) στη θάλασσα του Αλιβερίου, συνθέτοντας ένα όμορφο θέαμα.

Καιρός αύριο: Παγωνιά σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα χιονίσει

Πολύ κρύος θα παραμείνει ο καιρός αύριο, Κυριακή (13.03.2022). Σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κινηθεί ο υδράργυρος.

O καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής  Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Σταδιακή βελτίωση του καιρού. Σε Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια τις πρωινές ώρες ασθενείς χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην κεντρική ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 11 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ