Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα σε Ευρωπαϊκό, Περιφερειακό, Εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros.gr, από την πρώτη ημέρα έναρξης του τερματικού κατά την οποία γίνεται η πρόσδεση ενός πλοίου, του Seapeak Magellan, ανοιχτά του Θρακικού Πελάγους με σκοπό τον ανεφοδιασμό του FSRU.
Το έργο συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας ενέργειας της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας καθοριστικά τον ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, καθιστώντας την ενεργειακή πύλη για εννέα και πλέον χώρες.
Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης αποτελείται πέρα από το FSRU και από ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το FSRU με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ»), μέσω του οποίου θα παραδίδει φυσικό αέριο εκτός από την Ελλάδα και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά.
Η έναρξη λειτουργίας του LNG της Gastrade την 1η Οκτώβρη 2024, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης
Φυσικό αέριο: Η Αθήνα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων
Την ίδια στιγμή, την Τρίτη (8/10) ξεκίνησε στην Αθήνα το Workshop της Κομισιόν για την αγορά αερίου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κας Αλεξάνδρας Σδούκου, του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Vladimir Malinov, του υφυπουργού για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας, κ. Mykola Kolisnyk και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της πλατφόρμας Aggregate EU της Κομισιόν κ. Matthew Baldwin.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται με φόντο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για να φανεί πώς θα κινηθεί η αγορά τον χειμώνα. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των εξελίξεων στην περιοχή, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού, παρά την αβεβαιότητα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Τι θα συμβεί όταν σταματήσει το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας;
Η Ουκρανία δεν θα παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία μετά τη λήξη της μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το Reuters παρουσιάζει σε ανάλυσή του τι θα συμβεί αν διακοπεί η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου και ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο.
Τι όγκο έχουν οι προμήθειες;
Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας είναι σχετικά μικρές. Η Ρωσία έστειλε περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2023 - μόλις το 8% της μέγιστης ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών το 2018-2019.
Η Ρωσία ξόδεψε μισό αιώνα για την οικοδόμηση του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, το οποίο στο αποκορύφωμά του ανερχόταν στο 35%.
Η Μόσχα έχασε το μερίδιό της από ανταγωνιστές όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και το Κατάρ μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που ώθησε την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου της ΕΕ ανέβηκαν το 2022 σε επίπεδα ρεκόρ μετά την απώλεια των ρωσικών προμηθειών. Το ράλι δεν θα επαναληφθεί, δεδομένων των μέτριων ποσοτήτων και του μικρού αριθμού πελατών για τις εναπομείνασες ποσότητες, σύμφωνα με αξιωματούχους και traders της ΕΕ.
Διαδρομή μέσω Ουκρανίας
Ο αγωγός της σοβιετικής εποχής Urengoy-Pomary-Uzhgorod μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία μέσω της πόλης Σούτζα - που τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων - στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Στη συνέχεια ρέει μέσω της Ουκρανίας στη Σλοβακία.
Στη Σλοβακία, ο αγωγός αερίου χωρίζεται σε κλάδους που πηγαίνουν στην Τσεχία και την Αυστρία.
Η Αυστρία εξακολουθεί να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της μέσω της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ουγγαρίας.
Η Σλοβακία λαμβάνει περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα από τον ενεργειακό γίγαντα Gazprom ετησίως, επίσης περίπου τα 2/3 των αναγκών της.
Η Τσεχία διέκοψε σχεδόν εντελώς τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τα ανατολικά πέρυσι, αλλά έχει αρχίσει να παίρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία το 2024.