ψέματα για το διάστημα
Επιστήμη

7 ψέματα που μας έχουν πει για το διάστημα (Βίντεο)

Το Χρώμα του Ήλιου

Αν νομίζετε πως ο ήλιος μας είναι μία φωτεινή κίτρινη μπάλα φωτιάς τότε κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα είναι πράσινος και όχι κίτρινος, τουλάχιστον μία πολύ ιδιαίτερη πράσινη απόχρωση. Για να το εξηγήσουμε λίγο πιο επιστημονικά όμως πρέπει να δούμε τα πράγματα από την θέση των επιστημόνων. Οι επιστήμονες λοιπόν υπολογίζουν την θερμοκρασία ενός αστέρα από το φάσμα χρώματος που εκπέμπει. Κάθε χρώμα έχει το δικό του μήκος κύματος, το οποίο παρατηρούν οι επιστήμονες για να δούνε πόσο θερμός είναι κάθε αστέρας. Όσο πιο κόκκινο το μήκος κύματος τόσο ψυχρότερος είναι ο αστέρας, ενώ όσο πιο μπλε είναι το μήκος κύματος τόσο πιο  θερμός είναι ο αστέρας. Το μήκος κύματος του ήλιου μας είναι πολύ κοντά στο πράσινο, ωστόσο εκπέμπει και μήκη κύματος άλλων χρωμάτων για αυτό εμείς βλέπουμε μόνο έναν λευκό κύκλο στον ουρανό.

Από την επιφάνειας της Γης ο ήλιος μας φωτίζει κίτρινος επειδή η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας είναι πολύ καλή στο να απορροφά το μπλε φως. Έτσι χωρίς το μπλε, όλα τα υπόλοιπα μήκη κύματος που εκπέμπει ο ήλιος μας συνδυαστικά παράγουν το χρώμα κίτρινο στα μάτια μας.

Αν ο ήλιος μας ήταν πράγματι κίτρινος τότε θα έπρεπε θεωρητικά να είναι ψυχρότερος κατά 800 βαθμούς κελσίου ή 1.400 βαθμούς Φαρενάιτ, πράγμα που θα μείωνε κατά πολύ την βιωσιμότητα στο ηλιακό μας σύστημα αφού η Γη θα ήταν υπερβολικά ψυχρή για να μπορέσει να ζήσει κάποιος έμψυχος οργανισμός. 

Ο Ήλιος δεν Είναι μία Πύρινη Σφαίρα

Ωστόσο το πραγματικό χρώμα του ήλιου δεν είναι το μόνο πράγμα που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει για τον αστέρα μας. Άλλη μία παρεξήγηση είναι η κοινή πεποίθηση πως ο ήλιος μας φλέγεται συνεχώς. Η καύση είναι μία χημική αντίδραση που προκαλείται μεταξύ οξυγόνου και καυσίμου. Όπως οι περισσότεροι αστέρες στο διάστημα έτσι και ο ήλιος μας αποτελεί μία μπάλα αερίου, αποτελούμενη κυρίως από υδρογόνο και ήλιο.

Όμως αυτή η μπάλα δεν περιέχει και πολύ οξυγόνο, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να τροφοδοτήσει καύση. Έτσι ο ήλιος μας δεν είναι μία γιγάντια πύρινη σφαίρα αλλά περισσότερο ένας πελώριος πυρηνικός αντιδραστήρας που μετατρέπει άτομα υδρογόνου σε ήλιο μέσα στο πυρήνα του. Η διαδικασία αυτή παράγει τεράστια ποσά ενέργειας, για αυτό οι ήλιοι είναι τόσο θερμοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Εκρήξεις στο Διάστημα...

Μιας και μιλάμε για φωτιές, πρέπει να αποσαφηνίσουμε και ένα ακόμη πράγμα: πώς γίνονται οι εκρήξεις στο κενό του διαστήματος, μιας και πολλές ταινίες τις παρουσιάζουν τελείως διαφορετικά από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα σίγουρα θα έχετε παρακολουθήσει ένα διαστημόπλοιο σε κάποια ταινία ή σειρά να ανατινάζεται όσο βρίσκεται στο διάστημα με αποτέλεσμα να καταστραφεί. Η φυσική όμως μας πληροφορεί πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αφού πολύ απλά δεν υπάρχει αέρας και κατ' επέκταση δεν υπάρχει οξυγόνο στο διάστημα. Χωρίς οξυγόνο δεν μπορεί να γίνει καύση, άρα όχι φωτιά, άρα όχι έκρηξη και πάει λέγοντας.

Ελπίζουμε να μην απογοητεύσαμε όσους πίστευαν πως οι ταινίες επιστημονικές φαντασίας είναι επιστημονικά ορθές, γιατί δεν είναι!

Ζώνες Αστεροειδών

Ας συνεχίσουμε με τις ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας και να αναλύσουμε λίγο μία πολύ δημοφιλή σκηνή: ένα διαστημόπλοιο περνάει από μία ζώνη αστεροειδών και ο πιλότος του πρέπει να εκτελέσει εντυπωσιακούς ελιγμούς για να βγει ζωντανός. Αν και όλοι λατρεύουμε τέτοιες σκηνές, αν γινόταν κάτι παρόμοιο στην πραγματική ζωή τα πράγματα για τον πιλότο θα ήταν πολύ πιο εύκολα.

Βλέπετε στο διάστημα οι ζώνες αστεροειδών δεν έχουν καμία σχέση με τις ζώνες αστεροειδών που προβάλλονται στον κινηματογράφο. Αν και στην μεγάλη οθόνη βλέπουμε πολλούς μικρούς αστεροειδείς που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας με τον άλλον, στην πραγματικότητα οι αστεροειδής έχουν συνήθως πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και απέχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Έχουμε παρατηρήσει τουλάχιστον 100 χιλιάδες αστεροειδής που έχουν πλάτος μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου. Η ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία για παράδειγμα έχει μήκος περίπου 225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 1,5 φορά την απόσταση μεταξύ της Γης και του ήλιου. Έτσι οι αστεροειδείς που βρίσκονται σε αυτήν την ζώνη απέχουν ακόμη και εκατομμύρια χιλιόμετρα μεταξύ τους, πράγμα που θα καθιστούσε το πέρασμα της περιοχής αυτής αρκετά εύκολο για έναν πιλότο διαστημοπλοίου, εκτός αν ήταν τυφλός και στούκαρε πάνω σε κάποιον.

Μπορούμε να Μετρήσουμε τα Αστέρια

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να μετρήσετε τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό; Το προσπαθήσατε δεν το προσπαθήσατε κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά αδύνατο με το ανθρώπινο μάτι, όχι όμως για τους επιστήμονες αφού στο Χάρβαρντ το έχουν καταφέρει. Σύμφωνα με τον κατάλογο Yale Bright Star Catalog 9.110 άστρα είναι ορατά από τον πλανήτη μας με γυμνό μάτι. Θεωρητικά αν κάποιος έκανε τον γύρο του κόσμου θα είχε την ευκαιρία να δει κάθε ένα από αυτά με τα ίδια του τα μάτια.

Πώς θα Πεθαίναμε στο Διάστημα;

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως αν ένας άνθρωπος βρίσκονταν χωρίς διαστημική στολή στο κενό του διαστήματος θα πέθαινε μέσα σε λίγα λεπτά από το κρύο, όμως η αλήθεια διαφέρει. Η επιστήμη εξηγεί πως θα χρειαζόντανε πολλές ώρες για να πεθάνει ένα άτομο από το κρύο στο διάστημα, μιας και η θερμότητα και το ψύχος ταξιδεύουν πολύ αργά στο κενό. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούσε κάποιος να επιβιώσει μόνος του στο διάστημα, απλά θα πέθαινε νωρίτερα από κάτι άλλο.

Και αυτό το κάτι άλλο είναι φυσικά η έλλειψη οξυγόνου, η οποία μετά από 15 δευτερόλεπτα στο διάστημα θα είχε ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην έπαιρνε αρκετό οξυγόνο και κατ' επέκταση να χάσει το άτομο τις αισθήσεις του. Αργότερα το σώμα θα υπέφερε και από υπερβολικό «φούσκωμα» και λέμε φούσκωμα επειδή το άζωτο στο αίμα θα συγκεντρώνονταν δημιουργώντας φουσκάλες, με αποτέλεσμα το μέγεθος του σώματος να διπλασιάζονταν. Μετά από περίπου 2 λεπτά τα ανθρώπινα όργανα θα ξεκινούσαν να σταματούν να λειτουργούν.

Τι Θερμοκρασία Έχει το Διάστημα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και το διάστημα πολλές φορές διαφημίζεται ως ένα πολύ κρύο μέρος, η αλήθεια είναι πως δεν έχει καμία θερμοκρασία. Η θερμοκρασία καθορίζεται από την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα σωματίδια και από την ποσότητα ενέργειας που διαθέτουν. Στο κενό του διαστήματος δεν υπάρχουν σωματίδια, για αυτό και δεν υπάρχει θερμοκρασία. Εννοείται πως το κενό του διαστήματος δεν είναι απόλυτα κενό, αφού υπάρχουν διάσπαρτα σωματίδια. Για παράδειγμα, κοντά στους αστέρες η θερμοκρασία αυξάνεται.

Ωστόσο αν μιλάμε για διαστρικά νέφη, δηλαδή συγκεντρώσεις αερίων στο διάστημα, τότε οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους -263 βαθμούς Κελσίου ή -440 βαθμούς Φαρενάιτ. Όσο για τους πλανήτες, ο Ερμής αν και είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο μας δεν έχει την θερμότερη θερμοκρασία στην επιφάνειά του. Κατά την διάρκεια της ημέρας φτάνει τους 430 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο το βράδυ μπορεί να ξεπεράσει και τους -180 βαθμούς Κελσίου. Ο ζεστότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα είναι η Αφροδίτη, η ατμόσφαιρα της οποίας της επιτρέπει να φτάσει τους 485 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνειά της. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ