Η ανακάλυψη του κοιτάσματος έγινε το Δκέμβριο του 2022 κατόπιν ερευνών του γεωτρύπανου «Fatih» σε βάθος 3.023 μ. (9.917 πόδια) στη Μαύρη Θάλασσα με τα αποθέματα να ξεπερνούν τα 700 δισ. κυβικά μέρα. Υπολογίζεται πως η αξία του ανέρχεται σε 1 τρισ. δολάρια.
Προς αξιοποίηση θα τεθούν τα 710 δισ. κυβικά φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα. Η έναρξη της διοχέτευσης του αερίου έχει οριστεί για τις 20 Απριλίου με στόχο τον Μάιο να τροφοδοτούται με τα αποθέματα του κοιτάσματος τα νοικοκυριά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό πρότζεκτ που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Τουρκία, καθώς τα αποθέματα θα φτάσουν για όλους τους κατοίκους και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για διάστημα 35 χρόνων. «Αυτά είναι καλά νέα που θα αλλάξουν την ατζέντα» συμπλήρωσε.
Μετά την εκμετάλλευση και την εξόρυξη του αερίου από το κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας, η χώρα θα είναι σε θέση να καλύπτει μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της. Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει προ ολίγων ημερών ο Ερντογάν μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση: «Η Τουρκία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το δικό της φυσικό αέριο».
Η Τουρκία -δεδομένων των καλώ σχέσεων με τη Ρωσία ύστερα από την διεθνή της απομόνωση με αφορμή την ειβολή στην Ουκρανία- σήμερα έχει εάρκεια εισαγωγών καλύπτοντας σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες και διαθέτει εκτεταμένες υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Στους αρχικούς σχεδιασμούς ήταν η απάντλησή του το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου, όμως οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν πρόσφατα τη νοτιοανατολική περιοχή, καθυστέρησε τα σχέδιά τους. Η καθυστέρηση προέκυψε όταν χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονταν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην ξηρά έπρεπε να φύγουν για να φροντίσουν οικογένειες, συγγενείς και φίλους που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών.