Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη βάση έντονων καιρικών γεγονότων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr το 2019 τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατέγραψαν αύξηση περίπου 40% πάνω από τον μέσο όρο της 20ετίας 2000-2019.
Όπως αναφέρουν, σε σχετική ανάλυσή τους, οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Κατερίνα Παπαγιαννάκη, το 2019 ήταν μία χρονιά με ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό θυμάτων και σημαντικές καταστροφές. Συγκεκριμένα:
- Καταγράφηκαν 33 έντονα καιρικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 15 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
- Τα 13 από αυτά τα 33 γεγονότα αφορούσαν κακοκαιρίες στις οποίες είχαν δοθεί ονόματα.
- Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αττική (14 φορές), τα Δωδεκάνησα (οκτώ), τα Χανιά (επτά) και η Χαλκιδική (έξι).
- Έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι: Οι 11 εξαιτίας ισχυρών ανέμων (επτά στη Χαλκιδική, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και ένας στα Δωδεκάνησα), εννέα λόγω πλημμύρας (τρεις στην Αττική-Κερατέα, τέσσερις στο Ηράκλειο-Μεσσαρά, ένας στη Ρόδο, ένας στα Χανιά) και οκτώ από χαμηλές θερμοκρασίες (εκ των οποίων έξι πρόσφυγες στον Έβρο).
- Εκ των 32 θυμάτων, τα τέσσερα προέκυψαν από πτώση κεραυνού (Ηλεία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από κεραυνό μέσα σε ένα έτος από το 2001, οπότε καταγράφονται συστηματικά τα θύματα κεραυνικών πληγμάτων.
- Τα κυριότερα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των 33 γεγονότων ήταν οι ισχυρές βροχές-πλημμύρες (65% των συνολικών φαινομένων), οι χιονοπτώσεις (12%) και οι ανεμοστρόβιλοι και ανεμοθύελλες (10%).
- Τα περισσότερα γεγονότα έλαβαν χώρα φθινόπωρο και χειμώνα, κυρίως τον Ιανουάριο (21%) και τον Νοέμβριο (18%).