ποπ κορν
Διατροφή

10 πολύ ανθυγιεινά φαγητά που τρώμε όλοι καθημερινά (Βίντεο)

Με τις συνεχείς διαφημίσεις λαχταριστών φαγητών και σνακ να μας βομβαρδίζουν καθημερινά, για πολλούς είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουν την διατροφή τους και να βάλουν ένα στοπ στα ανθυγιεινά γεύματα. Ακόμη και εάν αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει μία υγιεινή διατροφή την σήμερον ημέρα δεν ξέρει κανείς μας με σιγουριά ποιες τροφές είναι βλαβερές και ποιες όχι. Το ένα φαγητό περιέχει καρκινογόνα ουσία, το άλλο παχαίνει υπερβολικά πολύ... δεν ξέρουμε τι πρέπει να φάμε!

Για αυτό κάναμε μία λίστα με 10 φαγητά τα οποία αν και καταναλώνονται κανονικά από τον κόσμο είναι επιβεβαιωμένο πως προκαλούν αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

10. Έτοιμες Σούπες

Αν και στην Ελλάδα οι έτοιμες σούπες δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, μιας και όλοι προτιμάμε τις σπιτικές σούπες όταν είμαστε άρρωστοι, το συγκεκριμένο προϊόν καταναλώνεται μαζικά σε όλο τον κόσμο. Αν μένεις μόνο σου και δεν έχεις κάποιον να σου μαγειρέψει ενώ είσαι άρρωστος, τότε λογικό είναι να θέλεις μία έτοιμη και λαχταριστή σούπα, για αυτό και παίρνεις έτοιμη σούπα από το σούπερ μάρκετ, μπας και νιώσεις καλύτερα.

Στην πραγματικότητα όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως πολλές έτοιμες σούπες όχι μόνο δεν θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα, αλλά αποτελούν και κάποια από τα χειρότερα φαγητά που υπάρχουν. Και ο λόγος πίσω από αυτό είναι απλός: το κύριο συστατικό από αυτές τις σούπες είναι το αλάτι, ενώ για να αποκτήσουν νόστιμη γεύση τις γεμίζουν με νάτριο. Αν και το νάτριο λέγεται πως βοηθάει όσους είναι κρυωμένοι, καλύτερα να αποφύγετε να καταναλώνετε τέτοιες σούπες σε καθημερινή βάση, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης δόσης αλατιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

9. Ψωμί του Τοστ

Το ψωμί του τοστ είναι το σημαντικότερο κομμάτι του τοστ, για αυτό και καταναλώνεται σχεδόν καθημερινά από πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ένα τοστάκι το πρωί ή το βράδυ είναι ένα γρήγορο και πολύ χορταστικό σνακ, ωστόσο το ψωμί του τοστ κάνει την εν λόγω τροφή μία πολύ κακή επιλογή για την διατροφή μας. Εάν ξέρατε πώς φτιάχνουν το ψωμί του τοστ στα εργοστάσια σίγουρα θα πιστεύατε και εσείς το ίδιο.

Το ψωμί του τοστ για να γίνει τόσο νόστιμο πρέπει να περάσει από κάποια διαδικασία επεξεργασίας, κατά την οποία χάνει όλες τις θρεπτικές ουσίες του κανονικού ψωμιού και εμποτίζεται επίσης με σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Για αυτούς τους δύο λόγους δεν θα πρέπει ποτέ να αντικαθιστά το κανονικό ψωμί στην διατροφή μας.

8. Κονσέρβες Τόνου

Πολλοί τρώνε κονσέρβες τόνου σαν συνοδευτικό, άλλοι βάζουν τον τόνο στις σαλάτες τους ενώ υπάρχουν και κάποιοι που τρώνε ολόκληρες κονσέρβες τόνου απλά επειδή τους αρέσει η γεύση του. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα με τις κονσέρβες τόνου και γενικά τον τόνο;

Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια μετά από πολλές μελέτες διαπίστωσαν πως στον τόνο καταλήγει σημαντική ποσότητα υδράργυρου, ενός χημικού στοιχείου που σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί δηλητηρίαση στον ανθρώπινο οργανισμό. Το γιατί καταλήγει στους τόνους μεγάλη ποσότητα υδραργύρου είναι μία άλλη ξεχωριστή συζήτηση, ωστόσο αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η συχνή κατανάλωση τόνου γιατί κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

7. Σόδα

Όλοι έχουμε έναν φίλο στην παρέα που αντί να καταναλώσει κάποιο άλλο αναψυκτικό ή ρόφημα όταν βγαίνει έξω προτιμάει να παραγγείλει σόδα, επειδή ως γνωστό η σόδα έχει λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο οι περισσότερες σόδες περιέχουν και αυτές μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, πράγμα που τις καθιστά ανθυγιεινές. 

Φυσικά, η σόδα δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού καταναλώνεται εδώ και πολλές δεκαετίες από τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα μόνο τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε ο κόσμος να μην την προτιμά τόσο πολύ, διότι όλο και περισσότερες αναλύσεις ειδικών φέρνουν στην επιφάνεια τις πολύ κακές συνέπειες της ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό. Φυσικά υπάρχουν οι σόδες χωρίς ζάχαρη, ωστόσο η γεύση τους δεν πλησιάζει ούτε στο λίγο την γεύση της παραδοσιακής σόδας.

6. Υποκατάστατα Ζάχαρης

Με αφορμή την σόδα, όπως όλοι γνωρίζουμε οι εταιρείες για να κάνουν νόστιμα τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που δεν έχουν ζάχαρη προσθέτουν σε αυτά υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη. Αν και το τελικό προϊόν δεν έχει πολλές θερμίδες και δεν περιέχει ζάχαρη, αυτό δεν το καθιστά υγιεινό κυρίως εξαιτίας αυτών των υποκατάστατων ουσιών.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα υποκατάστατα συνδέονται με αρκετές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, καρδιοαγγειακές ασθένειες και πολλά άλλα. Για αυτό πολλοί διατροφολόγοι απαγορεύουν τελείως τα αναψυκτικά, είτε έχουν ζάχαρη είτε όχι.

5. Πατατάκια

Άλλο ένα σνακ που αγαπάει ο ελληνικός λαός και όχι άδικα, αφού ένα σακουλάκι πατατάκια στον καναπέ στο τέλος της ημέρας είναι μία πραγματική απόλαυση. Αν και όλοι ξέρουμε πάνω κάτω ότι τα πατατάκια δεν είναι και το πιο υγιεινό σνακ στον κόσμο, λίγοι ξέρουν τον λόγο πίσω από αυτό.

Με μία πρώτη ματιά σε μία συσκευασία από πατατάκια δεν παρατηρούμε κάτι το τρελό, ωστόσο αν προσέξουμε καλά το προϊόν αυτό περιέχει τεράστια δόση αλατιού και σχεδόν μηδενικές βιταμίνες. Ως αποτέλεσμα, τα πατατάκια είναι κάποια από τα πιο παχυντικά, αλατισμένα και λιγότερο θρεπτικά φαγητά που μπορείς να φας. Εννοείται πως είναι και μία από τις χειρότερες επιλογές για σνακ, αλλά... εύκολο να το πεις δύσκολο να το κάνεις.

4. Σιρόπι 

Στην Αμερική ένα από τα δημοφιλέστερα πρωινά πιάτα είναι οι τηγανίτες με σιρόπι, μία μόδα που έχει έρθει και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα σιρόπια είναι αρκετά νόστιμα, για αυτό χρησιμοποιούνται και σε κρέπες ή βάφλες. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου υγιεινά, για αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνονται για κανέναν λόγο καθημερινά.

Αυτό το σιρόπι δεν περιέχει τίποτα παραπάνω από ζάχαρη και δεν έχει να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό τίποτα θρεπτικό, πράγμα που το καθιστά πραγματικά μία απαίσια επιλογή για πρωϊνό σνακ. Δεν απορούμε γιατί οι Αμερικανοί θεωρούνται ότι τρώνε χειρότερα από κάθε άλλον δυτικό λαό.

3. Μαργαρίνη

Σίγουρα δεν θα περιμένατε να ακούσετε πως η μαργαρίνη βρίσκονταν στην λίστα με τα 10 πιο ανθυγιεινά φαγητά που τρώμε όλοι μας. Και όμως, αν και η μαργαρίνη διαφημίζεται εδώ και χρόνια ως μία υγιεινή επιλογή - παρόμοια με το βούτυρο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. 

Νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μάλλον η μαργαρίνη κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία μας και αυτό επειδή περιέχει πολλά τρανς λιπαρά, τα οποία πιστεύονται ότι ευθύνονται για κάποιες από τις χειρότερες καρδιαγγειακές παθήσεις. Οπότε πριν ξανά αγοράσετε μαργαρίνη κοιτάξτε τι τρανς λιπαρά περιέχει για να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για ένα καλό προϊόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Ενεργειακά Ποτά

Τα ενεργειακά ποτά είναι τα τσιγάρα του 21ου αιώνα. Όλοι ξέρουν πόσο επιβλαβή είναι για την υγεία μας, όμως σχεδόν κανείς δεν σταματάει να τα καταναλώνει, ειδικά οι μικρότεροι σε ηλικία. Ένας από τους λόγους που κανείς δεν μπορεί να τα «κόψει» είναι το γεγονός πως είναι εθιστικά ροφήματα που σου δίνουν ενέργεια και έχουν πολύ ωραία γεύση.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τα ενεργειακά ποτά ανθυγιεινά, εκτός από τα συντηρητικά και τα πρόσθετα τα οποία διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, είναι η μεγάλη δόση καφεΐνης, η οποία αν και δεν κάνει κακό βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία μας. Για να καταλάβετε, ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού Monster περιέχει 160 γραμμάρια καφεΐνης, ενώ ένας φραπές περιέχει περίπου 100 γραμμάρια.

1. Αλλαντικά

Και στο νούμερο ένα έχουμε τα αλλαντικά, πράγμα που σημαίνει πως οι Γερμανοί δεν πρέπει να είναι καθόλου περήφανοι για την διατροφής τους διότι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καθημερινά. Τα αλλαντικά, τα οποία τα τρώμε πολύ και στην Ελλάδα σε τοστ κλπ, δεν είναι καθόλου υγιεινά.

Πολλά αλλαντικά και γενικά αρκετά επεξεργασμένα κρέατα θεωρούνται καρκινογόνα σύμφωνα με τα ευρήματα πολλών μελετών. Αν και πολλές ουσίες συνδέονται με τον καρκίνο σήμερα, για τα αλλαντικά οι επιστήμονες είναι αρκετά βέβαιοι. Φυσικά στην κατηγορία αλλαντικών περιέχονται τα σαλάμια, τα hot dogs, τα λουκάνικα κλπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ