Καύσωνας
Καιρός

Καύσωνας: Οι δύο παράγοντες που αυξάνουν τη θερμοκρασία

Με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, την Ελλάδα να βρίσκεται σε συνθήκες καύσωνα αλλά και χώρες που κατά κανόνα είναι παγωμένες όπως ο Καναδάς να καταγράφουν θερμοκρασίες Αφρικής και θανάτους, η ερώτηση που γεννάται είναι εάν για όλα αυτά ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ερώτηση αυτή, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο Sputnik απάντησε χαρακτηριστικά ότι «η κλιματική αλλαγή συμβαίνει από την εποχή του Ηρακλείτου, από τότε που είπε "τὰ πάντα ῥεῖ". Από τότε συμβαίνει».

Ωστόσο, ο κ. Κολυδάς στο ζήτημα της αύξησης των θερμοκρασιών επισημαίνει δύο στοιχεία.

Το ένα είναι ο τόπος μέτρησης της θερμοκρασίας που πλέον κατά κόρον είναι αστικές περιοχές, εννοώντας περιοχές που είναι «πνιγμένες» στο μπετόν δημιουργώντας μάλιστα το φαινόμενο των θερμικών νησίδων.

«Οι θερμοκρασίες κατά κανόνα τα τελευταία χρόνια μετριούνται κυρίως μέσα σε αστικές περιοχές. Είναι φυσιολογικό να είναι ψηλότερες οι θερμοκρασίες γιατί κανείς δεν μπορεί να μας πει ακριβώς το πόσο επηρεάζει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, δηλαδή η ύπαρξη των κτιρίων πόσο προσθέτει στον περιβάλλοντα χώρο των θερμοκρασιών, υψηλότερες τιμές. Αυτό είναι το ένα στοιχείο» είπε ο κ. Κολυδάς.

Το δεύτερο στοιχείο όπως ανέφερε ο κ. Κολυδάς είναι ότι πολλοί αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι τοποθετημένοι σε ταράτσες εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία και όχι σε σκιά ενώ αναφέρει ότι πλέον σε λίγες περιοχές βρίσκονται οι κλασικοί μετεωρολογικοί κλωβοί οι οποίοι τηρούν τα πρότυπα του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Σε πολύ λίγες περιοχές γίνονται πλέον μετρήσεις με τους κλασικούς μετεωρολογικούς κλωβούς, δηλαδή στα δύο μέτρα απόσταση από το έδαφος, με χλοοτάπητα κλπ όπως λέει ο διεθνής μετεωρολογικός οργανισμός. Τώρα μπαίνουν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε ταράτσες κ.ά. Όχι, ότι δεν τηρούνται τα κριτήρια αλλά δεν είναι προστατευμένοι σε σκιά. Όπως στην Ινδία που πριν από δεκαπέντε χρόνια αναγκάστηκε να προσθέσει 100 αυτόματους σταθμούς κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές γιατί πάντοτε έδειχναν υψηλότερες θερμοκρασίες οι αυτόματοι σταθμοί επειδή ήταν άμεσα στην ακτινοβολία του ήλιου, δηλαδή δεν ήταν προστατευμένοι υπό σκιά όπως ήταν οι περισσότεροι. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία» είπε ο κ. Κολιδάς και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε την ποιότητα των σταθμών εκεί που δημιουργούνται τα διάφορα ρεκόρ θερμοκρασιών. Γεγονός όμως είναι καμιά φορά και ο ίδιος ο αριθμός (σ.σ. τη θερμοκρασία) μπορεί να μην μας λέει απόλυτα την αλήθεια».

«Δηλαδή σαν επιστήμονες μπορεί να έχουμε τον αριθμό αλλά υπάρχουν και πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσα στην ατμόσφαιρα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Δηλαδή τα metadata του μετεωρολογικού σταθμού ή του περιβάλλοντος χώρου καμιά φορά δεν τα γνωρίζουμε» ανέφερε.

Ο κ. Κολυδάς επισήμανε ότι «η Αθήνα του 2021 σε σχέση με την Αθήνα του 1951 έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά» ωστόσο όπως αναφέρει το κλίμα της παραμένει το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το κλίμα της Αττικής παραμένει το ίδιο, δηλαδή έχει καυτά καλοκαίρια, αρκετά ξηρά, χαμηλή σχετική υγρασία με αποτέλεσμα να μην δυσφορεί ιδιαιτέρως ο άνθρωπος. Δηλαδή τα βασικά χαρακτηριστικά του κλίματος δεν έχουν αλλάξει».

Όσον αφορά ποιο καλοκαίρι θυμάται εξαιτίας του καύσωνα ο κ. Κολυδάς αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 1987 όπου ο καύσωνας είχε μεγάλη διάρκεια.

«Ήμουν δύο χρόνια μετεωρολόγος το καλοκαίρι του 1987 και είχε μεγάλο καύσωνα. Δεν μας παραξένεψαν τόσο οι θερμοκρασίες όσον αφορά το ύψος τους γιατί είχαν υπάρξει και υψηλότερες, όσο η διάρκεια του καύσωνα. Και αξίζει να σας πω ότι στην Ελλάδα του 1987 δεν υπήρχαν καθόλου κλιματιστικά στα νοσοκομεία και 1.500 άτομα πέθαναν από τον καύσωνα αυτό. Στον επόμενο καύσωνα που ήταν παρόμοιας έντασης και σχεδόν παρόμοιας διάρκειας πέθαναν 50 άτομα γιατί είχαν μπει στα νοσοκομεία κλιματιστικά» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...