Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Σκρέκας μετά τη σύσκεψη της ΕΕ: Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης

Για «μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», έκανε λόγο από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας.

Μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις για την πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, οι 27 σε μία έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πληρώνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιό τους, είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια και πως οποιαδήποτε πληρωμή σε ρούβλια σημαίνει παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία και θα επιβάλλονται αντίμετρα.

Στο τραπέζι των 27 βρέθηκε και το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία που θα αφορά σε εμπάργκο του πετρελαίου.

Ωστόσο, είναι τέτοια η εξάρτηση κάποιων χωρών που η ομοφωνία θα ήταν αδύνατη και προκειμένου να αποφευχθεί ένα βέτο, κάποιες χώρες εξαιρούνται.

Ανάμεσα σε αυτές η Ουγγαρία και η Σλοβακία, με τους ακριβείς όρους των συναλλαγών τους με τη Ρωσία να ανακοινώνονται σύντομα.

Κώστας Σκρέκας: «Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο»

Την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Επίσης μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Σκρέκας, δήλωσε: «Στο σημερινό (σ.σ. 02.05.2022) έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...