Ενέργεια

ΔΕΗ: Υπερδιπλασιασμός της λειτουργικής κερδοφορίας το 2020

Κέρδη προ φόρων ύψους 67 εκατ. ευρώ για το 2020 έναντι ζημιών 2,05 δισ. ευρώ το 2019 ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στα 886 εκατ., υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο των 650 εκατ., παρά τη μείωση της ζήτησης ρεύματος λόγω πανδημίας και της υποχώρησης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, ενώ το χρέος μειώθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ στα 3,28 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δηλώσεις του για την επιστροφή της Εταιρείας στην κερδοφορία, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Γιώργος Στάσσης τονίζει ότι η εντυπωσιακή αυτή επίδοση επιτεύχθηκε κυρίως λόγω εσωτερικών δράσεων όπως η καλύτερη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού με μείωση των εκπομπών CO2 και του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ ενισχυτικά λειτούργησαν και εξωγενείς παράγοντες όπως οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας λόγω και της covid-19 καθώς και η κατάργηση των ζημιογόνων δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

«Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας και η μείωση του καθαρού χρέους κατά 0,4 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ συνέβαλαν στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τον οίκο Standard & Poor’s σε Β. Επίσης, η αξιολόγηση για πρώτη φορά από την Fitch με ΒΒ-, τοποθέτησε την ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, καθιστώντας την πλέον προσβάσιμη σε μεγαλύτερο πλήθος επενδυτών», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Υπενθυμίζει την πρόσφατη επιτυχή έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ και την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη εμπιστοσύνης από μεγάλους διεθνείς επενδυτές.

Η ΔΕΗ και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αναφορικά με τις εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Στάσσης επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων 230MW στην Πτολεμαΐδα, και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 50MW στην Μεγαλόπολη. «Επιπρόσθετα, αναπτύσσουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ μέσω της σημαντικής έκδοσης αδειών παραγωγής 2GW, της υποβολής αιτήσεων για επιπλέον άδειες περίπου 600MW συμπεριλαμβανομένων και πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ αναπτύσσουμε κοιτάζουμε και τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας δεδομένης της αύξησης διείσδυσης των ΑΠΕ», αναφέρει ο κ. Στάσσης και καταλήγει:

«Εντός του 2020, θέσαμε τις βάσεις για την νέα αναμορφωμένη εμπορική μας δραστηριότητα, αλλαγή η οποία σηματοδοτήθηκε και από την παρουσίαση της νέας εταιρικής μας ταυτότητας. Έχουμε ήδη εισαγάγει ένα νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών και κατά τη διάρκεια του 2021 σκοπεύουμε να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Η πανδημία λειτούργησε στην ουσία ως επιταχυντής στη διαδικασία εισαγωγής και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και για την εμπορική μας δραστηριότητα στο πλαίσιο του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου.

Οι στόχοι για το 2021

Για το 2021, στόχος μας είναι να επαναλάβουμε τις επιδόσεις του 2020 σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA, σταθεροποιώντας την λειτουργική κερδοφορία και δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης του Ομίλου τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ήδη επιτύχει ένα σημαντικό μέρος των συνολικών στόχων που έχουμε θέσει για να μετατρέψουμε την ΔΕΗ σε μια οικονομικά & περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ενέργειας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην συνέχιση της υλοποίησης του επιχειρηματικού μας πλάνου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

  • Το 2020 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 6,7% στις 54.752 GWh έναντι 58.660 GWh το 2019 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
  • Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 68,7% το 2020 από 75,8% το 2019.
  • Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ κάλυψαν το 40,7% της συνολικής ζήτησης το 2020 (, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 45,5%.
  • Η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 45,1% ή 4.696 GWh, λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών CO2 που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ